V.Putinas susitiko su BRICS šalių vadovais prieš G-20 viršūnių susitikimą

Rusijos prezidentas

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2013, 7:02 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:10 PM

BRICS grupės šalys – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika (PAR) – jau daug metų buvo laikomos naujomis išalkusiomis pasaulinės ekonomikos varžovėmis.

Tačiau į šį netoli Sankt Peterburgo vykstantį G-20 susitikimą visos jos atvyko lydimos tam tikrų ekonominių sunkumų.

Brazilijos ir Indijos valiutos patiria rimtą spaudimą pranašaujant, kad JAV mažins savo skatinimo programą, be to, lėtėja ir Kinijos ekonomikos augimas.

Susitikęs su PAR prezidentu Jacobu Zuma, Brazilijos vadove Dilma Rousseff, Indijos premjeru Manmohanu Singhu ir Kinijos prezidentu Xi Jinpingu V.Putinas sakė, kad tokie susitikimai yra „geras įprotis“ prieš didesnius pasaulio viršūnių susitikimus.

„Aptarsime mūsų vieningą požiūrį G-20 susitikime, – sakė V.Putinas. – Esu įsitikinęs, kad mūsų derybos bus teigiamos“.

Pasak Rusijos vadovo, BRICS šalių prioritetas yra aptarti ambicingą plėtros banko projektą, numatant 50 mlrd. JAV dolerių kapitalą ir 100 mlrd. JAV dolerių rezervinį fondą.

Simboliška, kad pirmas dvišalis V.Putino susitikimas G-20 susitikimo užkulisiuose vyko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kuris tvirtai palaiko Maskvą, nepritariančią Vakarų politikai Sirijoje.

Atsargiuose pasisakymuose, kurie apskritai būdingi Rusijos ir Kinijos santykiams, abiejų šalių lyderiai gyrė ryšius tarp šalių, bet daug informacijos nesuteikė.

„Santykiai tarp mūsų šalių sistemingai plėtojasi“, – pareiškė V.Putinas.

Tačiau Rusijos kompanija „Gazprom“ ir Kinijos valstybinė energetikos kompanija pasirašė sutartį dėl ilgai aptarinėto stambaus dujų projekto „esminių sąlygų“, pagal kurį Rusija nuo 2018 metų kasmet Kinijai tieks po 38 mlrd. kubinių metrų dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.