Afganistane plečiasi opijinių aguonų laukai

Opijinių aguonų auginimo

Afganistane išgaunama apie 90 proc. pasaulyje pagaminamo opijaus.<br>AP
Afganistane išgaunama apie 90 proc. pasaulyje pagaminamo opijaus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-15 18:18, atnaujinta 2018-03-08 06:25

„2013-ųjų Afganistano opiumo rizikos įvertinimo“ ataskaitoje nurodoma, kad šalis šiemet artėja prie rekordinio opiumo gamybos lygio, nors tarptautinė bendruomenė ir Afganistano vyriausybė imasi priemonių, siekianti išrauti šią rykštę.

„Vertinimai rodo, kad aguonų auginimas tikriausiai ne vien plėsis teritorijose, kur jis jau egzistavo 2012-aisiais, tačiau taip pat naujose teritorijose, kur aguonų auginimas buvo sustabdytas“, - sakoma dokumente.

Studija, parengta JT Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC), rodo, kad šias tendencijas skatina Afganistane išliekamas nesaugumas, nepakankama parama žemės ūkiui ir opiumo auginimo tradicijos.

Prognozuojama, kad opijinių aguonų auginimo mastai didės 12 provincijų, iš jų trijose, kuriose anksčiau nebuvo auginamos aguonos, jeigu nebus įgyvendinami prevencijos planai, nurodė studijos autoriai.

Afganistane išgaunama apie 90 proc. pasaulyje pagaminamo opijaus, o 2012 metais UNODC perspėjo, kad opijinių aguonų auginimo mastai toje šalyje padidėjo 18 procentų.

Aguonų augintojai moka duoklę Talibano kovotojais, kurie naudoja gautus pinigus savo sukilimui prieš Kabulo ir NATO pajėgas finansuoti, teigia UNODC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.