Mariano Rajoy lankosi Barselonoje: „Turime atkurti sveiko proto Kataloniją“

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy sekmadienį paragino verslininkus nesitraukti iš Katalonijos, kai šimtai firmų, paveiktų neaiškios šio krašto ateities, jau iškėlė savo būstines iš Katalonijos.

M.Rajoy lankysis Katalonijoje. 
M.Rajoy lankysis Katalonijoje. 
M.Rajoy lankysis Katalonijoje. <br>AP nuotr.
M.Rajoy lankysis Katalonijoje. <br>AP nuotr.
M.Rajoy lankysis Katalonijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Rajoy lankysis Katalonijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2017, 10:21 AM, atnaujinta Nov 12, 2017, 4:02 PM

Per pirmąjį vizitą po tiesioginio valdymo įvedimo Katalonijoje, šio krašto įstatymų leidėjams paskelbus nepriklausomybę, M. Rajoy prašė „visų verslo įstaigų, veikiančių ar veikusių Katalonijoje, nebėgti iš jos“.

Ispanija praėjusį mėnesį atstatydino Katalonijos vyriausybę ir parlamentą bei paskelbė pirmalaikius rinkimus gruodžio 21 dieną.

„Turime atkurti sveiko proto, praktišką, verslią ir dinamišką Kataloniją, tiek daug prisidėjusią prie pažangos Ispanijoje ir Europoje“, – kalbėjo M. Rajoy savo Liaudies partijos nariams Barselonoje.

Katalonijos nepriklausomybės krizė pastūmėjo daugiau kaip 2400 firmų perregistruoti savo būstines už šio turtingo šiaurės rytų regiono ribų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) praėjusį mėnesį perspėjo, kad Katalonijai gresia recesija, jeigu užsitęstų nežinia dėl šio krašto atsiskyrimo.

Šimtai tūkstančių katalonų šeštadienį tiesiog užtvindė Barseloną ir reikalavo kad būtų paleisti į laisvę Ispanijos teismo nurodymu areštuoti jų lyderiai, siekiantys Katalonijos nepriklausomybė

Šio vizito išvakarės šimtai tūkstančių katalonų Barselonoje reikalavo paleisti į laisvę areštuotus jų lyderius.

Ispanija prieš dvi savaites atstatydino Carles Puigdemont'o kabinetą ir į įvedė šiame pusiau autonominiame regione tiesioginį valdymą. Be to, centrinė vyriausybė paleido regiono parlamentą ir paskelbė gruodžio 21 dieną vyksiančius pirmalaikius rinkimus.

Šeštadienį vėlai vakare šimtai tūkstančių katalonų Barselonos centre reikalavo paleisti Katalonijos krašto lyderius, areštuotus dėl savo veiksmų siekiant nepriklausomybės nuo Ispanijos, kurią dėl to apėmė politinė krizė.

Prospekte prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laikė iškėlę savo krašto nepriklausomybės vėliavas, skandavo žodį „Laisvė!“, kai kurie turėjo plakatus, skelbiantys apie pavojų demokratijai: „SOS Democracy“.

M. Rajoy, ketinęs dalyvauti savo partijos kandidato pristatyme stoties viešbutyje, viešai mieste nepasirodė.

Buvusi Katalonijos parlamento pirmininkė Carme Forcadell penktadienį paleista iš netoli Madrido esančio kalėjimo, jos rėmėjams persiuntus užstatui reikalingus 150 tūkstančių eurų. C. Forcadell laikinai buvo suimta dėl savo vaidmens siekiant dviprasmiškai vertinamos regiono nepriklausomybės.

Dviratininkų šalmus užsidėję jaunuoliai formavo kasteles – gyvas piramides, kiti laikė plakatus su pieštais kai kurių areštuotųjų portretais.

Krizė Katalonijoje kelia susirūpinimą Europos Sąjungai, užsiėmusiai Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES reikalais, bei tvyrant nežinai, kas laukia 7,5 mln. Katalonijos gyventojų. Iš pastarojo krašto savo registruotas būstines kitur perkėlė 2400 verslo įstaigų.

Trečiadienį Katalonijoje streikininkai sutrikdė eismą daugiau kaip 60-yje kelių ruožų bei blokavo geležinkelius, protestuodami prieš šiame pusiau autonominiame Ispanijos regione Madrido įvestą tiesioginį valdymą, pranešė regiono susisiekimo tarnyba.

Ispanijos tarnybos perėmė tiesioginį Katalonijos valdymą, kai regiono įstatymų leidėjai spalio 27 dieną paskelbė nepriklausomybės deklaraciją. Kitą mėnesį vyks naujos regiono valdžios rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.