Paaiškėjo: Vokietijos kanclerė A. Merkel sieks ketvirtos kadencijos

Vokietijos kanclerė Angela

A.Merkel sieks ketvirtąjį kartą tapti kanclere.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Merkel sieks ketvirtąjį kartą tapti kanclere.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2016, 11:12 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:44 PM

„Ji kandidatuos į kanclerio postą“, – sakė A.Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) įtakingas veikėjas Norbertas Roettgenas JAV televizijai CNN.

„Ji visiškai pasiryžusi, nusiteikusi ir pasirengusi prisidėti prie tarptautinės liberalios tvarkos sustiprinimo“, – sakė politikas.

Nuo 2005-ųjų prie Vokietijos, didžiausios Europos ekonomikos, vairo stovinčiai A.Merkel šie metai buvo sudėtingi: jos partija patyrė virtinę skaudžių nesėkmių rinkimuose, o pati kanclerė sulaukė netgi savo partijos kolegų kritikos už sprendimą įsileisti į šalį šimtus tūkstančių pabėgėlių ir migrantų.

Analitikai sako, kad po netikėtos populisto Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose kanclerės pečius prislėgė dar didesnė atsakomybė ginti Vakarų vertybes ir interesus, o kai kas ją netgi vadina naująja „laisvojo pasaulio lydere“.

„Kanclerė, būdama pasaulio arenos veikėja, yra vienas iš Vakarų politinės koncepcijos kertinių akmenų. Taigi, ji kandidatuos, ji elgsis kaip atsakinga lyderė“, – sakė N.Roettgenas.

Tačiau jis ragino nesureikšminti A.Merkel, kaip „laisvojo pasaulio lyderės“, vaidmens.

„Negalime žiūrėti į Vokietijos kanclerę kaip į paskutinį pozicijas ginantį asmenį… Neįmanoma pasikliauti vienu žmogumi. Mums reikia Vakarų. Vakarai yra nepakeičiami“, – sakė N.Roettgenas.

Apie tai, kad A.Merkel sieks perrinkimo, Vokietijoje kalbama jau seniai. Šalies žiniasklaida praneša, kad kanclerė jau ateinantį sekmadienį rengiasi patvirtinti CDU valdybai, jog sieks ketvirtos kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.