Lenkijos premjerė gelbėjasi staigia atleidimų banga

Politinę areną sukrėtė Lenkijos premjerė Ewa Kopacz, netikėtai atstatydinusi 9 pavaldinius – 4 ministrus, 3 viceministrus, Seimo pirmininką, specialiųjų tarnybų koordinatorių ir pagrindinį savo patarėją. Už ką?

E.Kopacz (kairėje), gelbėdama į skandalus įklimpusios partijos įvaizdį, atleido būrį ministrų, o premjerės įkalbėtas Seimo pirmininkas R.Sikorskis pasitraukė pats.<br>„Reuters“ nuotr.
E.Kopacz (kairėje), gelbėdama į skandalus įklimpusios partijos įvaizdį, atleido būrį ministrų, o premjerės įkalbėtas Seimo pirmininkas R.Sikorskis pasitraukė pats.<br>„Reuters“ nuotr.
E.Kopacz, gelbėdama į skandalus įklimpusios partijos įvaizdį, atleido būrį ministrų, o premjerės įkalbėtas Seimo pirmininkas R.Sikorskis pasitraukė pats.<br>„Reuters“ nuotr.
E.Kopacz, gelbėdama į skandalus įklimpusios partijos įvaizdį, atleido būrį ministrų, o premjerės įkalbėtas Seimo pirmininkas R.Sikorskis pasitraukė pats.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:32 AM

Oficialus tokio sprendimo pretekstas, kurį nurodė premjerė, – jau metus besitęsiantis ir vėl į viešumą iškilęs skandalas dėl slaptų įrašų.

Vis dėlto dauguma apžvalgininkų teigia, jog atsinaujinusiu skandalu premjerė tiesiog pasinaudojo kaip proga atsikratyti susikompromitavusių pavaldinių, nors keli neturi nieko bendra su įrašais.

Ypač nustebino Seimo pirmininko Radoslawo Sikorskio atsistatydinimas – jis pasitraukė pats, prieš tai pasitaręs su E.Kopacz, nors jai tiesiogiai nėra pavaldus.

„Mūsų partijos interesai ir sėkmė parlamento rinkimuose yra svarbiau nei mano asmeninės ambicijos“, – pabrėžė R.Sikorskis.

Nurodoma ir kita atstatydinimų priežastis, kuri gali būti naudinga pačiai E.Kopacz, sparčiai populiarumą prarandančiai valdančiajai Piliečių platformos partijai (PPP).

Manevrą kartoja antrąsyk

Kad nepatyrimu neseniai kaltinta, vos pusę metų premjero poste išbuvusi E.Kopacz ryšis tokiam ryžtingam žingsniui, tikėjosi ne visi.

Vis dėlto spėjama, kad būtent tokiu netikėtu būdu E.Kopacz dabar esą siekia pakartoti savo pirmtako – buvusio premjero Donaldo Tusko – manevrą, kai jis negailestingai atstatydino būrį pavaldinių dėl azartinių žaidimų aferos ir taip pakėlė PPP reitingus.

Opozicija ir dalis ekspertų įtaria, kad jeigu dabar PPP reitingai ims kilti, E.Kopacz gali ryžtis paskubinti Seimo rinkimus, nors jie numatyti po keturių mėnesių. Po pralaimėtų prezidento rinkimų PPP reitingai smunka ir E.Kopacz esą baiminasi, kad iki spalio mėnesio jie bus rekordiškai žemi.

Lazda atsisuko kitu galu

Įrašų skandalas kilo po to, kai vieno verslininko užsakymu keli padavėjai politikų mėgstamame restorane pradėjo slapta įrašinėti lankytojų pokalbius, o žurnalas „Wprost“ keletą jų paviešino.

Spėjama, kad verslininkas Marekas Falenta, lobęs iš prekybos anglimis, užsakė daryti įrašus norėdamas atkeršyti valdantiesiems politikams už tai, kad buvo apribotas pigių anglių įvežimas iš Rusijos.

Per vėlesnę apklausą paaiškėjo, kad M.Falenta yra Saugumo tarnybos informatorius ir saugumas buvo informuotas apie įrašus.

Įrašai atskleidė korupcinius valdančiųjų ryšius, vulgarų ministrų bendravimą, valstybės pinigų švaistymą brangiam vynui ir valgiams.

Tuometinis premjeras D.Tuskas pasielgė labai keistai. Jis pareiškė, kad su įrašų darymu susijusi Maskva, ir aferą tirti patikėjo vidaus reikalų ministrui Bartlomiejui Sienkiewicziui, kuris pats įrašuose buvo demaskuotas kaip korumpuotas asmuo.

D.Tuskas žadėjo, kad afera bus ištirta per 3 mėnesius, tačiau net po metų niekas nepaaiškėjo, o demaskuoti politikai nesulaukė jokių bausmių. O PPP lyderiai padavė į teismą žurnalą „Wprost“ dėl įrašų viešinimo ir grasina bankroto byla.

Visuomenės akyse skandalo aukomis tapo jį demaskavę žmonės, o korumpuotus politikus PPP apgynė.

Susidarė įspūdis, kad PPP labiausiai rūpinasi, kad į viešumą neiškiltų nauji įrašai, nes spėjama, jog jų yra daugybė, o policija perėmė tik mažą dalį.

Žingsnis – pavėluotas?

Afera dabar vėl prisiminta, nes opozicinei Teisės ir teisingumo partijai (TTP) simpatizuojantis verslininkas Zbigniewas Stonoga feisbuke paviešino bylos nuotraukas ir įtariamų politikų bei liudininkų pavardes.

Premjerė skubiai atsiprašė tautos dėl susikompromitavusių politikų ir apkaltino generalinį prokurorą Andrzejų Szeremetą, kad dėl prokuratūros kaltės bylos tyrimas įstrigo ir dabar jos dokumentai paviešinti.

A.Szeremetas atmetė kaltinimus, o tai opozicija įvertino kaip siekį nuplauti dėmę nuo PPP.

Žiniasklaida kaltina premjerę, kad ji pavaldinius atstatydino remdamasi vien įrašais, nors atstatydinti sveikatos apsaugos ministras Bartoszas Arlukowiczius ir ekonomikos viceministras Tomaszas Tomczykiewiczius neturi su tuo nieko bendra.

Manoma, jog premjerė pasinaudojo proga atsikratyti pavaldinių, kurie nepopuliarūs visuomenėje dėl nevykdomų reformų.

Dalis apžvalgininkų giria E.Kopacz sprendimą atstatydinti neigiamus įrašų skandalo herojus, bet dauguma pripažįsta, kad toks sprendimas gerokai pavėluotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.