Meškiukus Baltarusijoje numetusi Švedijos lakūnė tvirtina, kad baltarusiai akcijoje nedalyvavo

Baltarusija atšaukė visus diplomatus iš Švedijos

Lėktuvas liepos 4 dieną Baltarusijoje numetė šimtus mažų pliušinių meškiukų, prie kurių buvo pritvirtinti žodžio laisvės ir žmogaus teisių reikalaujantys rašteliai.
Lėktuvas liepos 4 dieną Baltarusijoje numetė šimtus mažų pliušinių meškiukų, prie kurių buvo pritvirtinti žodžio laisvės ir žmogaus teisių reikalaujantys rašteliai.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2012, 8:37 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:13 PM

Baltarusija atšaukė visus diplomatus iš Švedijos

Baltarusija pareiškė, kad atšaukia visus savo ambasados Stokholme diplomatus, ir paprašė Švedijos iš Minsko atšaukti savuosius.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad šalis nenutraukia ryšių su Švedija. Baltarusija šį spendimą priėmė praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po švedų lėktuvo suorganizuoto „pliušinių meškiukų desanto“.

Lėktuvas liepos 4 dieną numetė šimtus mažų pliušinių meškiukų, prie kurių buvo pritvirtinti žodžio laisvės ir žmogaus teisių reikalaujantys rašteliai.

Dėl šio incidento rugpjūčio 3 dieną Baltarusija iš šalies išsiuntė Švedijos ambasadorių. Taip pat buvo atšauktas ir Baltarusijos ambasadorius Švedijoje.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad dabar atšaukia ir likusį ambasados personalą, nes Švedija apsunkino situaciją iš šalies išsiųsdama dar du diplomatus ir neleisdama naujam Baltarusijos ambasadoriui užimti savo posto.

„Dėl to Baltarusija buvo priversta priimti sprendimą iš Švedijos atšaukti savo ambasados personalą ir juos visus sugrąžinti į Baltarusiją, - teigiama Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Baltarusijos ministerija pridūrė, kad Švedijai patariama atšaukti savo ambasados Minske personalą iki rugpjūčio 30 dienos.

Dėl liepos 4 dieną surengto „pliušinių meškiukų desanto“ Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido kelis aukšto rango pareigūnus.

Lietuva su susirūpinimu stebi situaciją dėl Baltarusijos sprendimų Švedijos diplomatų atžvilgiu Lietuva su susirūpinimu stebi situaciją dėl Baltarusijos sprendimų Švedijos diplomatų atžvilgiu ir konsultuojasi su partneriais Europos Sąjungoje (ES) dėl bendros pozicijos šiuo klausimu, trečiadienį pareiškė Užsienio reikalų minsiterija. „Lietuvos Užsienio reikalų ministerija su susirūpinimu stebi situaciją, susiklosčiusią dėl Baltarusijos sprendimų Švedijos diplomatų atžvilgiu. URM konsultuojasi su ES partneriais ir institucijomis dėl bendros pozicijos šiuo klausimu“, - teigiama URM komentare BNS naujienų agentūrai. Baltarusija trečiadienį paskelbė atšaukianti visus savo diplomatus iš Švedijos ir nurodė Stokholmui susigrąžinti visus savo diplomatinius darbuotojus iš Minsko, aštrėjant abiejų šalių ginčui dėl vienos švedų bendrovės surengtos akcijos už demokratiją. Praeitą savaitę Baltarusija išsiuntė Švedijos ambasadorių, apkaltinusi jį mėginimu „sugriauti“ Stokholmo ryšius su Minsku. Stokholmas nedelsiant reagavo, pareiškęs, kad nepageidauja naujojo ambasadoriaus, kurį Minskas paskyrė vietoje savo pasiuntinio, palikusio postą prieš kelias savaites, taip pat atšaukė leidimą gyventi šalyje dviem Baltarusijos diplomatams, kurių buvo paprašyta išvykti iš šios Skandinavijos valstybės. Ši diplomatinė krizė išsivystė po to, kai Švedijos aktyvistai paskelbė praeitą mėnesį neteisėtai įskridę į Baltarusijos oro erdvę ir numetę šimtus pliušinių meškiukų su mažyčiais parašiutais, prie kurių buvo pritvirtinti rašteliai, agituojantys už kalbos laisvę ir žmogaus teises. Tuo tarpu Baltarusijos oficialiosios žinybos pranešė, jog kreipėsi į Lietuvą ir Švediją prašydamos suteikti teisinę pagalbą tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą, kuomet liepos 4 dieną švedų pilotuojamas lengvasis lėktuvas kirto Lietuvos - Baltarusijos sieną. Kaip skelbia Baltarusijos naujienų portalas belaPAN, Baltarusijos KGB informacijos ir viešųjų ryšių centro vadovas Aleksandras Antonovičius teigė, jog tokį kreipimąsi Lietuvai ir Švedijai išsiuntė Baltarusijos Generalinė prokuratūra. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris trečiadienį teigė, jog Lietuva gerbia kaimyninės Baltarusijos valstybinės sienos neliečiamumą ir vykdo visas su šia šalimi pasirašytas teisines sutartis, tačiau tai kaimyninės šalies diktatoriui jokiu būdu neturi tapti pagrindu persekioti jo politinius priešininkus ar jam oponuojančių demokratinių jėgų atstovus. Pasak parlamentaro, taip „deja, įvyko prieš metus kai Lietuvos ir Lenkijos institucijų oficialiai Baltarusijos valdžiai suteikta informacija buvo panaudota politiniam susidorojimui su Baltarusijos opozicinės žmogaus teisių organizacijos „Vesna“ vadovu A. Beliackiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.