ES balandžio 29-ąją surengs specialų viršūnių susitikimą dėl „Brexit“

Londonas pirmadienį informavo, kad premjerė Theresa May inicijuos dvejus metus truksiantį išstojimo iš Bendrijos procesą kovo 29-ąją.

Jungtinė Karalystė galės derėtis dėl savo išstojimo sąlygų ir būsimosios prekybos sutarties iki 2019-ųjų kovo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinė Karalystė galės derėtis dėl savo išstojimo sąlygų ir būsimosios prekybos sutarties iki 2019-ųjų kovo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-21 13:55, atnaujinta 2017-04-07 13:18

„Atsižvelgdamas į tai, kas vakar buvo paskelbta Londone, norėčiau informuoti, kad balandžio 29 dieną, šeštadienį, sušauksiu Europos Vadovų Tarybą nustatyti gairių „Brexit“ deryboms“, – spaudos konferencijoje Briuselyje paskelbė D.Tuskas.

Londonas pirmadienį informavo, kad premjerė Theresa May inicijuos dvejus metus truksiantį išstojimo iš Bendrijos procesą kovo 29-ąją.

Europos Tarybos pirmininkas sakė parengsiąs gairių projektą 27 ES šalių lyderiams per dvi paras po to, kai Th.May inicijuos Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį dėl šalių išstojimo iš Bendrijos.

„Asmeniškai norėčiau, kad JK nebūtų pasirinkusi išstoti iš ES, bet dauguma britų rinkėjų nusprendė kitaip. Taigi, privalome padaryti viską, ką galime, kad skyrybų procesas būtų kuo mažiau skausmingas ES“, – sakė D.Tuskas, stovėdamas kartu su Europoje viešinčiu Japonijos premjeru Shinzo Abe.

„Mūsų pagrindinis prioritetas derybose privalo būti kuo daugiau užtikrintumo ir aiškumo visiems piliečiams, kompanijoms ir šalims narėms, kurias neigiamai paveiks „Brexit“, – sakė jis.

D.Tuskas sakė, kad ES taip pat sieks sumažinti poveikį „mūsų svarbiems partneriams ir draugams visame pasaulyje, tokiems kaip Japonija“.

Tikrosios „Brexit“ derybos dar neprasidės tris ar daugiau savaičių po minėto viršūnių susitikimo, nes lyderiams reikia patvirtinti išsamesne derybų gaires ir perduoti įgaliojimus Europos Komisijos derybininkui Micheliui Barnier, sakė ES pareigūnai.

Jungtinė Karalystė galės derėtis dėl savo išstojimo sąlygų ir būsimosios prekybos sutarties iki 2019-ųjų kovo.

M.Barnier sakė, jog sutarties projektas turi būti parengtas iki 2018 metų spalio, kad nacionalinės asamblėjos bei Europos Parlamentas spėtų ją ratifikuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.