Pasaulyje ir toliau pažeidinėjamos žmogaus teisės (papildyta)

Pasaulyje ir toliau

Pasaulyje ir toliau pažeidinėjamos žmogaus teisės. Tokią išvadą savo kasmetinėje ataskaitoje daro „Amnesty International“.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Pasaulyje ir toliau pažeidinėjamos žmogaus teisės. Tokią išvadą savo kasmetinėje ataskaitoje daro „Amnesty International“.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

dpa, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 23, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:41 AM

Organizacijos duomenimis, pernai kankinimai buvo vykdomi 112 šalių. 101 valstybėje ribojama piliečių nuomonės laisvė. Vis pavojingesnis pasaulis tampa ir pabėgėliams.

AI vertino žmogaus teisių situaciją 159 šalyse. Anot duomenų, 21 valstybėje pernai buvo vykdomos mirties bausmės. Per 131 konfliktą 2012-aisiais žuvo nuo 794 000 iki 1 mln. 115 000 žmonių.

Milijonų žmonių teisės trypiamos kojomis tik todėl, kad jie paspruko iš konfliktų krečiamų regionų arba emigravo, tikėdamiesi geresnio gyvenimo sau ir savo šeimai, teigiama ataskaitoje.

„Nesugebėjimas adekvačiai reaguoti į konfliktines situacijas visame pasaulyje sukelia nesaugumą“, - cituojamas AI generalinis sekretorius Salilis Shettys.

Imigracijai priešiška daugumos valstybių politika turi neigiamų padarinių migrantams. Jie vis dažniau atsiduria beteisiškoje situacijoje. Politikai kaitina aistras populistiniais šūkiais prieš migrantus ir pabėgėlius, „kad nukreiptų dėmesį nuo vidaus politikos problemų“, - rašo AI.

Ataskaitoje minimi priverstiniai žmonių iškeldinimai 36 valstybėse. Tarp jų yra ir tokios ES šalys, kaip Italija ir Prancūzija, kur likviduotos įvairios romų gyvenvietės. Tačiau blogiausia padėtis yra Brazilijoje: rengiantis 2014 metų pasaulio futbolo čempionatui ir 2016-ųjų olimpinėms žaidynėms, iš savo namų iškeldinti tūkstančiai gyventojų.

Ataskaitoje aiškiai kritikuojama, be kita ko, „biurokratinis tyčiojimasis“ iš nevyriausybinių organizacijų santykinai jaunose demokratijose, pavyzdžiui, Rusijoje ir Egipte.

Ataskaitoje daug dėmesio skiriama pilietiniam karui Sirijoje. Čia vis dar kasdien žūsta žmonės. Į užsienį jau pabėgo daugiau kaip 1,5 mln. sirų, maždaug 4,25 mln. yra pabėgėliai šalies viduje.

Pasaulio bendrija nesiima veiksmų, nors Sirijos pajėgos beatodairiškai puola civilius, savavališkai suima, kankina, pradangina arba žudo režimo kritikus.

Organizacija kartu kritikuoja ginkluotas sukilėlių grupuotes, kurios ima įkaitus arba masiškai šaudo režimo šalininkus.

ES turi priimti daugiau Sirijos pabėgėlių Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ papriekaištavo Europos Sąjungai (ES), kad ji priima per mažai pabėgėlių iš pilietinio karo siaubiamos Sirijos. Apie tai praneša agentūra „Reuters“. „ES šiuo klausimu laikosi nuošalyje“, - pristatydama metinę organizacijos ataskaitą ketvirtadienį sakė „Amnesty International“ vadovė Vokietijoje Selim Caliskan. Anot jos, padėtis Sirijoje smarkiai pablogėjo. Kiekvieną dieną į užsienį pabėga apie 4 000 sirų. Pačioje Sirijoje pabėgėliai yra 4 mln. žmonių. Dar 1,4 mln. išvyko iš šalies. Anot duomenų, ES yra priėmusi tik 40 000 Sirijos pabėgėlių. „ES kol kas neprisiima atsakomybės už pabėgėlius, todėl Viduržemio jūroje žūva tiek daug žmonių“, - kalbėjo S. Caliskan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.