Po dešimtmečio rūsyje – laisvės džiaugsmas

Pirmadienį Ohajo valstijos policijai paskambinusios moters balsas buvo pridusęs ir drebėjo. „Padėkite, – šaukė ji. – Aš esu Amanda Berry. Buvau pagrobta, manęs ieškojo 10 metų. Dabar aš čia, aš laisva.”

A. Berry (viduryje) su savo dukrele, kurios veikiausiai susilaukė nuo pagrobėjo, ligoninėje džiūgavo ištrūkusi iš A. Castro namo rūsio. Iš laimės verkė ir jos vyresnioji sesuo Beth.<br>AP nuotr.
A. Berry (viduryje) su savo dukrele, kurios veikiausiai susilaukė nuo pagrobėjo, ligoninėje džiūgavo ištrūkusi iš A. Castro namo rūsio. Iš laimės verkė ir jos vyresnioji sesuo Beth.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

May 8, 2013, 10:48 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:15 AM

Kol pagalbos tarnybos operatorė ją ramino, kad policija jau važiuoja, ramios Klivlando gatvės gyventojai negalėjo patikėti tuo, ką mato.

Jauna moteris su pižama ir senais sandalais, laikydama už rankos 6 metų mergaitę, telefonu aiškino esanti prieš 10 metų dingusi paauglė, kurios istoriją vietos žiniasklaida minėjo iki šiol.

Vos prieš kelias akimirkas ji it pamišusi iš vidaus trankė namo duris, už kurių, kaimynų įsitikinimu, gyveno tik vienas žmogus – 52 metų Arielis Castro.

Jie klydo. Policijos pareigūnai namo rūsyje aptiko dar dvi jaunas moteris, taip pat dingusias maždaug prieš dešimtmetį. Įtariama, kad jos ten buvo laikomos pririštos ar prirakintos. Moteris apžiūrėję medikai patvirtino, kad belaisvės netekusios skysčių, bet yra sveikos ir gali kalbėti.

Kaimynams – nuostaba

Pabėgimą nuo grobiko surengusi A.Berry dingo 2003 metų balandžio 21 d., kai jai buvo šešiolika. Ji paskambino savo vyresnei seseriai ir pasakė, kad ją kažkas pavėžės iš darbo užkandinėje „Burger King”.

Dar po metų, 2004-aisiais, eidama iš mokyklos, dingo 14-metė Gina DeJesus. Anksčiausiai laisvės neteko Michelle Knight, kuriai dabar 32. Ji buvo pagrobta 2002-aisiais.

A.Berry ištrūko tuo metu, kai namie nebuvo šeimininko. Pirmasis jai į pagalbą atskubėjo kaimynystėje gyvenantis Charlesas Ramsey.

„Išgirdau riksmus. Valgiau mėsainį. Išėjau į lauką ir matau: mergina kaip beprotė bando ištrūkti iš namo”, – pasakojo netikėtai žvaigžde tapęs vyras.

Įvykio centre atsidūrė ir kita kaimynė – 50-metė Anna Tejeda. Ji sėdėjo savo namų terasoje, kai išgirdo riksmus kitapus gatvės, ir matė, kaip Ch.Ramsey ir dar vienas kaimynas sulaužė duris.

Pro jas išbėgusi jauna moteris už rankos tempė mažą mergaitę. Anot A.Tejedos, A.Berry atrodė susinervinusi ir verkė. Ispanakalbė kaimynė prisipažino iš pradžių nepatikėjusi, kad ji – prieš dešimtmetį dingusi paauglė. „Amanda Berry mirusi”, – pareiškė ji.

Bet kai jaunoji moteris paaiškino, kad buvo pagrobta ir kalinama, A.Tejeda davė savo telefoną, kad A.Berry galėtų paskambinti policijai.

Grobikas atrodė normalus

Paviešintame pokalbio įraše girdėti, kaip susijaudinusi A.Berry kategoriškai reikalauja, kad policijos pareigūnai atvyktų tuojau pat.

„Tegul jie atvažiuoja, kol jis negrįžo”, – tramdydama ašaras aiškino A.Berry. Ji įvardijo ir savo skriaudiką – buvusį mokyklinio autobuso vairuotoją A.Castro.

Policija grobikui neleido grįžti į savo tvirtovę. Netrukus po A.Berry skambučio buvo sulaikyti trys įtariamieji – namo savininkas A.Castro ir du atskirai gyvenantys jo broliai, kuriems 50 ir 54 metai.

Prieš metus šalia A.Castro apsigyvenęs Ch.Ramsey užvakar negalėjo atsistebėti savo kaimynu.

„Su tuo vaikinu kepėme lauke mėsą, valgėme šonkaulius ir klausėmės salsos. Nė neįsivaizdavau, kad kas nors buvo tame name. Jis toks žmogus, į kurį pasižiūri, o tada nusisuki, nes jis tiesiog normalus. Apie jį niekuo išskirtinio nepasakytum, žinoma, iki šiandien”, – dėstė Ch.Ramsey.

Kaimynas taip pat prisiminė, kad vos išlaisvinta A.Berry, pagriebusi už rankos mergaitę, ištarė: „Tai jo duktė.”

Motina dukters nesulaukė

Po pirmadienio įvykių Klivlande sklandė džiugios nuotaikos. Prie ligoninės, į kurią buvo atvežtos nusikaltimo aukos, rinkosi žmonės ir vieni kitus sveikino.

„Kokia nuostabi dovana Motinos dienos proga”, – taip žinią apie dukters atsiradimą sutiko G.DeJesus motina Nancy Ruiz. Po paauglės dingimo N.Ruiz buvo įsitikinusi, kad jos dukterį pagrobė prekeiviai žmonėmis.

Ilgiausiai kalintos M.Knight močiutė Deborah Knight pripažino, kad kai kurie šeimos nariai manė, jog Michelle tiesiog pabėgo iš namų. Tačiau Floridoje gyvenanti jos motina Barbara Knight teigė niekad tuo netikėjusi.

„Meldžiuosi, kad ji grįžtų pas mane, o aš jai padėčiau atsigauti nuo to, ką teko patirti. Per 10 metų tiek daug nutiko. Ji turi jaunesnę seserį, ir jos dar nesimatė”, – kalbėjo moteris.

Tik A.Berry motina negalėjo pasidžiaugti dukters sugrįžimu. Louwana Miller buvo ligota ir po trejus metus trukusių alinamų dingusios dukters paieškų 2006-aisiais mirė.

Misiją ieškoti A.Berry iš motinos perėmė vyresnioji duktė Beth.

Grobikai savo aukas įkalina ilgam

Pastaraisiais metais pasaulyje nuaidėjo keletas istorijų apie pagrobtus ir vėliau atsiradusius žmones.

Kalifornijos valstijoje gyvenusi Jaycee Lee Dugard buvo pagrobta 1991 metais, kai jai tebuvo 11. Mergaitės niekas nematė 18 metų. Jos grobikas, teistas seksualinis nusikaltėlis Phillipas Craigas Garrido kartą viename viešame renginyje pasirodė su 11 ir 15 metų mergaitėmis, kurios įtartinai elgėsi. Paaiškėjo, kad mergaitės – Ph.C.Garrido namo galiniame kieme kalintos J.Dugard ir jo dukros.

14-metė Elizabeth Smart buvo pagrobta 2003 metais iš savo miegamojo Jutos valstijoje. Ji buvo rasta po 9 mėnesių vos 30 kilometrų nuo savo namų. Jos grobikai buvo Davidas Mitchellis ir Wanda Ileen Barzee. Per 9 nelaisvės mėnesius ji buvo nuolat žaginama pranašu pasiskelbusio pagrobėjo. Pagal šį atvejį parašyta knyga ir pastatytas filmas.

Misūrio valstijos gyventojas 11-metis Shawnas Hornbeckas buvo pagrobtas, kai važinėjo dviračiu. Berniuko ieškota 4 metus. Jis buvo rastas kitame mieste, o su juo – dar vienas berniukas: 13-metis Benas Ownby. Pastarasis buvo pagrobtas vėliau. Jų grobikas Michaelas J.Devlinas su berniukais tenkindavo savo lytinę aistrą.

Austrė Natascha Kampush dingo 1998 metais Vienoje pakeliui į mokyklą. Mergaitei buvo 10 metų. 2006 metais ji pabėgo iš savo namo rūsio mažame miestelyje, kur buvo visą tą laiką kalinama. Jos grobikas Wolfgangas Priklopilas tą pačią dieną puolė po traukiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.