Čekijos valdžia užsimojo leisti žmonėms patiems medžioti teroristus

Čekijos vidaus reikalų ministras pasiūlė Konstitucijos pataisą, kuri leistų žmonėms naudoti ginklus prieš teroristus. Pataisos gynėjai teigia, kad toks leidimas padėtų išgelbėti gyvybę per išpuolį, jeigu policija nespėja atvykti į įvykio vietą.

Čekijoje galioja vieni švelniausių ginklų įstatymų Europoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Čekijoje galioja vieni švelniausių ginklų įstatymų Europoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 11:41 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:11 AM

Kad tai taptų įstatymu, šį pasiūlymą per artimiausius mėnesius turėtų patvirtinti ir šalies parlamentas.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Čekijos valdžia paragino žmones ginkluotis. Prieš kelis mėnesius prezidentas Milošas Zemanas pagąsdino čekus nauju „superholokaustu“, kurį ketina įvykdyti islamo ekstremistai.

Nors 10 mln. žmonių turinčioje šalyje gyvena mažiau nei 4 tūkst. musulmonų, ginklų pardavimai išaugo.

Vienas rytinėje Čekijos dalyje įsikūrusios parduotuvės savininkas vietos laikraščiui teigė, kad žmonės bijo „islamistų bangos“.

Čekijoje jau dabar veikia vieni švelniausių įstatymų dėl ginklų laikymo Europoje. Maždaug 300 tūkst. čekų yra laiko apie 800 tūkst. ginklų.

Šalyje įsigyti ginklą yra gan paprasta: bet kuris vyresnis nei 21 metų šalies gyventojas turi išlaikyti ginklo naudojimo testą ir nebūti turėjęs problemų su teisėsauga.

Įstatymas čekams leidžia ginklu gintis ir apsaugoti savo turtą, tačiau vėliau reikia įrodyti, kad jam tikrai buvo iškilusi tikra grėsmė.

Į tokią šalies nuostatą kreivai žiūri ir didžioji dalis Europos šalių, kurios kovoja už griežtesnę ginklų kontrolę, ypač po kelių dešimtis aukų nusinešusių teroro aktų Vakarų Europoje.

Čekija priešinosi tokiems užmojams tikindama, kad tai sutrukdys vidinės gynybos sistemos kūrimui ir neleis apmokyti kariuomenės rezervistų.

Bet Europos Komisijos pasiūlymas uždrausti visų kariuomenei skirtų automatinių ginklų pardavimus visuomenei jau sualukė palaikymo Briuselyje.

Pavasarį apribojimus ginklams patvirtins ir Ministrų taryba, tad visos šalys narės įsipareigos per 15 mėnesių priimti pataisas, pagal kurias visi automatinius ginklus norintys įsigyti pirkėjai visų pirma turės išlaikyti psichologinį testą, o visų jo neišlaikiusių duomenys bus laikomi bendroje ES duomenų bazėje, kad ginklo nepavyktų įsigyti ir kitoje šalyje.

Tokiam pasiūlymui priešinosi ne tik Čekija. Liuksemburgui pataisos taip pat nepatiko, bet dėl priešingų priežasčių – jos pasirodė per silpnos.

Tad nepaisant to, kaip Čekijos parlamentas pasisakys dėl teroristus medžioti leidžiančio įstatymo, ginklų kontrolės įstatymai šalyje griežtės.

Kaip pastebėjo vienas šalies dienraštis, toks Vidaus reikalų ministerijos siūlymas daugiau padeda ne šalies saugumui nuo teroro, o politiniam valdžios saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.