Lenkijos valdantieji atims medalius ir iš mirusių komunistinio režimo karininkų

Konservatyvios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kontroliuojamas Lenkijos Seimas antradienį priėmė įstatymą, atveriantį kelią atimti laipsnius iš komunistinio režimo karininkų.

 Laipsniai gali būti atimti iš visų asmenų, tarnavusių kariuomenėje 1943–1990 metais.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Laipsniai gali būti atimti iš visų asmenų, tarnavusių kariuomenėje 1943–1990 metais.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-07 08:23

Naujajame teisės akte sakoma, kad laipsniai gali būti atimti iš visų asmenų, tarnavusių kariuomenėje 1943–1990 metais. Ši tvarka taikoma tiek tebegyvenantiems, tiek mirusiems asmenims.

„Ar norime gyventi kitoje komunistinėje Lenkijoje, ar nepriklausomoje Lenkijoje?“ – įstatymų leidėjų klausė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

„Mes norime gyventi laisvoje Lenkijoje. Štai kodėl nesitaikstysime su sovietiniais generolais“, – pridūrė jis. Tuo metu TTP deputatai skandavo „Šalin komunistus!“

Tačiau opozicinės Šiuolaikinės partijos („Nowoczesna“) įstatymų leidėjas Krzysztofas Mieszkowskissakė, kad šis teisės aktas yra „politinė nekrofilija“.

Opozicija taip pat kaltina PiS, kad konservatoriai nedrįso pateikti šios iniciatyvos, kol tebebuvo gyvas generolas Wojciechas Jaruzelskis – 1981 metais karo padėtį Lenkijoje įvedęs komunistinis lyderis.

Jis mirė 2014-aisiais, būdamas 90 metų. Buvęs W.Jaruzelskio kabineto vidaus reikalų ministras generolas Czeslawas Kiszczakas mirė 2015-aisiais.

Jiedu buvo 1981 metų karo padėties dekreto pagrindiniai kūrėjai. Šiuo dokumentu siekta nuslopinti laisvosios profesinės sąjungos „Solidarumas“ rengtus streikus ir protestus, kėlusius pavojų režimui.

Iki 1983 metų trukusią karo padėtį temdė tūkstančių žmonių areštai ir persekiojimai, taip pat incidentas, kai per streiką vienoje anglių kasykloje saugumo pajėgos pradėjo šaudyti į darbininkus ir devynis jų nukovė.

Abu generolai 1989 metais galiausiai atsisakė valdžios pagal vadinamąjį Apskritojo stalo susitarimą su „Solidarumu“. Šis žingsnis vėliau padėjo paspartinti komunistinių režimų griūtį kitose Rytų Europos šalyse.

W.Jeruzelskis ir Cz.Kiszczakas pasitraukė iš viešojo gyvenimo. Jie buvo teisiami, bet taip ir nenubausti už režimo nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.