Britai ieško B. Berezovskio mirties priežasčių, rusai mėgaujasi jo maldavimais atleisti

Nuo ko mirė rusų oligarchas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino „asmeninis priešas“ Borisas Berezovskis? Britų policija kol kas tegali pasakyti, kad nėra jokių įrodymų, jog kažkas jį galėjo nužudyti. Žiniasklaida taip pat pateikė daugiau detalių apie jo mirties aplinkybes. Tuo metu Rusijoje su pasimėgavimu aptarinėjamas turtuolio ranka rašytas atgailos laiškas, kurį jis esą neseniai atsiuntė V. Putinui, prašydamas pasigailėti ir leisti jam grįžti į tėvynę.

B. Berezovskis buvo artimas Rusijos vadovo Boriso Jelcino (kairėje) sąjungininkas, priklausęs vadinamai prezidento „šeimai“. Vadovaudamas televizijai ORT, jis rėmė B. Jelciną, o vėliau padėjo iškelti ir jo įpėdinį V. Putiną.<br>AP
B. Berezovskis buvo artimas Rusijos vadovo Boriso Jelcino (kairėje) sąjungininkas, priklausęs vadinamai prezidento „šeimai“. Vadovaudamas televizijai ORT, jis rėmė B. Jelciną, o vėliau padėjo iškelti ir jo įpėdinį V. Putiną.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 7:24 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:39 AM

Britų leidinys „The Guardian“ praneša, kad B. Berezovskio lavoną jo namų vonioje Askote rado vienas milijonieriaus tarnautojas. Jis sakė nematęs savo boso 11 valandų, todėl nusprendė išlaužti duris į vonios kambarį, kur buvo užsirakinęs politinis Rusijos bėglys. Britų žiniasklaida spėja, kad tas darbuotojas tuo metu buvo vienintelis žmogus B. Berezovskio namuose.

Teigiama, kad 67 metų vyras gulėjo ant grindų, o šalia jo buvo šalikas.

Temzės slėnio policija teigė, kad pareigūnai dabar bando atkurti paskutinių B. Berezovskio dienų vaizdą ir jo psichinės sveikatos būklę, kalbėdamiesi su jo artimais draugais ir šeima.

2000-aisiais į Jungtinę Karalystę emigravęs rusas kentė nuo depresijos. Liga jį užklupo po pernai rudenį pralaimėto 3 mlrd. svarų sterlingų ieškinio Romanui Abramovičiui, kurį B. Berezovskis kadaise globojo tarsi sūnų. Po pralaimėtos bylos B. Berezovskis buvo įpareigotas apmokėti milijonines teismo išlaidas, ir tai jį ėmė stumti į skolas.

Buvusi B. Berezovskio žmona Galina, kuriai priklauso namas, kur rastas miręs milijonierius, į įvykio vietą atvyko šeštadienio popietę, kai čia dar buvo greitosios pagalbos medikai. Ji savo draugams papasakojo, kad šalia kūno gulėjo šalikas.

Turėdamas tai galvoje, senas B. Berezovskio draugas Nikolajus Gluškovas vakar pareiškė: „Borisas buvo pasmaugtas. Netikiu, kad tai buvo savižudybė. Tai nebuvo tiesiog normali mirtis.“

Tačiau britų policija ragino neskubėti. „Nederėtų spėlioti apie mirties priežastis, kol neatliktas skrodimas. Kol kas nėra jokių akivaizdžių ženklų, pagal kuriuos būtų galima spręsti, jog kažkas dar galėjo būti įsitraukęs. Dabar yra ankstyva tyrimo stadija, ir mes esame atviri visai informacijai“, - kalbėjo policijos tyrėjas Kevinas Brownas.

Spėjimus, kad B. Berezovskis galėjo būti nunuodytas, sukėlė policijos veiksmai sekmadienį. Gatvės, vedančios į milijonieriaus rūmus, buvo atitvertos, pareigūnai jo namuose ieškojo cheminių, biologinių ir radioaktyviųjų nuodų.

Radiacijos pėdsakų ieškota ne tik todėl, kad toks precedentas jau buvo – 2006 m. Londone radioaktyviuoju poloniu 210 nunuodytas B. Berezovskio bičiulis, buvęs KGB agentas Aleksandras Litvinenka, bet ir todėl, kad suveikė elektroninis radiacijos matuoklis, kurį buvo prisisegęs vienas į B. Berezovskio mirties vietą atvykęs medikas.

Nors name radiacijos pėdsakų neaptikta, nuodingųjų medžiagų bus ieškoma velionio kūne. Skrodimas turėtų būti atliktas šios savaitės pradžioje.

Rusija mėgaujasi „nusidėjėlio“ maldavimais V. Putinui

Tuo metu Rusijoje pikantiškiausia šio įvykio detale laikomas tariamas B. Berezovskio ranka rašytas laiškas, kurį jis atsiuntė į savo nekenčiamą Kremlių prieš porą mėnesių. Bent taip teigia V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Vakarinėje NTV laidoje „Geležinės ledi“ sekmadienį jau buvo cituojamas šio laiško ištraukos, rašo newsru.com.

Laidos vedėja Margarita Simonjan teigė, kad V. Putino aplinkai artimas žmogus jai pasakojo, jog B. Berezovskio laiškas buvo „malda leisti jam grįžti į Rusiją“.

„Aš padariau daug klaidų. Suprantu, kaip sunku man atleisti, bet aš susipainiojai ir maldauju atleidimo“, - esą rašoma tame laiške.

Laiško turinį atskleidęs žmogus laidos vedėjai taip pat užsiminęs: „Tu niekada nepatikėsi, kas šį laišką perdavė.“

Laidos svečias, vyriausiasis laikraščio „Maskovskij komsomolec“ redaktorius Pavelas Gusevas teigė tikįs, kad laiškas tikras. „Tai Berezovskio stilius. Ir jeigu šalies valdžia ir mūsų prezidentas būtų jam atsakę, jis būtų manęs, kad pasiekė pergalę. Jis fiziologinis provokatorius. Jis absoliutus politinės provokacijos genijus ir mokėjo tą daryti. Galbūt geriau nei bet koks kitas šių laikų veikėjas“, - sakė P. Gusevas.

Leidinio vadovas įsitikinęs, kad B. Berezovskis išties norėjo grįžti į Rusiją su sąlyga, kad nebus įkalintas. Šioje šalyje jis buvo kaltinamas mokesčių slėpimu ir už akių nuteistas 13 metų kalėti. 

P. Gusevas mano, kad Rusijos valdžios sluoksniuose kadaise buvęs įtakingas B. Berezovskis mirė natūralia mirtimi. Esą tai buvusi tikėtina baigtis žmogui, kuris išgyveno siaubingą vidinę krizę. Labiausiai – dėl vienatvės.

„Tai krizė, kai iš turtingo žmogaus, kuris galėjo taškytis banknotais, skraidyti privačiais lėktuvais, jis tapo žmogumi, kuriam reikėjo skaičiuoti paskutinius likusius pinigus, kurį paliko, kaip galima spręsti, jo mylimos moterys. Krizė žmogaus, kuris suprato visišką savo egzistavimo, ypač politinio, beprasmybę“, - tęsė P. Gusevas.

V. Putino atstovas spaudai D. Peskovas sekmadienį daug kartų turėjo žurnalistams pakartoti, ką žino apie paprastame voke atsiųstą B. Berezovskio laišką šalies vadovui.

„Šis laiškas buvo adresuotas asmeniškai V. Putinui. Nežinau, ar jis panorės paviešinti visą jo turinį“, - sakė D. Peskovas.

Tą pačią dieną jis patvirtino, kad laiškas buvo perduotas per tarpininką. Kaip ir kur jis susitiko su V. Putinu, neatskleidžiama.

Teigiama, kad apie tai, jog B. Berezovskis norėjo grįžti į Rusiją, žiniasklaidai kovo mėnesį neoficialiai sakė vienas aukštas valstybės tarnautojas.

O išsišokimais garsus Rusijos politikas Vladimiras Žirinovskis teigė, kad šių metų sausio mėnesį asmeniškai kalbėjosi su B. Berezovskiu.

Jį Rusijos nacionalistas sutikęs Izraelio kurortiniame mieste Ilate. Politikas teigė atsitiktinai sužinojęs, kad Kremliaus nemalonę pelnęs oligarchas buvo apsistojęs viename viešbutyje. Per apsaugą jis pasiūlęs jam susitikti, ir šis neatsisakęs.

„Pasiūliau jam pradėti grįžimo į Rusiją kampaniją. Jis labai tuo susidomėjo ir pasakė, kad jam labai norisi grįžti į Rusiją. Jis buvo pasiryžęs grįžti bet kokia kaina. Jis žadėjo baigti A. Litvinenkos bylą. Tiesiai sakė, kad Litvinenkos našlei Marinai pasakys, ką reikia padaryti. Matyt, ji turėjo pateikti informaciją, kas iš tiesų nužudė A. Litvinenką. Jis buvo parengęs planą“, - duodamas interviu radijui „Echo Moskvy“ kalbėjo V. Žirinovskis.

Rusijos liberaldemokratų partijos lyderis teigė, kad B. Berezovskis jam prisipažino, jog pernai spalį pasveikino V. Putiną, kuriam kadaise padėjo tapti prezidentu, su gimtadieniu. Esą laiške jis prašė priimti jį į tėvynę, tikino ten neužsiimsiąs jokia politika. V. Žirinovskiui susidarė įspūdis, kad oligarchas nusivylė gyvenimu Jungtinėje Karalystėje.

„Vargu ar man atleis“, - apie V. Putiną esą sakė B. Berezovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.