Pykdo varpas fiureriui

Kaip ir daugelyje Austrijos provincijos kaimelių, Volfpasinge kiekvieną valandą pažymi gaudesiai varpinėje. Tiesa, varpas ypatingas – jis žymi nacių valdymo erą. Kaipgi to nepastebėjo pareigūnai? Remdamasis AP apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

A. Hitlerį šlovinančio varpo Austrijos kaimelyje nukabinti nežadama.<br>AP
A. Hitlerį šlovinančio varpo Austrijos kaimelyje nukabinti nežadama.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:24 PM

Volfpasingo varpinė iš pažiūros niekuo nesiskiria nuo kitų – buvusios pilaitės bokštas čia stovi jau šimtus metų. Apsnūdusiame 1500 gyventojų kaimelyje, esančiame 100 km į vakarus nuo sostinės Vienos, varpo dūžiai – tiesiog tradicija.

Tačiau kai valdžia sumanė parduoti pilį kartu su varpine, į viešumą iškilo paslaptis. Pasirodo, varpas išraižytas nacių simbolika – svastikomis ir aprašinėtas diktatorių Adolfą Hitlerį šlovinančiais užrašais.

Tokį varpą nacių gerbėjai čia užkėlė 1939-aisiais, paminėdami 1938-aisiais įvykusį Austrijos anšliusą.

Ir nors tuomet dauguma Austrijos gyventojų šlovino iš jų šalies kilusio A. Hitlerio valdžią, šiais laikais austrai gėdijasi savo tamsios praeities.

Pavyzdžiui, valdžia skyrė nemažai lėšų išsaugoti Mauthauzeno koncentracijos stovyklą – kaip reliktą ateities kartoms. Čia kaip į niūrų praeities klaidų muziejų dažnai vežamos moksleivių ekskursijos.

Tačiau dabar visoje šalyje kilo didelis pasipiktinimas, mat niekas per 80 metų, regis, nepastebėjo varpo, ant kurio užrašyta: „A.Hitleris – vienytojas ir visų vokiečių fiureris, išvadavęs Austriją iš užsienio elementų priespaudos ir atvedęs į Didįjį vokiečių Reichą”. Vietos istorikas Johannesas Kammerstaetteris tikina, kad daugelis vietinių tikriausiai žinojo apie tokį „fiurerio varpą”, bet niekam tai nerūpėjo.

Nors propaguoti nacių vertybes ir šlovinti nacistinę praeitį Austrijoje draudžia įstatymai.

Anot istoriko, šiuo atveju turėtų susidomėti prokurorai, mat neatmestina tikimybė, kad nuo šiol Volfpasingas taps savotiška neonacių Meka, kur trauks nacistinę ideologiją mėgstantys skustagalviai.

Būtent todėl varpą esą geriausia būtų nukabinti ir kur nors užkasti ar bent jau išlydyti.

Tačiau kaimelio meras Josefas Sonnleitneris atkerta, kad triukšmas keliamas be reikalo.

Jam antrina ir nekilnojamojo turto agentūros, atsakingos už valstybės turto pardavimą, atstovas Ernstas Eichingeris.

„Valstybė norėtų parduoti per 28 tūkst. objektų. Mes juk negalime prieš pardavimą apieškoti kiekvieno tų objektų centimetro”, – teigė E. Eichingeris.

Šiaip ar taip, naujasis pilies šeimininkas Tobias Hufnaglis, regis, nelinkęs nukabinti varpo ir, kaip ir likę Volfpasingo gyventojai, nekreipia dėmesio į užrašus – esą svarbu geras varpo gaudesys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.