Po žurnalistės nužudymo Maltoje ES delegacija pažėrė perspėjimų

 Europos Sąjungos įstatymų leidėjų delegacija penktadienį baigė tiriamąją misiją Maltoje ir perspėjo, kad šioje mažytėje Bendrijos šalyje tebetvyro „nebaudžiamumo nuotaikos“.

 Per minėtą automobilio sprogdinimą žuvusi žurnalistė Daphne Caruana Galizia daug rašė apie šiuose nutekintuose dokumentuose slypinčią informaciją. Jos nužudymas vis dar nėra išaiškintas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per minėtą automobilio sprogdinimą žuvusi žurnalistė Daphne Caruana Galizia daug rašė apie šiuose nutekintuose dokumentuose slypinčią informaciją. Jos nužudymas vis dar nėra išaiškintas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-02 11:00, atnaujinta 2017-12-02 11:05

Šis dviejų dienų vizitas buvo surengtas po spalio 16-ąją įvykdyto sprogdinimo, per kurį žuvo Maltos žurnalistė, savo šalyje tyrusi pinigų plovimo schemas. Delegacija atvyko pasidomėti padėtimi šioje srityje, taip pat korupcija.

Europos Parlamento nariai griežtai kritikavo, kaip Valetos vyriausybė įgyvendina įstatymus, turinčius padėti kovoti su pinigų plovimu Maltoje, pagarsėjusioje kaip mokesčių rojus.

Jie taip pat pareiškė esantys „smarkiai susirūpinę“ dėl abejotinos schemos pardavinėti Maltos pasus turtingiems užsieniečiams ir neatskleisti šių pasų gavėjų pilietybių. Delegacijos vadovė Ana Gomes sako, kad ši neskaidri sistema „kelia pavojų, jog nusikaltėliai ir pinigų plovimas bus įsileidžiami į visą ES“.

„Baigusi savo vizitą delegacija pabrėžė, kad įstatymų viršenybė yra ES abipusio pasitikėjimo pagrindas ir kad nebaudžiamumo pojūtis Maltoje negali tęstis“, – sakoma Europos Parlamento pranešime.

Maltos vyriausybė atsakymo į šį griežtą įvertinimą kol kas nepateikė.

Pasitikdamas ES įstatymų leidėjus Maltos premjeras Josephas Muscatas sakė, jog „didžioji dalis jums pateiktos informacijos buvo šališka, jos analizė – vienpusiška, o išvados – klaidingos“. Jis taip pat reiškė abejones, „kiek šis vizitas yra naudingas“.

J. Muscatas kalbėjo apie jo vyriausybės įvykdytas reformas, įskaitant pranešėjų apsaugos įstatymą, anot vyriausybės vadovo, „giriamą kaip vieną geriausių Europoje“, kovos su korupcija priemones ir politinių partijų finansavimą reguliuojančius įstatymus.

Be J. Muscato, ES įstatymų leidėjai susitiko su Maltos teisingumo ministru, policijos komisaru, Finansinės žvalgybos padalinio pareigūnais ir kovos su korupcija aktyvistais.

Eurpos Parlamento pranešime sakoma, kad delegacija išsakė „rimtą susirūpinimą dėl neaiškaus valdžių atskyrimo, vertinamo kaip numanomo teismų ir policijos nepriklausomybės stygiaus priežastis, kovos su pinigų plovimu įstatymų prasto įgyvendinimo, rimtų problemų, keliamų „investicijų už pilietybę“ programos“ ir kitų reikalų.

Delegacijos nariai taip pat kaltino Maltą, kad šalie tarnybos nesistengia patraukti atsakomybėn asmenų, susijusių su nutekintais vadinamaisiais Panamos popieriais, atskleidžiančiais informacijos apie Maltos piliečius, galimai slepiančius lėšas ofšoriniuose mokesčių rojuose.

Per minėtą automobilio sprogdinimą žuvusi žurnalistė Daphne Caruana Galizia daug rašė apie šiuose nutekintuose dokumentuose slypinčią informaciją. Jos nužudymas vis dar nėra išaiškintas.

A. Gomes taip pat išsakė delegacijos narių nerimą Maltoje ištiriama mažai bylų finansinių nusikaltimų srityje.

„Šis nebaudžiamumas negali tęstis“, – sakoma Europos Parlamento pareiškime.

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius 021021

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.