Trylikos metų ištekinta ir žudikų persekiota musulmonė tapo įkvėpimo šaltiniu kitoms moterims

Jungtinėje Karalystėje gyvenančios Sameem Ali gyvenimo istorija sukrečianti, tačiau su laiminga pabaiga. Trylikos metų per prievartą ištekinta, o vėliau brolio pasamdytų žudikų persekiota musulmonė ryžosi pakeisti savo gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-21 16:49, atnaujinta 2018-03-09 13:46

Dabar jos istorija tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui moterų. Jos patirtis praverčia ir su priverstinėmis santuokomis kovojantiems specialistams.

S. Ali, kuriai dabar yra 44-eri, iki septynerių metų augo vienuose Jungtinės Karalystės vaikų namuose. Moteris įstaigą prisimena kaip nuostabią vietą, kurioje ji buvo mokoma būti asmenybe, galvojančia savo galva, rašo „Daily Mail“.

Tačiau staiga septynmetę mergaitę iš vaikų namų pasiėmė Birmingame gyvenusi jos šeima. Ši su mažamete elgėsi žiauriai.

„Buvau kaip namų vergė, o jeigu nenorėdavau daryti to, kas paliepta, būdavau mušama“, - apie gyvenimą su artimaisiais pasakojo S. Ali.

Sameem nutarė netylėti ir papasakojo apie tokį namiškių elgesį mokykloje. Taip į mergaitės šeimos namus buvo atsiųstas socialinis darbuotojas.

Kaip ir buvo galima tikėtis, po pastarojo incidento S. Ali šeima įsiuto. Vienas artimųjų už tai mergaitę sumušė kone iki sąmonės netekimo, o po to išvežė šeimą į Glazgą.

Tokiu būdu jie slėpėsi nuo įtarimų žiauriu elgesiu.

Konservatyvumu garsėjančiame viename Glazgo rajone įsikūrusi šeima nebeleido Sameem į mokyklą, nors mergaitės broliai mokėsi toliau. Mažametė buvo verčiama tik virti valgį ir valyti namus.

Kai ji sulaukė trylikos, artimieji pasakė, kad S. Ali su vienu šeimos nariu vyks atostogų į Pakistaną. Moteris prisimena, kad išgirdusi šią žinią, ji labai džiaugėsi, jautė malonų jaudulį.

„Kai augau vaikų namuose, mus veždavo į paplūdimį, būdavo labai smagu. Tad aš galvojau, kad ir atostogos bus tokios pat. Tačiau kai nuvykome į Pakistaną, buvau pristatyta dviem vyrukams, ir paklausta: „Kuris iš jų tau patinka labiau?“ - prisiminė S. Ali.

Netrukus musulmonei buvo išrinktas daugiau nei dvigubai už ją vyresnis vyras, už kurio S. Ali ištekinta per labai greitą ceremoniją.

Moteris tikina, kad tuo metu, būdama trylikametė, ji net nesuvokė, kas vyksta. Negana to, jai pasakyta, jog į Jungtinę Karalystę galės grįžti tik tuomet, kai lauksis kūdikio.

„Nežinojau, kaip pastoti, todėl meldžiau Dievo, kad tai įvyktų. Man buvo pasakyta leisti vyrui daryti su manimi viską, ką jis nori. Galiausiai aš pastojau ir po poros mėnesių grįžome į Glazgą“, - sakė S. Ali.

Į Jungtinę Karalystę jauna žmona grįžo tikrai ne dėl to, kad kažkam rūpėjo jos norai. Tiesiog į šią šalį norėjo persikelti Sameem vyras.

Ir jis manė, kad Jungtinėje Karalystėje gimęs kūdikis padės jo prašymui dėl vizos.

Viso nėštumo metu S. Ali lankydavosi Glazge pas gydytojus, tačiau šiems nekilo jokių įtarimų, jog nėščiajai kažkas negerai.

„Visus kartus nuėjau pas bendrosios praktikos gydytoją, mačiau akušerę. Jeigu bent vienas žmogus būtų paklausęs, ar man viskas gerai, būčiau viską papasakojusi. Bet šeima nuolat liepdavo man tylėti. Man būdavo suduodama per veidą, jeigu pasisakydavau, todėl nebuvo jokios galimybės, kad aš kam nors ką nors pasakysiu prieš tai nepaklausta“, - aiškino moteris.

Tačiau Sameem gyvenimas visiškai pasikeitė, kai juos aplankė šeimos draugas iš Pakistano. Vyras domėjosi moterų teisėmis ir matė, kaip blogai elgiamasi su jauna moterimi.

Lemiamu tašku tapo S. Ali apsilankymas pas advokatą, kuris davė musulmonei pasirašyti dokumentus, reikalingus jos vyrui atvykti iš Pakistano į Škotiją.

„Aš buvau įbauginta. Nenorėjau jo daugiau matyti ir nenorėjau, kad jis čia atvyktų.

Šeimos draugas pasakė išvykstantis ir paklausė, ar aš nenorėčiau važiuoti kartu. Tad mes išvažiavome. Apsigyvenau benamių namuose Mančesteryje“, - pasakojo moteris.

Vienas jos brolių dėl tokio Sameem žingsnio taip įsiuto, kad pasamdė keturis žudikus, turėjusius surasti seserį. Kiekvienam jų sumokėta po penkiasdešimt svarų (dabartiniu kursu – apie 200 litų).

Regis, tik tiek artimiesiems buvo vertas šeimos garbę suteršusios Sameem gyvenimas.

Pirmą kartą S. Ali apie brolio pasamdytus žudikus sužinojo, kai pas ją atvyko policija. Pareigūnams kažkas jau buvo suteikęs informacijos, kuri padėjo areštuoti keturis įtariamuosius.

Galiausiai jie ir S. Ali brolis buvo pripažinti kaltais ir įkalinti.

Sameem išgelbėjęs ir į kitą miestą išsivežęs šeimos draugas dabar yra jos vyras. Moteris su juo užaugino du vaikus.

„Mes abu dirbome toje pačioje gamykloje – ėmėmės visų darbų, kokių tik galėjome imtis, nes nenorėjome gyventi iš pašalpų. Susituokėme ir po to grįžime į darbą. Kartu mes jau 26 metus“, - savo gyvenimo istoriją pasakojo S. Ali.

Su Glazge likusia šeima moteris nutraukė ryšius, tačiau buvo nuvykusi į tėvo ir brolio laidotuves. Per jas artimieji nuo moters laikėsi atokiai.

Visiškai gyvenimą pakeitusi Sameem, paskatinta sūnaus, nutarė savo pavyzdžiu įkvėpti ir kitas moteris, susidūrusias su priverstinėmis santuokomis.

Taip pat ji dalyvauja projekte, kurio tikslas – padėti mokytojams, su labdara dirbantiems asmenims ir kitų profesijų atstovams pastebėti ženklus, rodančius, jog jauni žmonės buvo sutuokti priverstinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.