Kokios buvo paskutinės B. Berezovskio dienos ir valandos?

Galbūt Kremliaus agentai neįbėrė nuodų į Boriso Berezovskio arbatą. Galbūt ir nepasmaugė. Bet Rusija vis tiek kalta dėl jo mirties. Tuo įsitikinę savaitgalį netikėtai mirusio rusų oligarcho draugai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2013, 3:58 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:11 AM

Nusigyvenusio turtuolio mirtį tiriantys britų pareigūnai turėjo ir vėl raminti žurnalistus, kad kol kas nėra pagrindo manyti, jog 67 metų vyras buvo nužudytas.

Kai kuriems jo draugams tuo patikėti gana sunku. Ypač dėl to, kad B. Berezovskis mirė taip, kaip, ko gero, labiausiai baiminosi – be liudininkų. Būtent taip – liudininkais – jis kartą pavadino savo apsaugininkus, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Guardian“, „Daily Telegraph“ ir newsru.com.

Kad depresijos kamuojamas rusas nebuvo akylai saugomas, liudija ir faktas, kad jis vienui vienas netrikdomas prabuvo nuo 22 val. 30 min. penktadienio vakare iki pat šeštadienio popietės, maždaug 15 valandos.

Tokį laikotarpį nurodė B. Berezovskio darbuotojas, manoma, apsaugininkas, kuris ir rado ant grindų gulintį savo viršininką – su drabužiais ir jau sustingusį.

Nerimą sukėlė telefonas

Britų pareigūnai dabar bando atkurti paskutinių B. Berezovskio gyvenimo dienų ir valandų vaizdą. Tą patį uoliai daro ir šalies žiniasklaida.

„Boriso asmeninis apsaugininkas šeštadienį popiet kažkur name pastebėjo gulintį jo mobilųjį telefoną, – leidiniui „Daily Telegraph” pasakojo artimu B. Berezovskio draugu vadinamas Julijus Dubovas. – Jame buvo užfiksuota keletas praleistų skambučių nuo 11 val. 30 min. ryto.

Labai neįprasta, kad Borisas šitaip praleistų skambučius. Jis suprato, kad kažkas negerai, ir nuskubėjo į vonios kambarį, bet rado užrakintas duris. Į beldimą niekas neatsakė, todėl jis išlaužė duris.

Būtent tada jis rado Borisą gulintį ant grindų su drabužiais. Apsaugininkas jį palietė ir pajuto, kad kūnas šaltas. Prieš kviesdamas pagalbą jis paieškojo kraujo pėdsakų, bet nerado.

Tai galėjo būti insultas, infarktas ar netgi savižudybė. Bet dėl vieno dalyko esu tikras – Borisą nužudė metų metus trunkantis spaudimas ir purvas, kurį ant jo pylė Rusijos valdžia”, – kalbėjo J.Dubovas.

Skrodimas duos atsakymus

Kiek laiko milijonieriaus kūnas pragulėjo ant grindų vonios kambaryje ir kokia tikroji mirties priežastis, turėtų atsakyti skrodimas.

Bet, skirtingai nei J. Dubovas, kiti B. Berezovskio bičiuliai nenori tikėti, kad tai galėjo būti savižudybė. Spėlionių apie nužudymą įpūtė ir buvusios oligarcho žmonos Galinos Bešarovos liudijimas.

Ši moteris į jai priklausantį namą Askote, kuriame ji leido gyventi B. Berezovskiui ir kur jis mirė, atvyko anksčiau už medikų ekipažą. Vėliau ji draugams pasakojo, kad šalia velionio kūno gulėjo šalikas.

„Borisas buvo pasmaugtas. Arba tai padarė pats, arba kas nors jam padėjo. Bet aš netikiu, kad tai buvo savižudybė. Tai nebuvo normali mirtis”, – tvirtino senas turtuolio bičiulis Nikolajus Gluškovas.

Turėjo daug priešų

Spėliones apie galimą nužudymą paskatino ir žinia, kad suveikė į įvykio vietą atskubėjusio mediko kišeninis radiacinio fono matuoklis. Bet britų policija, naktį iš šeštadienio į sekmadienį kruopščiai apžiūrėjusi rūmus, pranešė, kad radiacijos pėdsakų neaptiko.

Būtent radioaktyviuoju poloniu-210 2006 metais Londone buvo nunuodytas B.Berezovskio draugas, buvęs saugumo agentas Aleksandras Litvinenka.

Jo našlė Marina, iki šiol palaikiusi ryšius su aršiuoju Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiku, taip pat sakė netikinti, kad oligarchas galėjo nusižudyti.

„Mano nuomone, tai mažai tikėtina, nors jis turėjo daug priešų. Jis atviras žmogus ir niekad neslėpdavo, ką galvoja.

Kai paskutinį kartą (prieš 4 savaites. – Red.) su juo kalbėjausi, jis atrodė kiek atsigavęs. Jis pradėjo rodyti susidomėjimą ir klausinėjo apie mano sūnų”, – atskleidė britų žvalgybai dirbusio agento našlė.

B.Berezovskį pažinoję žmonės tvirtina, kad savižudybė tiesiog prieštarautų mirusio verslininko DNR. Esą jeigu ekscentriškasis vyras būtų nusprendęs nusižudyti, būtų palikęs tokį atsisveikinimo laišką, kuris būtų sudrebinęs visą pasaulį. Bet laiško jis nepaliko.

Rusija mėgaujasi atgaila

Tuo metu Rusijos žiniasklaidoje aptarinėjamas kitas velionio laiškas – skirtas jo taip nekęstam Kremliaus šeimininkui.

Iškart po žinios apie B. Berezovskio mirtį V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paskelbė, kad prieš porą mėnesių oligarchas per tarpininką perdavė prezidentui ranka parašytą laišką.

Jame politinis bėglys esą prašė atleidimo ir maldavo priimti atgal į Rusiją. D. Peskovo teigimu, tik nuo V.Putino priklauso, ar laiško turinys bus paviešintas.

O Kremliui artimas apžvalgininkas Sergejus Markovas netgi pareiškė, kad B. Berezovskį nužudė britų žvalgyba. Londonas esą baiminosi, kad tėvynės išsiilgęs B. Berezovskis grįžęs išpasakos jų paslaptis.

„Tai tiesa, kad jis visuomet norėjo sugrįžti į Rusiją, – pažymėjo rusų verslininkas Jevgenijus Čičvarkinas, iš Rusijos į Londoną pabėgęs 2009 metais. – Bet netikiu, kad jis rašė V.Putinui. Tai panašu į jo žmonių suregztą reikalą.”

Rusų turtuolius medžioja Jungtinėje Karalystėje

Rusijos oligarchams kraustantis į Europą, į ją keliasi ir susidorojimų kultūra. Pastaraisiais metais Jungtinėje Karalystėje įvykdyti pasikėsinimai, nužudymai ir mįslingos mirtys rodo, kad rusų milijonieriai niekur negali jaustis saugūs.

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pareigūno A. Litvinenkos nužudymo atvejis – bene garsiausias. Šis vyras į Jungtinę Karalystę atvyko 2000-aisiais. Čia jam buvo suteiktas politinis prieglobstis.

Nuožmiu Kremliaus kritiku tapęs A. Litvinenka buvo užčiauptas 2006-aisiais radioaktyviuoju poloniu-210. Policija nustatė, kad izotopu buvo užkrėsta A. Litvinenkos arbata, kuria jį, manoma, pavaišino rusas A.Lugovojus, kurį Rusija atsisako išduoti britams. Po A. Litvinenkos mirties jis buvo išrinktas Valstybės Dūmos deputatu.

Kitas iš Rusijos į Jungtinę Karalystę pabėgęs verslininkas, buvęs B. Berezovskio verslo partneris B. Patarkacišvilis mirė savo namuose Saryje 2008 m. Jo mirtis laikoma natūralia – širdies smūgis.

Pernai rudens pabaigoje iš Jungtinės Karalystės atskriejo žinia apie mįslingą A. Perepilično žūtį. Šis vyras buvo laikomas svarbiu liudytoju byloje prieš korumpuotų Rusijos pareigūnų ir nusikalstamo pasaulio veikėjų tinklą.

Šis tinklas buvo siejamas su mokesčių vengimo schemomis ir teisininko Sergejaus Magnitskio mirtimi Rusijos kalėjime 2009 m. A. Perepiličnas buvo rastas susmukęs prie savo namų Saryje. Skrodimas buvo atliktas net du kartus, bet mirties priežastis nebuvo nustatyta.

Dar vienas tik per plauką gyvas likęs rusų verslininkas – Germanas Gorbuncovas. Pernai pavasarį į jį buvo šauta šešis kartus jo namuose Londone.

Sužeisto ruso advokatas ir draugai reiškė įsitikinimą, jog jis buvo užpultas kerštaujant už tai, kad Rusijos prokurorams liudijo apie 2009 m. Maskvoje įvykdytą pasikėsinimą į A. Antonovą. Pastarasis yra V. Antonovo, kuris Lietuvoje žinomas kaip vienas žlugusio banko „Snoras” akcininkų, tėvas.

Oligarchas buvo tapęs taikiniu

B. Berezovskis praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje buvo vienas įtakingiausių Rusijos politikos ir verslo veikėjų. Į jo gyvybę kėsintasi net keletą kartų.

1994 m. prie koncerno „LogoVAZ” priėmimo namų buvo susprogdintas automobilis. Žuvo B.B erezovskio vairuotojas. Pats oligarchas buvo sužeistas.

1998 m. rudenį grupė Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pareigūnų per spaudos konferenciją pranešė, kad Rusijos specialiosios tarnybos rengia pasikėsinimą į B. Berezovskio gyvybę. Tarp tų pareigūnų buvo ir A.Litvinenka.

2007 m. britų žiniasklaida pranešė, jog Skotland Jardas užkirto kelią dar vienam sąmokslui. Esą į B. Berezovskį kėsinosi rusų kilmės asmuo, kuris buvo sulaikytas ir vėliau išsiųstas į Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.