Mįslinga B. Berezovskio mirtis apipinta spėlionėmis

Rusijoje apie tai kalba visi. Naujienų portalai, radijas, televizijos kanalai lūžta nuo žinių apie Borisą Berezovskį, nors pastaraisiais metais jo vardas Kremliaus kontroliuojamai žiniasklaidai buvo tabu.

Anksčiau Rusijos politikoje aktyviai reiškęsis B. Berezovskis 2000 metais ėmė aršiai kritikuoti prezidentą V. Putiną ir pabėgo į Londoną. Čia nuskurdęs oligarchas šeštadienį ir buvo rastas negyvas.<br>AP nuotr.
Anksčiau Rusijos politikoje aktyviai reiškęsis B. Berezovskis 2000 metais ėmė aršiai kritikuoti prezidentą V. Putiną ir pabėgo į Londoną. Čia nuskurdęs oligarchas šeštadienį ir buvo rastas negyvas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka (LR korespodentas, Maskva)

Mar 25, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:20 AM

Tokią žiniasklaidos reakciją sukėlė šeštadienį iš Jungtinės Karalystės atskriejusi netikėta žinia – 67 metų rusų oligarchas rastas negyvas savo namų vonioje Askoto miestelyje, nuo Londono nutolusiame 40 km.

Greitoji pagalba į B. Berezovskio namus buvo iškviesta šeštadienį 15 val. 18 min. vietos laiku, o atvykę medikai konstatavo jo mirtį.

2000-aisiais iš Rusijos pabėgusio turtuolio advokatas leido suprasti, kad kentęs depresiją vyras galėjo nusižudyti.

Bet britų policija B. Berezovskio mirtį vertina kaip neaiškią. Ekspertai jo namuose ieškojo cheminių, biologinių ir radioaktyviųjų nuodų, nors galiausiai pranešta, kad radiacijos pėdsakų neaptikta.

Turtuolis prašėsi į tėvynę?

Rusijos žiniasklaidoje B. Berezovskio mirtis šiomis dienomis – svarbiausia tema.

Aptarinėjama ir jo biografija, ir asmeninis gyvenimas (velionis turėjo tris žmonas, šešis vaikus ir šešis anūkus. – Red.), ir jo kova su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Dėl pastarosios priežasties oligarchas Maskvoje vadintas šių dienų Trockiu – pagal Levo Trockio pasipriešinimo Sovietų Sąjungos diktatoriui Josifui Stalinui analogiją.

Peno spėlionėms apie Kremliaus oponento mirties priežastis davė ir V. Putino atstovo spaudai paviešinta pikantiška žinia.

„Neseniai, galbūt prieš porą mėnesių, B. Berezovskis perdavė V.Putinui laišką, kuriame pripažino padaręs daug klaidų ir prašė prezidento suteikti jam galimybę sugrįžti į tėvynę”, – teigė Dmitrijus Peskovas. Bet atsakymas B. Berezovskiui nebuvo išsiųstas.

Skaudus smūgis reputacijai

Koks lūžis turėjo įvykti V. Putino asmeniniu priešu vadinto B. Berezovskio galvoje, kad jis prašytųsi priimamas į Rusiją, kurią daug metų taip aršiai kritikavo?

Atsakymas galėtų būti leidinio „The Sunday Times” paskelbta informacija, kad po pernai pralaimėto milijardinio ieškinio kitam rusų oligarchui Romanui Abramovičiui sušlubavo B. Berezovskio psichikos sveikata.

Vyrui buvo diagnozuota klinikinė depresija, paskirti antidepresantai. Dėl to prieš keturis mėnesius jis kurį laiką gydėsi Londono reabilitacijos centre „Priory Clinic”.

Nors dėl patirtų teismo išlaidų B. Berezovskis susidūrė su finansinėmis problemomis, britų dienraštis „The Guardian” nurodė, kad ne mažiau nei pinigai turtuolį jaudino jo reputacijai suduotas smūgis.

„Niekas neturi prasmės. Geriausia, kas man gali atsitikti – yra infarktas”, – esą vienam savo draugui teigė oligarchas, į Jungtinę Karalystę iš Rusijos atvykęs 2000 metais.

Kad B. Berezovskis išties jautėsi blogai, patvirtino ir žurnalo „Forbes” rusiškosios versijos apžvalgininkas Ilja Žeguliovas.

Šis žurnalistas su B. Berezovskiu kalbėjosi likus vos kelioms valandoms iki jo mirties.

„Man Rusija tokia brangi, kad negaliu būti emigrantas”, – oligarcho žodžius citavo I. Žeguliovas. B. Berezovskis apžvalgininkui teigė patyręs daugiau nusivylimų nei garsiausiu Rusijos politiniu kaliniu laikomas Michailas Chodorkovskis.

„Nežinau, ką man daryti. Man 67 metai. Ir nežinau, ką man toliau daryti”, – žurnalistui esą atsivėrė B. Berezovskis.

Mirė kaip žaidėjas

Pažintimis su žymiais Rusijos žmonėmis garsėjantis Valstybės Dūmos deputatas Aleksejus Mitrofanovas linkęs tikėti, kad kadaise V. Putiną parėmusį turtuolį ištiko širdies smūgis.

„Šiaip ar taip, jis mėgo išgerti. Visi apie tai pamiršta.

Pridėkime vonią, karštą vandenį – tai labai pavojinga”, – pažymėjo A. Mitrofanovas.

Politiko nuomone, B .Berezovskis pastaruoju metu išties buvo praradęs pagrindą po kojomis.

„Mano įsitikinimu, Borisas nebuvo nei politikas, nei verslininkas, nei mokslininkas.

Jis buvo didis žaidėjas. Žaidimas buvo jo gyvenimo prasmė. Jis žaidė su visais.

O paskutinis jo žaidimas buvo tas teismas su R. Abramovičiumi. Vėliau jis nebematė jokių didelių galimybių. Ir kaip žaidėjas jis mirė”, – samprotavo A. Mitrofanovas.

Tuo metu Kremliaus kritikai neatmeta ir nužudymo tikimybės. Artimas B. Berezovskio bendražygis, Londone veikiančio judėjimo „Kalbėkite garsiau” aktyvistas Andrejus Sidelnikovas teigė netikįs, kad oligarchas galėjo parašyti V. Putinui atgailos laišką.

Jo nuomone, ši žinia yra Kremliaus šmeižtas.

„Kai pasirodė žinia, esą tai savižudybė, iš karto pasakiau, kad tai netiesa. Reikėjo pažinoti Borisą, kad suprastum, jog tai tiesiog neįmanoma”, – savo nuomonę išsakė aktyvistas.

Rusijos valdžios kritikams užkliuvo ir tai, kad pernai gruodį per televiziją „Rosija-24” kaip tik buvo parodytas Andrejaus Kondrašovo filmas „Berezovskis”.

Esą juostą, kurioje B. Berezovskis kaltinamas prikišęs nagus prie daugybės įvairių aferų, galima buvo laikyti savotišku valdžios perspėjimu oligarchui.

Oligarchas matematikas

B. Berezovskis pastaruosius dešimtmečius vadinamas oligarchu, tačiau jis savo karjerą pradėjo kaip matematikos profesorius ir sistemų analitikas.

1946 metais Maskvoje gimęs B. Berezovskis baigė Maskvos miškininkystės institutą, taip pat – Maskvos valstybinį universitetą. Vėliau apsigynė daktaro disertaciją.

Nuo 1989 metų jis aktyviai užsiėmė verslu. Verslininkui, iš pradžių užsidirbusiam iš prabangių automobilių pardavimo, priklausė kai kurie žiniasklaidos leidiniai ir televizijos kanalas TV6.

1993–1994 metais B. Berezovskis įsimaišė į tuomečio Rusijos prezidento Boriso Jelcino aplinką. Teigiama, kad būtent šis verslininkas sutelkė kitus oligarchus kovoti su komunistais ir užtikrino B. Jelcino pergalę 1996 metų prezidento rinkimuose.

1996–1997 metais B. Berezovskis ėjo Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojo pareigas, o 1998–1999 metais buvo Nepriklausomų valstybių sandraugos vykdomasis sekretorius.

1999-ųjų pabaigoje jis buvo išrinktas į Valstybės Dūmą, bet kitąmet atsisakė mandato ir ėmė aktyviai kritikuoti naująjį šalies prezidentą V. Putiną, kurį jis vadino žmogumi, siekiančiu „atkurti autoritarinį režimą Rusijoje”.

Galiausiai tų pačių 2000 metų lapkritį B Berezovskis, tuo metu viešėjęs užsienyje, pareiškė neketinantis grįžti į Rusiją ir apsigyveno Londone.

Teisme pralaimėjo kovą R. Abramovičiui

Tiek Rusijoje, tiek Jungtinėje Karalystėje svarstoma, jog B. Berezovskis pastaruoju metu labiausiai nuskurdo dėl to, kad praėjusiais metais pralaimėjo daugiamilijoninę teisinę kovą su kitu rusų oligarchu Romanu Abramovičiumi.

B. Berezovskis siekė daugiau kaip 3 mlrd. svarų sterlingų (13 mlrd. litų) kompensacijos. Jis kaltino R. Abramovičių šantažu, piktnaudžiavimu pasitikėjimu ir vieno naftos kontrakto sąlygų pažeidimu.

Esą 2000 metais R. Abramovičius privertė B. Berezovskį grasinimais ir apgaule parduoti 50 proc. akcijų naftos bendrovėje „Sibneft” už „mažą jos tikrosios kainos dalį”.

Savo nuostolius dėl nenaudingų sandorių B. Berezovskis įvertino 3,2 mlrd. svarų. Savo ruožtu R. Abramovičius teigė, kad B. Berezovskis niekada nevaldė dalių nei „Sibneft”, nei kitoje bendrovėje „Rusal”.

B. Berezovskis šią bylą, kuri Londone sulaukė didžiulio susidomėjimo, pralaimėjo ir sutiko apmokėti R. Abramovičiaus teisines išlaidas – 35 mln. svarų. Galutinė suma greičiausiai bus daug didesnė.

Santykiai su nepilnamete lietuvaite

B. Berezovskio pavardė 2009 metais Lietuvoje nuskambėjo sekso skandale. Į Jungtinę Karalystę buvo išvežta nepilnametė Lietuvos pilietė, kuri per vieną vakarėlį buvo priversta lytiškai santykiauti su Rusijos oligarchu.

Teigta, kad mergina į Jungtinę Karalystę išvyko siekdama modelio karjeros. Vos šešiolikos metų mergina buvo nuvežta į vieną privatų vakarėlį, kuriame dalyvavo iš Rusijos į Londoną pasprukęs ir politinį prieglobstį gavęs B. Berezovskis.

Nepilnametė tvirtino, kad per privatų vakarėlį buvo priversta teikti B.Berezovskiui lytines paslaugas.

„Jis mane išsirinko”, – prokurorams ir ikiteisminio tyrimo teisėjui teigė šešiolikmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.