Lenkų radikalai gesina Varšuvos mokslo židinį

Įdomu, ką pamanytų gyvas būdamas garsusis romantizmo poetas Adomas Mickevičius, sužinojęs, kad jo vardu pavadintą auditoriją Varšuvos universitete šią savaitę jėga norėjo užimti lenkų nacionalistai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai LR, Varšuva)

Feb 22, 2013, 7:56 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:29 AM

Tie patys, kurie lapkričio mėnesį dalyvavo riaušėse per Nepriklausomybės dienos paradą, skandavo, kad Vilnius priklauso Lenkijai, ir ragino vyriausybę tramdyti Lietuvą, neva engiančią lenkų mažumą.

Bet didžiausią Varšuvos universiteto auditoriją nacionalistai užimti norėjo ne keršydami A. Mickevičiui už tai, kad jis Lietuvą pavadino savo tėvyne.

Chuliganai siekė nutraukti garsios feministės profesorės Magdalenos Srodos paskaitą.

Premjeras pasmerkė išpuolį

Ministras pirmininkas Donaldas Tuskas griežtai pasmerkė kaukėtų nacionalistų išpuolį. Vyriausybės vadovas pareiškė, kad ateityje chuliganai ims mušti savo oponentus, jei tokie įvykiai bus nutylimi.

Manoma, jog premjero žodžiai pirmiausia buvo skirti universiteto rektoriui, kuris neparašė pareiškimo policijai. Esą aukštoji mokykla nepatyrė žalos.

Dėl rektoriaus baikštumo policija turėjo tenkintis piniginėmis baudomis dviem agresyviausiems įsiveržėliams.

Užsipuolė būrį studentų

Incidentas prie A. Mickevičiaus vardu pavadintos auditorijos įvyko antradienį vakare. 40 kaukėtų nacionalistų užblokavo įėjimą, nieko neįleido į salę ir susistumdė su jiems pasipriešinusiais apsaugininkais.

Pastaruosius apie nacionalistų planuojamą akciją buvo perspėję keli anoniminiai internautai – apsaugininkų čia buvo daug.

Per susistumdymą su apsaugos darbuotojais nuo vyrių nukrito fakulteto durys, o į lauką išprašyti chuliganai apstumdė ir kietomis sniego gniūžtėmis apmėtė į paskaitą einančius studentus.

Universiteto kiemą nacionalistai sudrebino skanduotėmis, niekinančiomis homoseksualus ir raginančiomis pakarti kairiųjų pažiūrų veikėjus.

Dalis įsiveržėlių ant drabužių buvo prisisiuvę fašistų aukštinamus keltų kryžius. Kai kuriose Vakarų valstybėse jie uždrausti.

Nacionalistų – vis daugiau

Išeidami įsiveržėliai primėtė skrajučių, kuriose atsakomybę už šią akciją prisiėmė Nepriklausoma studentų sąjunga (NSS).

Protestuotojai akciją pavadino kerštu už tai, kad universiteto vadovybė neleido surengti paskaitos idėjiniams dešiniųjų radikalų lyderiams.

NSS prieš metus įkūrė ksenofobinės Jaunalenkių bei fašistuojančios Tautinių nacionalistų lygos ONR nariai ir gerbėjai.

Pastarosios organizacijos garsėja tuo, kad per Nepriklausomybės dieną rengia masines nacionalistų eitynes, kaskart pasibaigiančias didelėmis muštynėmis su policija ir pacifistais.

Per eitynes nacionalistai skanduoja, kad Vilnius ir Lvovas priklauso Lenkijai, ir ragina vyriausybę tramdyti Lietuvą, esą skriaudžiančią lenkų mažumą.

Praėjusiais metais eitynėse dalyvavo ir grupelė jaunų Vilniaus lenkų – jie nešė šūkius, raginančius kilti į kovą už tautinius įsitikinimus.

Per paradą riaušes labiausiai kėlė futbolo chuliganai, su kuriais dešinieji bičiuliaujasi. O NSS giriasi ir padėjusi organizuoti Nepriklausomybės dienos eitynes, ir draugyste su futbolo chuliganais.

Žiniasklaida tvirtina, jog tai, kad studentai nesibaimina atvirai nešioti radikalių dešiniųjų organizacijų ir futbolo fanatikų simbolių, liudija nacionalistinių idėjų populiarėjimą universitete.

Ragina boikotuoti radikalus

Dėl to ekspertai labiausiai kaltina dešiniąsias partijas, kurių atstovai dalyvauja nacionalistų paraduose ir užtaria radikalus.

Kritikai primena, kad opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis 2006 m. į vyriausybę buvo pakvietęs tuometį jaunalenkių idėjinį lyderį Romaną Giertychą.

Savo ruožtu dienraštis „Gazeta Wyborcza” paragino ne tik neįsileisti į universitetus fašistuojančių nacionalistų ideologų, bet ir neplatinti jų pareiškimų žiniasklaidoje.

Taip elgiamasi Vokietijoje, kur fašistuojantys radikalai nekviečiami į jokias rimtas politines diskusijas.

Dienraštis teigia, kad įsiveržėliai, kaltindami Varšuvos universiteto vadovybę dėl netolerancijos dešiniesiems, patys neturi nieko bendra su tolerancija.

Primenama, kad Jaunalenkiai ir ONR prieškariu Varšuvos universitete rengė šlykščias antisemitines akcijas, o dabar pasisako prieš seksualines ir tautines mažumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.