Ilga kalba padėjo išpopuliarėti

Kaip išgarsėti per parą? JAV respublikonų senatorius Tedas Cruzas turi patikrintą receptą – beveik 24 valandas sakyti kalbą. Tiek laiko nuomonę dėstęs vyras iš niekam nežinomo politiko virto įžymybe.

Iš nedaug kam žinomo respublikonų politiko T.Cruzas tapo pastarųjų dienų JAV politikos žvaigžde.<br>„Reuters” nuotr.
Iš nedaug kam žinomo respublikonų politiko T.Cruzas tapo pastarųjų dienų JAV politikos žvaigžde.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:12 PM

Senate nepritarimą Baracko Obamos sveikatos apsaugos įstatymui antradienį pradėjęs dėstyti T.Cruzas pažadėjo kalbėti tol, kol nebegalės pastovėti ant kojų. Remdamasis „Reuters”, CNN apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tikriausiai pajuokavo? Ne, bent jau šį sykį politikas savo pažadą tesėjo.

42 metų respublikono kalba truko 21 valandą 19 minučių ir tapo ketvirta ilgiausia kalba JAV Senato istorijoje.

Kiek ji turės įtakos šalies politiniam gyvenimui, parodys laikas. Tačiau bent jau paties T.Cruzo karjerai beveik parą trukusi kalba padarė didžiulį postūmį.

Jau spėliojama, kokios minios žmonių pasitiks jį per artimiausią politinį mitingą. Netgi imta kalbėti, kad senatorius gali tapti kitu respublikonų kandidatu į JAV prezidento postą.

Per kelias valandas T.Cruzas spėjo kritiškai panagrinėti Aukščiausiojo teismo sprendimus, Senąjį Testamentą ir net 1960 metais išleistą legendinę knygą vaikams „Žali kiaušiniai ir kumpis” („Green Eggs and Ham”), kurioje aptiko sveikatos reformai tinkamą metaforą.

Kai T.Cruzas kalbėjo 19 valandą iš eilės, politikė Jenny Beth Martin pareiškė, kad respublikonui baigus kalbėti dauguma amerikiečių žinos, kas jis toks. Iš tiesų netrukus žodžių junginys „Tedas Cruzas” tapo vienu ieškomiausių junginių „Google” naršyklėje.

Amerikiečių tinklalapyje CNN šis politikas populiarumu pralenkė pranešimus apie teroristinį išpuolį Kenijos prekybos centre ar apie atlikėją Miley Cyrus. Tai – jau nemenkas laimėjimas.

Politikas dar toli gražu nėra kandidatas į JAV prezidento postą, tačiau po kalbos išėjęs iš Senato jis buvo apsuptas būrio žurnalistų.

Senatorius jiems pakartojo priežastis, dėl kurių nepritaria prezidento sveikatos apsaugos reformai, ir pareiškė, kad dabar šie debatai lieka Amerikos žmonių rankose, nes jis „kalbėjo pakankamai ilgai”.

T.Cruzas bent jau kuriam laikui tapo judėjimo prieš 2010 metų B.Obamos sveikatos apsaugos įstatymą, pagal kurį turi būti padengiamos sveikatos išlaidos milijonams neapdraustų amerikiečių, veidu.

Respublikonai šį įstatymą laiko didžiuliu valdžios kišimusi į privatų sektorių. Jie teigia, kad dėl to sveikatos apsauga taps brangesnė ir padidės finansinė našta vyriausybei.

Tiesa, T.Cruzo pareiškimams kritikos negaili ir demokratai, ir respublikonai. Štai buvęs kandidatas į JAV prezidento postą Johnas McCainas piktinosi, kad T.Cruzas nepritariančiuosius jo idėjoms palygino su žmonėmis, nuolaidžiavusiais naciams prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Ilgos politikų kalbos – vertėjų siaubas

T.Cruzo kalbą kai kurie JAV politikai vadina laiko švaistymu. Tačiau bent jau kalbos sakymo metu jos niekam nereikėjo versti.

Tarptautinė bendruomenė dar prisimena komišką situaciją, nutikusią 2009-aisiais Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Tuomet vietoj standartinių penkiolikos minučių ekscentriškumu garsėjęs velionis Libijos lyderis Muammaras Gaddafi (nuotr.) keistą kalbą sakė 1 val. 36 min.

Jis spėjo pakalbėti apie Johno F.Kennedy nužudymą, Somalio piratus, prastą savijautą kirtus kelias laiko juostas, pareklamuoti savo tinklalapį, pasidalyti sąmokslo teorijomis apie kiaulių gripą. Kai lyderis baigė, pusė salės buvo tuščia. Tačiau išeiti galėjo toli gražu ne visi.

Praėjus 75 minutėms po M.Gaddafi kalbos pradžios nuo išsekimo susmuko kalbą tiesiogiai vertęs lyderio vertėjas. Jis tiesiai į mikrofoną ėmė šaukti: „Daugiau nebegaliu.” Vertėją teko pakeisti.

Tiesa, M.Gaddafi kalba buvo gerokai trumpesnė nei buvusio Kubos lyderio Fidelio Castro 1960-aisiais. Tuomet JT Generalinėje Asamblėjoje lyderis kalbėjo 4 valandas 29 minutes.

1986 metais Komunistų partijos kongrese F.Castro kalbėjo dar ilgiau – 7 val. 10 min.

O štai Indijos politikas V.K.Krishna Menonas JT Saugumo taryboje 1957 m. beveik 8 valandas gynė Indijos poziciją Kašmyro klausimu.

Modernios Turkijos tėvu vadinamas Mustafa Kemalis Ataturkas 1927 metais vieną kalbą sakė 36 valandas 31 minutę. Tiesa, kalba buvo pasakyta per 6 dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.