P.Čaikovskio tema - uždrausta

Rusijoje liejasi aistros dėl kuriamo filmo apie kompozitorių Piotrą Čaikovskį. Juostos režisierius skundžiasi, kad menas niekam nerūpi – tautą domina tik muzikanto lytinė orientacija.

Kalbos dėl P.Čaikovskio homoseksualumo Rusijoje nerimsta iki šiol.
Kalbos dėl P.Čaikovskio homoseksualumo Rusijoje nerimsta iki šiol.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-20 06:00, atnaujinta 2018-02-22 00:24

Režisierius Kirilas Serebrenikovas supyko, kad kostiuminei dramai „Čaikovskis”, kuri, jo apskaičiavimais, kainuotų 240 mln. rublių (20 mln. litų), buvo skirtas 30 mln. rublių (2,5 mln. litų) finansavimas. Remdamasis newsru.com apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Mes su prodiusere Sabina Jeremejeva grąžinsime tuos 30 mln. rublių valstybei, trokštančiai pramogų ir bilietų pardavimo.

Pinigų filmui apie žymiausią nacionalinį kompozitorių ieškosime už tėvynės ribų. Ne Rusijoje”, – tokią jausmingą žinutę K.Serebrenikovas paskelbė savo „Facebook” paskyroje.

Prieš savaitę Rusijos kino fondas paskelbė 35 projektus iš pateiktų 56, kuriems pažadėjo skirti finansavimą. Filmo „Čaikovskis” laimingųjų sąraše nebuvo.

Pirmoji vieta atiteko Valerijaus Todorovskio projektui „Didysis” apie Maskvos Didįjį teatrą.

K.Serebrenikovo nepasitenkinimą dar labiau didina tai, kad internete ir spaudoje vos prabilus apie jo filmą iškart pradedama aptarinėti P.Čaikovskio lytinė orientacija.

Galbūt tai galėjo turėti įtakos komisijai sprendžiant dėl priimtinų projektų? Rusijoje „gėjų propaganda” yra uždrausta.

„Gėjus Piotras Iljičius ar ne gėjus? „Ne gėjus”, – tvirtina kultūros ministras ir filmo bendraautoris. „Gėjus! – choru šaukia pasaulis. Lėkšta, banalu. Tai tiesiog miesčioniška vulgarybė”, – sielvartavo menininkas.

Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis apie kompozitoriaus lytinę orientaciją kalbėjo per interviu rugpjūčio mėnesį.

Jis buvo paprašytas pakomentuoti „Čaikovskio” scenarijaus autoriaus Jurijus Arabovo pareiškimą. Prozininkas tuomet atmetė spėliones, kad siužete yra užuominų apie P.Čaikovskio homoseksualumą.

„Nėra jokių įrodymų, kad P.Čaikovskis buvo homoseksualus, – pritarė ministras. – Jis buvo iškiliausias rusų kompozitorius – tai faktas.”

Rugsėjo pradžioje apie tai kalbėjo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Per interviu JAV naujienų agentūrai „Associated Press” jis žadėjo, kad per 2014 metų Sočio olimpiadą gėjų teisės nebus varžomos.

„Pavyzdžiui, kalbama, jog P.Čaikovskis buvo homoseksualas. Tiesa, jį mylime ne už tai, bet jis buvo didis muzikantas ir mums patinka jo muzika. Na, ir kas? Nereikia iš musės daryti dramblio – nieko baisaus mūsų šalyje nevyksta”, – tikino Rusijos lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.