Norvegams gerokai pigiau A. B. Breiviką įkalinti, nei gydyti

Norvegai suskaičiavo – teroristo Anderso Behringo Breiviko laikymas specialiame psichiatrijos klinikos padalinyje Norvegijos biudžetui kainuotų keturis kartus brangiau, nei jo pasodinimas į kalėjimą, rašo newsru.com, remdamasis norvegų portalu aftenposten.no.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-24 10:34, atnaujinta 2018-03-17 04:41

Nuosprendis A. B. Breivikui Oslo teisme bus paskelbtas penktadienį, bet jau dabar žinoma, kad esant bet kokiam nuosprendžiui, teroristas bus uždarytas į vieną iš Ilo kalėjimo padalinių. Kalėjimo vadovybė jau anksčiau išplatino pranešimą, kad jie „pasiruošę priimti Breiviką ir apsaugoti nuo jo visuomenę“.

Aftenposten.no duomenimis, jeigu A. B. Breivikas bus pripažintas nepakaltinamu ir jam bus skirtas priverstinis gydymas, jis bus uždarytas į kalėjimo teritorijoje neseniai įrengtą „gydomąjį korpusą“, kurio statybos darbai atsiėjo daugiau kaip 3 mln. kronų (daugiau kaip 400 tūkst. eurų).

Jeigu teismas pripažins jį pakaltinamu ir skirs jam kalėjimo bausmę, tada Ilo kalėjime greičiausiai teks pastatyti naują ypatingai griežto režimo padalinį, kurio statybos darbų preliminari kaina sieks 25 mln. kronų (3,5 mln. eurų).

Nepaisant tokio statybos darbų skirtumo, A. B. Breiviko laikymas kalėjime šalies biudžetui kainuotų pigiau, nei klinikoje.

Jo laikymas kalėjime iš biudžeto kasmet pareikalaus 5 mln. kronų (700 tūkst. eurų), o teroristo gydymo išlaidos, pasak šaltinių, gali būti keturis kartus didesnės ir sudaryti 20 mln. kronų (beveik 3 mln. eurų) per metus.

Kalėjimo reikalų ir kovos su nusikalstamumu departamentas pranešė, kad planai pastatyti A. B. Breivikui atskirą korpusą Ile iš tiesų egzistuoja, bet jie bus realizuoti tik po teismo sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.