H. Mohamudas - netikėtas Somalio prezidento rinkimų laimėtojas

Hassanas Sheikhas Mohamudas - 56 metų universiteto dėstytojas,

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2012, 5:52 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:08 PM

„Mes visai nedaug apie jį težinome, - sakė vienas Vakarų diplomatas. - Jis iškilo iš Somalio pilietinės visuomenės, turi ryšių su „al Islah“, Musulmonų brolijos ekvivalentu. Tik pastarąsias dvi dienas daug apie jį girdime“.

Akademiniuose ir nevyriausybinių organizacijų sluoksniuose Hassanas Sheikhas Mohamudas, vienas Somalio valdymo ir administracinės plėtros instituto (SIMAD) įkūrėjų, kaip kalbama, yra gerbiama ir įtakinga figūra. Jo specializacija - švietimas.

Mogadišo gatvėse jo išrinkimą gyventojai sutiko iš džiaugsmo šaudydami į orą.

SIMAD buvo įsteigtas siekiant užtikrinti, kad karo nualintas Somalis turėtų pakankamai vadovų ir administratorių.

1955 metais Džalalaksyje centriniame Hirano regione gimęs Hassanas Sheikhas Mohamudas, kaip ir darbą baigiantis prezidentas Sharifas Sheikhas Ahmedas, kurį jis įveikė pirmadienio balsavime, yra kilęs iš įtakingo Hawiye (Havijės) klano, kuris Mogadiše sudaro daugumą.

Kaip sakoma pernai jo įsteigtos politinės partijos tinklalapyje, naujasis prezidentas turi dviejų dešimtmečių patirtį švietimo ir konfliktų sprendimo srityse.

Tik nedaugelis žmonių - o politinę Somalio pereigą remiančioje tarptautinėje bendrijoje, kažin, ar iš vis kas nors - galėjo numatyti, kad prezidentu taps Hassanas Sheikhas Mohamudas, kuris prieš pilietinio karo pradžią 1991 metais studijavo Somalio nacionaliniame universitete, o paskui - Bhopalo universitete Indijoje.

Po prezidento Mohamedo Siado Barre nušalinimo 1991 metais jis dirbo Jungtinių Tautų (JT) vaikų fonde UNICEF, o 2009-aisiais drauge su kitais ekspertais parengė ataskaitą dėl JT plėtros programos, kurioje akcentavo didžiulės, bet politiškai susiskaldžiusios Somalio diasporos svarbą ir teigė, kad ji turėtų vaidinti labiau „sisteminį“ vaidmenį siekiant taikos Somalyje.

Priešingai negu daugelis Somalio politinių figūrų, Hassanas Sheikhas Mohamudas nepriklauso diasporai.

Naujasis prezidentas niekada nebuvo jokiame ministro poste ir iki pastarųjų dienų niekada nebuvo parlamentaras. Savo partijos manifeste jis sako norintis „sukurti visuomenę, laisvą nuo klanų politikos demonų, nuo baimės ir vidaus konfliktų“.

Britų mokslininkė Laura Hammond, kuri yra dirbusi su SIMAD, sakė, kad Hassanas Sheikhas Mohamudas sugebėjo surengti derybas su ekstremistų grupuote „Shebab“, kuri, nors ir išvijusi kitas organizacijas iš savo kontroliuojamų teritorijų, leido SIMAD pasilikti.

„Manau, kad jis bus nuosaikus“, - pirmadienį vakare, prieš pat Somalio prezidento rinkimų rezultatų paskelbimą, AFP sakė L. Hammond.

Hassano Sheikho Mohamudo partija jį vadina Somalio pilietinės visuomenės architektu.

Kiti sako, kad kol kas pernelyg sunku tiksliai įsivaizduoti, koks jis bus prezidentas, kokia bus jo politinė programa ir ar jis galės sugrąžinti Somalį į vėžes.

„Yra gana daug nežinomųjų, pradedant tuo, kas yra šis naujasis prezidentas, kuris atsirado iš niekur prieš kelias dienas ir kuris neturi jokios politinės patirties“, - sakė minėtas Vakarų diplomatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.