Nuo kukurūzų spragėsių susirgęs vyras švenčia pergalę teisme

Su kukurūzų spragėsių gamintojais į kovą stojęs amerikietis švenčia pergalę teisme. Kolorado gyventojas spragėsius valgė kiekvieną dieną ir dėl to susirgo chroniška plaučių liga. Už patirtą žalą jis gaus 7,2 milijonus JAV dolerių.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 1:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:28 PM

Sveikatos sutrikimų 59 metų Wayne'as Watsonas patyrė dėl kvapiosios medžiagos diacetilo, naudojamo sviestinio skonio spragėsiuose.

JAV teismas nutarė, kad spragėsių gamintojai „Gilster-Mary Lee Corp“ ir jais prekiavęs parduotuvių tinklas „ Kroger Co“ turėjo ant etikečių įspėti pirkėjus, kad sviesto skonį ir kvapą suteikiantis diacetilas yra pavojingas – jo dūmus įkvėpti pavojinga.

W.Watsonas kenčia vadinamąją spragėsių plaučių ligą, dėl kurios jam sunku iškvėpti. Liga esą neišgydoma.

W.Watsonas yra pirmasis mikrobangų krosnelėje ruošiamų spragėsių vartotojas, kuriam 2007 metais buvo diagnozuota minėta plaučių liga.

Sutrikimus vyrui sukėlė tai, kad jis metų metus kasdien valgydamas spragėsius įkvėpdavo kenksmingų diacetilo dūmų.

Nors po ligos diagnozės vyras spragėsių nebevalgė, sutrikimai nedingo.

Spragėsių gamintojų ir pardavėjų advokatai teisme tikino, kad W.Watsono sveikatos problemos susijusios su jo kilimų valytojo darbu, kuriame naudojami kenksmingi chemikalai.

Tačiau teismą įtikino medikės Cecile Rose liudijimai. Moteris vadinamąją kukurūzų spragėsių plaučių ligą diagnozavo ne tik W.Watsonui. Ji teigia, kad ta pačia liga susirgo ir žmonės, dirbę su diacetilu.

W.Watsono bylos baigtis – ne pirmas smūgis spragėsių gamintojams. Pastaruosius penkiolika metų jie ne kartą buvo paduoti į teismą, pradedant nuo susirgusių kukurūzų spragėsių fabrikų, kuriuose naudotas diacetilas, darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.