Ar Izraelis skiria antisemitizmą nuo kritikos?

Garsiojo nacių medžiotojo vardu pavadintas Simono Wiesenthalio centras kiekvienų metų pabaigoje paskelbia didžiausių pasaulio antisemitų sąrašą. 2012-aisiais jo viršūnėje tradiciškai atsidūrė Egipto Musulmonų brolija ir Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas. Tačiau į 9-ąją vietą netikėtai buvo įrašytas žinomas Vokietijos žurnalistas. Jakobo Augsteino rašiniuose kritikos Izraeliui nestinga, bet savaitraštis „Der Spiegel“ klausia, ar S. Wiesenthalio centras nepaskubėjo išvadinti jo antisemitu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:40 AM

Be Izraelio atžvilgiu priešiškai nusiteikusios Musulmonų brolijos ir M. Ahmadinejado, į sąrašą taip pateko Europos futbolo aistruoliai – kai kuriose šalyse jie garsėja agresyviu rasizmu ir antisemitizmu. Mirga ir Senojo žemyno kraštutinių dešiniųjų partijos.

Bet 9-oji vieta stebina. Bent jau Vokietijoje daug kas negali patikėti, kad S. Wiesenthalio centras antisemitu pavadino gerbiamą savaitraščio „Der Freitag“ žurnalistą, komentarus „Der Spiegel“ rašantį J. Augsteiną.

Kuo jis nusipelnė tokio įvertinimo? Regis, tiesiog pažerdamas žiupsnelį kritikos netgi ne apskritai žydų, o Izraelio valdžios adresu.

„Gaza yra vieta, atkeliavusi iš pasaulio pabaigos laikų, - rašo J. Augsteinas viename tekste, kuris užkliuvo S. Wiesenthalio centrui. – 1,7 mln. žmonių gyvena 360 kv. km plote. Izraelis Gazos Ruože laiko savo oponentus.“

Kita žurnalisto mintis, esą įrodanti, kad jis antisemitas: „JAV prezidentams reikalinga žydų lobistų parama.“ Taip pat – „B. Netanyahu vyriausybė laiko pasaulį už pavadėlio nuolat skanduodama karo šūkius.“

J. Augsteino nuomone, „žydai taip pat turi savo fundamentalistus, ultrakonservatyvius Haredi judaistus, kurie nukalti iš to paties akmens kaip ir islamistai“. Be to, žurnalistas įsitikinęs, kad tiek JAV respublikonai, tiek Izraelio vyriausybė elgiasi pamišėliškai.

J. Augsteino įtraukimas į antisemitų sąrašą Vokietijoje įplieskė eilinius debatus apie antisemitizmą ir kritikos Izraelio valstybei ribas. Kada laikas sustoti? Kada kritika iš konstruktyvios virsta rasistine?

Pastarąjį kartą Vokietijos ir Izraelio santykiuose tvyranti įtampa buvo prasprogusi praėjusių metų balandį. Vokietis rašytojas, Nobelio literatūros premijos laureatas Günteris Grassas užsipuolė Izraelį eilėraščiu, kuriame jis pažėrė kritikos žydų valstybės branduolinei politikai.

G. Grassas sulaukė daugybės kritikos – tiek Vokietijoje, tiek svetur. Tačiau šį kartą reakcija jau į J. Augsteino komentarus visiškai kitokia. Nors žurnalistą supa nemažai kritikų, didžioji dalis kritikos dabar nukreipta į S. Wiesenthalio centrą, o J. Augsteiną gina kas tik netingi.

„S. Wiesenthalio centras padarė intelektinę strateginę klaidą pasirinkdamas įtraukti Jakobą Augsteiną į didžiausių pasaulio antisemitų sąrašą, - paskelbė įtakingas dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. – Kritiškai rašantis žurnalistas atsidūrė ten, kur jam ne vieta.“

J. Augsteiną taip pat užstojo ir vienas valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos lyderių. O penktadienį Centrinė žydų Vokietijoje taryba atsisakė palaiminti S. Wiesenthalio centro sudarytą sąrašą.

„Skaičiau kažkiek jo straipsnių ir nė akimirką nepagalvojau, kad tai, ką jis rašo, yra antisemitiška“, - teigė tarybos viceprezidentas Salomonas Kornas.

Save gina ir pats J. Augsteinas. Jis pareiškė, kad labai gerbia S. Wiesenthalio centrą, tačiau pridūrė: „Manau, kad centro kovai buvo suduotas smūgis. Taip atsitinka, kai žurnalistika pavadinama rasistine ar antisemitine.“

S. Wiesenthalio centras nenusileidžia. „Vien faktas, kad J. Augsteinas yra žurnalistas, nereiškia, jog jis gali rašyti ir kalbėti, ką nori, slėpdamasis už žurnalistinės sąžinės šydo. Jo teiginiai yra nepagrįstas melas“, - aiškino centro atstovas rabinas Abrahamas Cooperis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų