Prancūzijoje retų žemėlapių pavogusiai vengrų grupuotei gresia kalėjimas

Prancūzijos prokurorai ketvirtadienį pareiškė sieksiantys laisvės atėmimo bausmių iki septynerių metų vengrų grupuotei, kaltinamai pavogus milijonų eurų vertės retų žemėlapių iš kelių šalies bibliotekų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 7:30 PM

Pareigūnų teigimu, įtariamieji, šeši vyrai ir viena moteris, veikė pagal specialią schemą. Įvairių miestų, įskaitant Tulūzą, Nansi ir Lilį, bibliotekose pateikę padirbtas korteles, jie gaudavo XVI-XVIII amžiaus knygų.

Iš jų vengrai slapta peiliuku išpjaudavo žemėlapius. 2011-2013 metais jie pavogė istorinių spaudinių, kurių vertė siekia 4 mln. eurų.

Su pareigūnais jie pirmąkart susidūrė 2012-aisiais, kai vieną iš kaltinamųjų sustabdė vengrų muitininkai. Jo automobilyje rasta 110 senovinių žemėlapių, o ant kai kurių iš jų buvo pietų Prancūzijoje esančios Tulūzos viešosios bibliotekos antspaudai.

Andrasas Katona, save vadinantis santechniku, tada tvirtino, kad tuos žemėlapius įsigijo „viename Italijos turguje iš kažkokio romo, kalbėjusio „jugoslavų“ kalba“. Kiek vėliau paaiškėjo, kad tų žemėlapių vertė siekė 450 tūkst. eurų.

Vengrų pareigūnai apie šį incidentą pranešė prancūzų policijai, kuri nustatė, kad tie žemėlapiai iš tiesų buvo pavogti iš Tulūzos bibliotekos.

Vienintelis įtariamasis, pripažinęs savo kaltę, yra A. Katonos pusbrolis, 51 metų Karoly Forgo. Pastaruosius 20 metų jis gyveno pietų Prancūzijoje.

K. Forgo tvirtina veikęs vienas. Jis sakė, kad jo darbu domėjosi „įtakingi žmonės“, tačiau per pirmadienį Bordo mieste prasidėjusį teismą įtariamasis nesutiko atskleisti jų tapatybių.

Prokurorai siekia jam penkerių metų laisvės atėmimo bausmės. Jie taip pat prašo skirti nuo dvejų iki trejų metų nelaisvės bausmes A. Katonai, K. Forgo žmonai Hedvig ir Gaborui Dorogi, nuo narkotikų priklausomam asmeniui, kuris kartu su K. Forgo 2013 metais Bezjė mieste Prancūzijoje buvo nuteistas už gabenamų krovinių vagystę.

69 metų Tiborui Szathmari, prekeiviui senoviniais žemėlapiais, gresia septynerių metų kalėjimo bausmė, o jo padėjėjas Palas Nagy (Palas Nadas), tvirtinantis, kad dirba griovimo darbus vykdančioje vengrų kompanijoje, už grotų gali praleisti šešerius metus.

T. Szathmari kaltinimus neigia. Be to, jis nesutinka atskleisti savo pajamų šaltinio. Vengrų tyrėjai prabangioje vyro viloje Vengrijoje rado du naujus visureigius ir automobilį „Bentley“, vertinamus 200 tūkst. eurų.

„Pusę šimtmečio dirbu su senienomis... Savo kišenėse beveik neturiu pinigų“, – sakė jis teisme šią savaitę.

Tyrėjams nepavyko nustatyti, kur tie žemėlapiai turėjo būti išsiųsti. Vis dėlto pareigūnai įtaria, kad jie buvo skirti Didžiosios Britanijos ir JAV rinkoms.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.