Rusijoje profesoriaus šeimą nužudė pūvančios bulvės (specialisto komentaras)

Rusijoje, Tatarstano respublikoje mirė visa šeima, nusinuodijusi dujomis, kurias išskyrė supuvusios bulvės. Šeimos nariai vienas po kito nusileido į rūsį, kur buvo laikomos bulvės. Privataus namo rūsyje buvo rasti 42 metų vyro, 38 metų žmonos, 18 metų sūnaus ir 63 metų uošvės kūnai. Tragedija įvyko ketvirtadienio vakarą, praneša newsru.com.

Šeimos nariai vienas po kito nusileido į rūsį, kur buvo laikomos bulvės.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šeimos nariai vienas po kito nusileido į rūsį, kur buvo laikomos bulvės.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Aug 23, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:57 PM

Pagal preliminarią versiją, pirmasis į rūsį nusileido vyras. Jam į pagalbą atskubėjo žmona ir sūnus, bet jiems taip pat pasidarė bloga. Pamačiusi gyvybės ženklų nerodančius artimuosius, pagyvenusi moteris paskambino kaimynams ir, papasakojusi jiems, kas nutiko, taip pat nusileido į rūsį. Visi keturi mirė iš karto.

Mirusysis vyras Michailas Čelyševas buvo profesorius, vadovavęs Kazanės universiteto Civilinės ir verslo teisės katedrai.

Panaši tragedija Rusijoje jau yra nutikusi ir anksčiau.

2011 m. Novosibirsko srityje policija taip ir nesugebėjo atskleisti trijų šeimos narių mirties paslapties – jų kūnai buvo rasti jų pačių namo rūsyje. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vieną birželio dieną šeimos galva nusileido į rūsį ir ilgai negrįžo. Po kiek laiko ieškoti vyro į rūsį nusileido ir žmona – ji taip pat dingo. Paskutinis abiejų tėvų ieškoti išėjo septyniolikametis sūnus – dingo ir jis.

Po keleto valandų visus tris be gyvybės ženklų rado kaimynai. Iš visos šeimos gyvas liko tiktai mažylis, kuris buvo užrakintas namuose. Ekspertizė tuomet nenustatė jokio nuodų poveikio.

Dujos – kaip kanalizacijos šulinyje

Toksikologas Robertas Badaras paaiškino, kad pūvant bulvėms išsiskiria panašus nuodingų dujų mišinys, kaip ir kanalizacijos šuliniuose, kuriuose palyginti gana dažnai žūsta nusileidę darbininkai.

„Kaip ir visur, kur yra šiek tiek organikos ir baltymo, išsiskiria smalkės, sieros vandenilis ir metanas“, - vardija specialistas. Metanas sudaro didžiausią nuodingų dujų dalį.

Šios dujos yra sunkesnės už orą ir leidžiasi žemyn, todėl nevėdinamame rūsyje gali susidaryti didelė jų koncentracija.

Lietuvoje atvejų, kai žmonės nusinuodytų dujomis iš pūvančių bulvių, R.Badaras nežino, bet tas pats pavojingas dujų mišinys, susidaręs kitomis aplinkybėmis, kasmet nusineša ne po vieną gyvybę.

„Kiekvienais metais kanalizacijos šuliniuose žūsta po du - tris žmones“, - sako toksikologas. Gana dažni nusinuodijimo atvejai ir mėsos kombinatuose, fermose.

Gelbstint kanalizacijos šulinyje ar bulvių rūsyje sąmonės netekusį žmogų, būtina saugotis ir pačiam – patartina prisirišti virvėmis ir turėti, kas tave ištraukia. Kitu atveju geriau žemyn nesileisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.