„Greenpeace“ gamtosaugininkų ledlaužis trauksis iš Arkties

Tarptautinės aplinkosaugos

Ketinama prašyti Nyderlandų vyriausybės apsvarstyti galimybę teisiškai apskųsti Rusiją dėl tarptautinės jūrų teisės ir saviraiškos laisvės pažeidimo.<br>AP nuotr.
Ketinama prašyti Nyderlandų vyriausybės apsvarstyti galimybę teisiškai apskųsti Rusiją dėl tarptautinės jūrų teisės ir saviraiškos laisvės pažeidimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 26, 2013, 8:54 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:45 PM

Be Rusijos leidimo „Arctic Sunrise“ įplaukė į Šiaurės jūrų kelią šeštadienį 3 val. 30 min. Grinvičo (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku protestuoti prieš šios šalies naftos milžinės „Rosneft“ ir jos partnerės Jungtinėse Valstijose „ExxonMobil“ planus gręžti jūros dugną netoli Rusijos Arkties nacionalinio parko.

Laivas šeštadienį netrukdomas pasiekė numatytą tašką Karos jūroje, bet sekmadienį Rusijos pasienio tarnyba „be leidimo“ patikrino ledlaužį ir pareikalavo, kad jis paliktų šį rajoną, nurodė „Greenpeace“.

„Pasieniečiai perspėjo, kad panaudos jėgą, jei reikės, grasino net šaudyti į laivą, jeigu jis neišplauktų“, – sakoma organizacijos pranešime.

Pasak jos, nuspręsta nerizikuoti įgula ir išplaukti, tačiau ketinama prašyti Nyderlandų vyriausybės „apsvarstyti galimybę teisiškai apskųsti Rusiją dėl tarptautinės jūrų teisės ir saviraiškos laisvės pažeidimo“.

„Mes esame taikaus protesto laivas ir nepadarėme nieko, dėl ko reikėtų grasinti mums jėga, – sakė „Greenpeace“ veiksmų Arktyje aktyvistė Christy Ferguson. – Nepriversite mūsų tylėti“.

Rusų pasieniečiai į lipo į „Arctic Sunrise“, kai gamtosaugininkai netoli naftos paieškų laivo „Geolog Dmitry Nalivkin“ nuleido į vandenį pripučiamas valtis su plakatais „Save the Arctic“ („Gelbėkim Arktį“). Šį rusų laivą nusamdė „Rosneft“ ir „ExxonMobil“.

Sekmadienį „Rusijos pasienio tarnyba paskelbė keturių jūrmylių „išimtinę zoną“ aplink naftos paieškos laivą, kad aplinkosaugininkai negalėtų prie jo priartėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.