Po Bostono sprogimų liaupses policijai nustelbia kritika FTB

Bostono sprogdintojai nustatyti: vienas nukautas, kitas suimtas ir jau raštu bendrauja su pareigūnais ligoninėje. Bet, be plojimų, girdėti ir priekaištai brolių čečėnų kėslų neužuodusiems tyrėjams, rašo „Lietuvos rytas“, remdamsis AP ir „Reuters” informacija.

Dėkodami policininkams kai kurie amerikiečiai pareigūnams kelia ir neparankius klausimus dėl Bostono teroro išpuolių.<br>AP nuotr.
Dėkodami policininkams kai kurie amerikiečiai pareigūnams kelia ir neparankius klausimus dėl Bostono teroro išpuolių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-23 07:59, atnaujinta 2018-03-07 21:24

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) jau anksčiau pripažino, jog vyresnįjį brolį – Tamerlaną Carnajevą apklausė dar 2011 metais, kai Rusija pareiškė susirūpinimą dėl numanomo jo susidomėjimo ekstremizmu.

Tąkart amerikiečiai po apklausos esą nepastebėjo nieko įtartina ir čečėną paliko ramybėje.

Bet dabar aiškėja, kad FTB nesudomino net daug įtarimų kelianti T. Carnajevo kelionė į Dagestano Respubliką Rusijoje. Manoma, kad čia jis dažnai lankėsi vienoje mečetėje, kurioje šeimininkauja žinomas islamistas.

Rusija esą vėl perdavė T. Carnajevo bylą FTB, iš JAV prašydama daugiau informacijos apie Amerikoje gyvenantį čečėną. Bet FTB į užklausą tiesiog neatsiliepė.

Politikai lieja apmaudą

Turbūt nenuostabu, kad dabar FTB tapo daugybės kritikų taikiniu. Ypač aktyviai reiškiasi JAV Kongreso nariai.

Atstovų Rūmų Vidaus saugumo komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas teigia jau kreipęsis į FTB ir kitas saugumo agentūras su klausimu, kodėl jų nesudomino T. Carnajevas.

„Jei jis buvo atsidūręs mūsų radare dėl to, kad buvo atsidūręs ir rusų radare, kodėl jo pavardė nebuvo pažymėta?

Taip pat noriu sužinoti, kokius žvalgybinius duomenis apie jį turi Rusija”, – aiškino respublikonas M. McCaulas.

Politikai taip pat piktinasi, kodėl FTB nepradėjo atidžiau domėtis T. Carnajevu po jo kelionės į vienu islamo ekstremistų lopšių Rusijoje vadinamą Dagestaną, apie kurią JAV pranešė Rusija.

„Juk T. Carnajevas, pernai grįžęs į JAV, savo tinklalapyje ėmė rašyti apie radikalius imamus (islamo dvasininkus. – Red.)”, – svarstė kitas respublikonas Peteris Kingas.

Kaukaziečiai neigia kaltę

T. Carnajevo tėvai, kaip ir anksčiau, tikina, kad jų sūnus niekuo dėtas. Esą jo kelionė į Dagestaną ir Čečėniją niekaip nesusijusi su tame Rusijos regione veikiančiais islamistais.

26 metų Tamerlano tėvas Anzoras Carnajevas teigė, kad jo sūnus buvo su juo Machačkaloje – Dagestano Respublikos sostinėje, kur anksčiau gyveno visa jų šeima. Brolių tėvas neseniai iš JAV sugrįžo į Dagestaną.

„Jis buvo su manimi čia, Machačkaloje, – pasakojo A.Carnajevas. – Jis miegodavo iki trečios valandos popiet. Klausdavau jo: „Ar atvažiavai miegoti?” Jis vaikščiojo į svečius – vienur ir kitur. Jis nueidavo kur nors pavalgyti. Tada grįždavo ir eidavo miegoti.”

Čečėnas patikino nemanantis, jog Tamerlanas galėjo būti paveiktas radikalių dvasininkų, nors ir eidavo melstis į mečetę. Imamai esą laikosi atokiuose kalnų rajonuose.

Atsiliepė ir Dagestane bei Ingušijoje veikianti grupuotė „Kaukazo emyratas”. Rusijos ir JAV teroristine laikoma organizacija paneigė esanti kaip nors susijusi su ataka Bostone.

„Mes kariaujame su Rusija, kuri yra atsakinga ne vien už Kaukazo okupaciją, bet ir už baisius nusikaltimus musulmonams”, – teigiama grupuotės tinklalapyje „Kavkaz Center”.

Panašių pranešimų – daugybė

Apžvalgininkų manymu, vis dėlto negalima atmesti galimybės, kad T. Carnajevas Dagestane buvo paveiktas ekstremistų.

„Vos grįžęs į JAV jis tinklalapyje „YouTube” įkūrė paskyrą, kurioje skelbė nemažai džihadistinių pranešimų. Akivaizdu, kad per tuos šešis mėnesius kažkas nutiko”, – teigė M. McCaulas.

Tiesa, kai kurie Kongreso nariai gina FTB. Štai Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininko Mike’o Rogerso teigimu, biuras „itin kruopščiai” patikrino T. Carnajevą, bet taip ir nesulaukė daugiau duomenų iš Rusijos.

„Nemanau, kad ką nors pražiopsojome.

Kažkurią akimirką FTB paprašė rusų kai ką patikslinti, bet atsakymo taip ir nesulaukė. Negalima norėti, kad FTB ko nors imtųsi be reikalingos informacijos”, – kalbėjo M. Rogersas, anksčiau pats dirbęs FTB.

Savo ruožtu vienas JAV kovos su terorizmu pareigūnas paragino visuomenę žvelgti plačiau.

„Jeigu itin kruopščiai tirtume kiekvieną iš gaunamų pranešimų apie įtariamus teroristus, nieko realaus nepadarytume. Per dieną FTB gauna apie 100 tokių pranešimų”, – kalbėjo žvalgybininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.