„Human Rights Watch“ smerkia didžiausias posovietines represijas Rusijoje

Niujorke įsikūrusi žmogaus

Represijos prieš valdžios kritikus tęsiasi nuo gegužės mėnesio, kai V.Putinas sugrįžo į Kremlių trečiajai kadencijai.<br>AP
Represijos prieš valdžios kritikus tęsiasi nuo gegužės mėnesio, kai V.Putinas sugrįžo į Kremlių trečiajai kadencijai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 31, 2013, 5:56 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:44 PM

Represijos prieš valdžios kritikus tęsiasi nuo gegužės mėnesio, kai V. Putinas sugrįžo į Kremlių trečiajai kadencijai, nepaisant precedento neturinčių protestų prieš jo 13 metų trunkantį valdymą.

Griežtos priemonės užbaigė „minkšto“ autoritarizmo dešimtmetį ir pradėjo naują erą, kurioje Kremliaus kritikai ir žmogaus teisių aktyvistai yra atvirai persekiojami, o laisvės vis labiau gniaužiamos, nurodė Niujorke įsikūrusi organizacija.

„2012 metais Rusijos valdžia pradėjo didžiausio masto represijas prieš pilietinę visuomenę per visą posovietinę istoriją“, - sakoma organizacijos pareiškime, kuris buvo paskelbtas Maskvoje drauge su metine HRW ataskaita apie padėtį pasaulyje.

„Šie (2012) metai buvo blogiausi žmogaus teisėms Rusijoje per pastaruosius prisimenamus metus“, - cituojamas organizacijos Europos ir Centrinės Azijos direktorius Hugh Williamsonas.

„Kritikų bauginimo ir energingos pilietinės Rusijos visuomenės varžymo priemonės pasiekė precedento neturintį lygmenį“, - nurodoma pareiškime.

Sugrįžęs į Kremlių trečiajai kadencijai, nepaisant iki tol neregėtų protestų prieš 13 metų trunkantį jo valdymą, V. Putinas pasirašė šūsnį įstatymų, kuriais, kaip mano jo kritikai, jis siekia užgniaužti nuomonių skirtumus.

Naujieji įstatymai sugrąžino bausmes už įžeidimus, baudas už išsišokimus per opozicijos protestus ir „užsienio agentų“ etikete pažymėjo finansavimą iš užsienio gaunančias nevyriausybines organizacijas, nublokšdami šalį atgal į sovietinius laikus.

HRW griežtai vertina ir V. Putino pirmtaką Dmitrijų Medvedevą, kurio plačiai paviešintas modernizavimo pastangas vadina „menku ir baikščiu postūmiu politinių laisvių srityje“.

Niujorko organizacija taip pat kritikuoja Rusijos rengimąsi 2014 metų olimpinėms žaidynėms ir sako, kad Sočyje, kur numatomos didžiausias pasaulio žiemos sporto renginys, valdžia iš namų išvarė šitmus šeimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.