Per kraupų gaisrą gelbėdamiesi brazilai vieni kitiems laužė kaulus

Brazilija pasinėrė į trijų dienų gedulą. Šalis dar ilgai neatsigaus po pražūtingiausio per penkis dešimtmečius gaisro ir ilgai ieškos atsakymų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, BBC ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:43 AM

Pareigūnai jau paskelbė daugiau nei 230 žuvusiųjų vardus ir pavardes, tarp kurių daugiausia 16-20 metų jaunuoliai.  Tačiau dar ne visi žmonės sugebėjo rasti savo artimuosius, ankstų sekmadienio rytą patekusius į tikrą pragarą.

Pramogautojai į spąstus pakliuvo dėl neveikiančių avarinių išėjimų. Nemažai aukų rasta uždususių tualetuose, nes šiuos naktinio klubo lankytojai greičiausiai supainiojo su avariniais išėjimais.

Šoko ištikti išsigelbėjusieji, daugiausia - studentai iš šalies pietuose esančio universitetinio Santa Marijos miesto, pasakoja apie blokuotus išėjimus ir kylančias liepsnas, trypiamus ar nuo dūmų trokštančius pramogautojus.

Anot liudininkų, gaisrą anksti sekmadienį sukėlė blogai veikusi klube koncertavusios grupės pirotechnika. Šis incidentas tikriausiai privers Braziliją susirūpinti visuomenės saugumu rengiantis 2014 metų pasaulio futbolo čempionatui ir 2016 metų olimpiadai.

Valstijos ugniagesių departamento vadovas teigia, kad naktinio klubo „Kiss“, kuriame kilo gaisras, priešgaisrinės saugos leidimas baigėsi 2011 metų rugpjūtį.

„Mačiau aukas, kurių viena veido pusė buvo išsilydžiusi“, - pasakojo Maxas Mulleris. Jis kilus nelaimei ėjo pro šalį ir pradėjo filmuoti chaotiškas scenas prie to klubo.

„Patyriau traumą. Sunku pamiršti, ką mačiau. Žmonės, kurie sustojo daryti dirbtinio kvėpavimo kitiems žmonėms - jeigu nežinojo, kaip jį daryti, laužė žmonėms kaulus, - sakė jis. - Siaubinga matyti tiek daug žuvusių žmonių, vaikų ant žemės. Žmonės verkia, kiti žmonės, kurie negali kvėpuoti, vemia. Kai kurie žmonės plėšė žmonėms drabužius daryti dirbtinio kvėpavimo ir išorinio širdies masažo, bet nė nenutuokė, ką daro.“

Santa Marija yra į vakarus nuo Porto Alegrės, kur vyks kai kurios pasaulio futbolo čempionato rungtynės. Dėl gaisro Brazilija skubiai atidėjo renginį „500 dienų iki 2014 metų pasaulio čempionato“, kuris pirmadienį buvo planuojamas šalies sostinėje Brazilijoje.

Pareigūnai pranešė, kad žuvo 233 žmonės, o dar 116 buvo sužeisti.

Sveikatos apsaugos ministras Alexandre'as Padilhaperis spaudos konferenciją pranešė, kad vyriausybės prioritetas yra „gelbėti tas gyvybes, kurias dar galime išgelbėti“.

Savaitgalio tragedija yra daugiausia žmonių aukų pareikalavęs gaisras pasaulyje per daugiau kaip 10 metų - po 2000-ųjų gaisro prekybos centre ir diskotekoje Kinijos centriniame regione esančiame Luojange, kai žuvo daugiau kaip 300 žmonių.

„Tai buvo absoliutus siaubas. Netekau labai brangaus draugo. Avariniai išėjimai neveikė, o tada per sumaištį pamečiau draugą, - vietos televizijai pasakojo jaunas odontologas Mattheusas Bortolotto. - Tada man ant rankų mirė mergina. Jutau, kaip nustojo plakti jos širdis. Tokių dalykų buvau matęs tik filmuose.“

Pragaras iš klubo vidaus netrukus išsiveržė ir į lauką.

„Metaliniai barjerai, kurie reguliavo įeinančių žmonių eilę, galiausiai neleido žmonėms ištrūkti, - sakė M. Bortolotto. - Žmonės atsitrenkdavo vieni į kitus, spaudė vieni kitus, krito. O tie žmonės, kurie buvo klubo gale, paprasčiausiai atsidūrė spąstuose.“

Pranešama, kad gaisras kilo maždaug 2 val. nakties (6 val. Lietuvos laiku), kai klube vyko universiteto vakarėlis.

Pragarą išgyvenusi Michelle Pereira sakė, kad vienas koncertavusios grupės narys iškėlė į orą pirotechnikos priemonę, nuo kurios užsidegė lubos. Liepsnos greitai apėmė visą patalpą.

Klube taip pat buvusi Taynne Vendruscolo žurnalistams pasakojo: „Visi stumdėsi. Iš pradžių gaisras buvo nedidelis, bet per kelias sekundes sprogo. Tie, kurie buvo arti scenos, negalėjo ištrūkti.“

Santa Marijos ugniagesių vadas Guido de Melo teigia, kad kilus gaisrui klube kilo panika ir daug pramogautojų buvo sutrypti ar mirė apsinuodiję dūmais. Pasak jo, klubo apsauga neleido žmonėms išeiti, todėl susidarė spūstis.

Ugniagesiai pajuodusį raudonų plytų pastato kiautą liejo vandeniu ir kūjais mušė skyles sienose, kad žmonės galėtų greičiau ištrūkti į lauką.

Santa Marijoje, esančioje Brazilijos pietiniame pakraštyje netoli sienų su Argentina ir Urugvajumi, gyvena maždaug ketvirtis milijono žmonių, čia yra įsikūręs Federalinis Santa Marijos universitetas.

Tad tarp žuvusiųjų daug studentų.

„Mano draugui pavyko ištrūkti, bet tada jis patyrė širdies smūgį ir mirė“, - sakė 19-metė inžinerijos studentė Ana Paula Miller.

Žuvusieji buvo nešami į netoliese esantį sporto stadioną, kurį policija aptvėrė, kad į jį nesiveržtų gedintys artimieji. Daugelis jų raudojo, o kai kurie buvo nuo suodžių pajuodusiais veidais.

Lauke jie laukė žinių apie dingusius savo artimuosius.

„Mano sūnus žuvo. Mano sūnus žuvo“, - raudojo viena motina, kuri atvyko ieškoti vaiko, bet rado jo pavardę žuvusiųjų sąraše. Paskui ji apalpo.

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff dėl šio gaisro anksti sekmadienį nutraukė vizitą Čilėje, kur dalyvavo Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos ir Karibų Valstybių Bendrijos viršūnių susitikime, ir išvyko į Santa Mariją.

„Tai tragedija mums visiems ir aš negaliu tęsti darbo čia, viršūnių susitikime, nes mano prioritetas yra Brazilijos žmonės“, - emocingai kalbėjo prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.