Pakistano prezidentu išrinktas Mamnoonas Hussainas

Pakistano įstatymų

Pakistano įstatymų leidėjai antradienį prezidentu išrinko verslininką Mamnooną Hussainą.<br>AP
Pakistano įstatymų leidėjai antradienį prezidentu išrinko verslininką Mamnooną Hussainą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:29 PM

Šio kandidato iš valdančiosios Pakistano musulmonų lygos-N (PML-N) išrinkimas laikytas neabejotinu varžybose dėl teisės pakeisti dabartinį šalies vadovą Asifą Ali Zardari, kurio penkerių metų kadencija baigsis rugsėjį. 

Abejų nacionalinio parlamento rūmų ir keturių provincijų asamblėjų deputatai rinkosi iš dviejų kandidatų į daugiausia reprezentacinį šios branduolinį ginklą turinčios valstybės prezidento postą. 

Iššūkius, su kuriais susiduria šalis, skaudžiai priminė incidentas šalies šiaurės vakaruose, kur dešimtims gerai ginkluotų talibų naktį užpuolus kalėjimą, iš jo pabėgo daugiau kaip 240 kalinių. 

Tarp kitų rimtų problemų yra stagnacijos ištikta ekonomika, sekinanti elektros tiekimo krizė, komplikuoti santykiai su JAV dėl amerikiečių bepiločių lėktuvų smūgių Talibano ir „al Qaeda“ agentams. 

Praėjus kelioms minutėms po 15 val. vietos laiku. kai baigėsi balsavimas, valstybinė žiniasklaida remdamasi neoficialiais rezultatais pergalę skyrė M. Hussainui. Galutiniai rezultatai turi būti paskelbti iki vakaro. 

73 metų verslininkas M. Hussainas, kuris yra artimas premjero Nawazo Sharifo sąjungininkas Pakistano finansų sostinėje Karačyje, buvo laikomas neabejotinu favoritu. 

A. A. Zardari opozicinė Pakistano liaudies partija (PPP), kuri patyrė didelį pralaimėjimą visuotiniuose rinkimuose gegužę, boikotavo antradienio balsavimą dėl nusiskundimų, kad jis buvo paankstintas – atkeltas iš rugpjūčio 6-osios. 

Vienintelis kitas kandidatas yra į pensiją išėjęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Wajihuddinas Ahmedas, kurį nominavo trečioji pagal dydį parlamentinė partija „Pakistan Tehreek-e-Insaf“, vadovaujama kriketo legendos Imrano Khano. 

M.Hussaino lojalumas N.Sharifui ir nekritimas į akis tikriausiai sustiprins premjero autoritetą ir bus akivaizdus kontrastas A.A.Zardari, kuris yra laikomas aktyviu užkulisiniu politikos manipuliatoriumi. 

M. Hussainas, kuris jau seniai priklauso valdančiajai PML-N, trumpai dirbo pietinės Sindho provincijos gubernatoriumi, kai N. Sharifas praėjusį kartą, 1999 metais, buvo premjeras. 

M. Hussainas susikrovė turtus iš tekstilės ir yra buvęs Karačio Prekybos ir pramonės rūmų (KCCI) prezidentas

„Iki 1999-ųjų jis neturėjo politinės priklausomybės, bet jo politinis diskursas ir profesiniai sugebėjimai padarė įspūdį N. Sharifui, kuris jį paskyrė Sindho gubernatoriumi“, - sakė dabartinis KCCI prezidentas Azharas Haroonas. 

Šalininkai sako, kad M. Hussaino išrinkimas galėtų būti svarbus šalyje – jis reikštų tam tikrą atstovavimą Pietų Pakistanui federalinėje administracijoje, kurioje šiaip jau dominuoja Pandžabas – N. Sharifo bastionas. 

Konstitucijos pataisos, kurias priėmė buvusi PPP vyriausybė, reiškia, kad prezidento postas vėl yra tik reprezentacinis. Tai tikriausiai įtvirtins ir tas faktas, kad M. Hussainas neturi didelės asmeninės įtakos. 

N. Sharifas gegužę užtikrintai laimėjo rinkimus, - pirmą kartą Pakistano civilinė vyriausybė baigė visą savo kadenciją ir prie balsadėžių perdavė įgaliojimus kitai civilinei valdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.