JAV vyriausybės krizė jaukia ir ES planus

Derybos dėl didžiausios

Jeigu iki spalio 17 dienos nebus rastas joks sprendimas dėl skolinimosi ribos, vyriausybei gali pristigti lėšų savo sąskaitoms apmokėti.<br>AP nuotr.
Jeigu iki spalio 17 dienos nebus rastas joks sprendimas dėl skolinimosi ribos, vyriausybei gali pristigti lėšų savo sąskaitoms apmokėti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 5, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:21 AM

Ateinančią savaitę JAV atstovai turėjo vykti į Briuselį ir tęsti derybas dėl sutarties, kuria siekiama sustiprinti dvišalius santykius.

Penktadienį JAV prekybos departamento pareigūnas Michaelas Fromanas pranešė, kad dėl finansinių apribojimų ir darbuotojų trūkumo JAV negali atsiųsti reikiamos derybininkų grupės į Briuselį. M.Fromanas pabrėžė, kad, pasibaigus vyriausybės krizei, Vašingtonas toliau tęs derybas su ES.

ES prekybos komisaras Karelas De Guchtas teigė apgailestaujantis dėl atidėtų derybų. „Bet leiskite man pabrėžti, kad tai jokiu būdu nesutrukdys mums siekti šio plataus užmojo prekybos ir investicijų susitarimo“, - pareiškė jis.

JAV vyriausybė iš dalies sustabdė darbą šią savaitę, kai respublikonai atsisakė patvirtinti biudžetą. Jie pareiškė, kad biudžetą patvirtins tik, jei bus atidėtas B.Obamos sveikatos apsaugos reformos finansavimas.

Anksčiau buvo pranešta, kad B.Obama dėl vyriausybės krizės atšaukė vizitus Azijoje. JAV prezidentas šeštadienį turėjo pradėti kelionę po keturias Azijos šalis: Indoneziją, Brunėjų, Malaiziją ir Filipinus.

JAV vyriausybės veiklos sustabdymui tęsiantis jau penktą dieną ir nesant jokių ženklų dėl jo pabaigos, respublikonai surengė įnirtingą kontrataką prieš Baltuosius rūmus.

Kongresas prieš savaitgalį neatrodė priartėjęs prie šios aklavietės sprendimo, nors vos 12 dienų beliko iki kitos, daug sunkesnės fiskalinės pakopos – būtinybės padidinti JAV skolinimosi ribą.

Jeigu iki spalio 17 dienos nebus rastas joks sprendimas dėl skolinimosi ribos, vyriausybei gali pristigti lėšų savo sąskaitoms apmokėti, o tokiu atveju Jungtinės Valstijos gali paskelbti precedento neturintį savo nemokumą.

„Tai ne kažkoks prakeiktas žaidimas“, - griaudėjo Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris, aukščiausio rango respublikonas Kongrese, siekdamas įgyti moralinį pranašumą po straipsnio, kuriame cituojami anoniminio pareigūno žodžiai, kad Baltiesiems rūmams agentūrų uždarymas, be darbo užmokesčio palikęs šimtus tūkstančių darbuotojų, yra naudingas.

„Šį rytą išsiimu „The Wall Street Journal“ ir jis sako, „na, mums nerūpi, kiek tai truks, nes mes laimim“, - sakė J.Boehneris, teatrališkai mojuodamas laikraščio egzemplioriumi.

„Amerikos žmonės nenori savo vyriausybės uždarymo ir aš nenoriu, - sakė jis. – Visa, ko prašome, yra susėsti ir diskutuoti, vėl atidaryti vyriausybę ir suteikti teisingumą Amerikos žmonėms pagal „Obamacare“.

2010 metais prastumtas Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymas (Affordable Care Act), pramintas „Obamacare“, tapo prezidento Baracko Obamos pagrindiniu vidaus politikos pasiekimu.

Jis iš esmės yra padėtį pakeisianti programa, kuri turėtų užtikrinti įperkamą sveikatos apsaugą nepriklausomai nuo asmenų amžiaus, lyties arba sveikatos istorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu