Po derybų dėl JAV biudžeto - optimizmas (papildyta)

Tuo tarpu pasaulis atrodo laukiantis užgniaužęs kvapą.

JAV Senato lyderiai reiškia optimizmą po derybų dėl valstybės skolos limito didinimo.<br>AP nuotr.
JAV Senato lyderiai reiškia optimizmą po derybų dėl valstybės skolos limito didinimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2013, 8:29 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:17 AM

Vilties ženklų atsirado pirmadienį, likus trims dienoms iki galutinio termino padidinti JAV vyriausybės skolinimosi ribą, taip pat daliniam federalinių institucijų uždarymui įžengus į trečią savaitę.

Po kelių nesėkmingų mėginimų išeiti iš šios aklavietės politikos veteranai – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas  ir jo priešininkas respublikonas Mitchas McConnellis patylomis surengė derybas, turinčias išgelbėti padėtį.

„Esu nusiteikęs labai optimistiškai, kad šią savaitę pasieksime susitarimą, kuris bus apgalvotas, siekiant vėl atidaryti vyriausybę, apmokėti šalies sąskaitas ir pradėti derybas dėl ilgojo laikotarpio, kad suteiktume savo šaliai tvirtą fiskalinį pagrindą“, – sakė H. Reidas.

Baigiantis Senato posėdžiui pirmadienį, jis sakė, kad „mes dar nepasiekėme tikslo, tačiau padaryta milžiniška pažanga“, o šie žodžiai sumažino įtampą rinkose.

„Kiekvienam tiesiog reikia būti kantriam“, – teigė H.Reidas, pridūręs, jog tikisi, kad antradienis „bus šviesi diena“.

M.McConnellis pridūrė: „Dalijuosi jo optimizmu, kad pasieksime rezultatą, kuris bus priimtinas abiem pusėms.“

Jų komentarai buvo iki šios stipriausias signalas, jog respublikonai ir demokratai – bent jau Senate – nori užbaigti žalingą politinę krizę, kuri aptemdė JAV įvaizdį tarptautinėje arenoje.

Akivaizdu, kad H.Reido ir M.McConnellio pastangos yra paskutinė galimybė pasiekti susitarimą, kol pasibaigs Iždo departamento įgaliojimai skolintis, tačiau sėkmė toli gražu nėra užtikrinta.

Jeigu demokratų vadovaujamas Senatas parengtų susitarimą, dėmesys nukryptų į Atstovų Rūmų pirmininką respublikoną Johną Boehnerį, spėliojant, ar jis sugebės užsitikrinti pakankamą savo maištingos konservatorių koalicijos palaikymą žemuosiuose Kongreso rūmuose, kad pateiktų tą dokumentą pasirašyti prezidentui Barackui Obamai.

Tačiau atsirado akivaizdžių pažangos ženklų, o šaltiniai Baltuosiuose rūmuose sakė, kad ten jaučiamas toks pats optimizmas, kaip ir Senate. B.Obama netgi atšaukė planuotą susitikimą su H.Reidu, M.McConnelliu, J.Boehneriu ir Atstovų Rūmų demokratų mažumos lydere Nancy Pelosi.

Pareigūnai sakė, kad tas pasitarimas buvo atidėtas, siekiant „suteikti Senato lyderiams laiko tęsti svarbiai pažangai link sprendinio, kuris padidintų skolinimosi ribą ir leistų vėl atidaryti vyriausybę“.

Senate respublikonai susirinks peržiūrėti to plano antradienį 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku.

Šis optimizmo pliūpsnis labai skyrėsi nuo vos keliomis valandomis išsakytų B.Obamos aštrių žodžių, kai jis pasmerkė respublikonus ir perspėjo dėl pasekmių, jeigu susitarimas nebus greitai pasiektas.

„Jeigu respublikonai nenori atidėti į šalį savo partinių rūpesčių, kad atliktų tai, kad būtų naudinga šaliai, mums gresia aiški nemokumo galimybė, o nemokumas gali sukelti potencialiai ... niokojantį poveikį mūsų ekonomikai“, – pažymėjo B.Obama.

Jeigu Kongresas iki ketvirtadienio nepadidins JAV skolinimosi ribos, kuri šiuo metu yra 16,7 trln. dolerių, vyriausybei pradės stigti lėšų, todėl gali tekti paskelbti, kad ji nepajėgi vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

Tačiau pirmadienį buvo aišku, kad H.Reidas ir M.McConnellis baigia rengti susitarimo projektą.

Naujienų organizacija „Politico“ pranešė, kad pagal tą iniciatyvą būtų užtikrintas vyriausybinių institucijų finansavimas iki sausio 15 dienos, o skolinimosi riba būtų padidinta iki vasario 7-osios.

Taip pat būtų pradėtos oficialios demokratų ir respublikonų derybos dėl ilgalaikio biudžeto, kurios turėtų pasibaigti iki gruodžio 13 dienos.

Respublikonai siekė, kad būtų atidėtas mokestis už medicinos įrangą ir vaistus, padedantis finansuoti prezidento sumanytas sveikatos apsaugos sistemos reformas, tačiau demokratų vadovybė tam pasipriešino. Mažai tikėtina, kad šis klausimas tas naujojo susitarimo dalimi.

Tačiau abi stovyklos svarsto galimybę atidėti kitą su šia reforma susijusį vadinamąjį perdraudimo mokestį.

„Bendrasis pagrindas jau yra – gali būti kai kurių papildymų, kurie šiuo metu svarstomi“, – respublikonas senatorius Bobas Corkeris sakė žurnalistams.

Tuo tarpu pasaulis atrodo laukiantis užgniaužęs kvapą.

Kinija ir Japonija, kurioms priklauso per 2,4 mlrd. dolerių JAV skolų, ragino Vašingtoną susitvarkyti.

„Jungtinės Valstijos yra didžiausia pasaulyje ekonomika, ir tikimės, kad jos gali parodyti savo atsakomybę“, – Kinijos URM atstovė Hua Chunying sakė Pekine, pasinaudodama proga perspėti Vašingtoną.

Prancūzijos centrinio banko vadovas Christianas Noyer  perspėjo dėl potencialių sunkių padarinių, jeigu sprendimas nebūtų pasiektas, o JAV iždo sekretorius Jacobas Lew  praeitą savaitę sakė Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), kad Vašingtonas, laikytas saugiu uostu investicijoms, supranta, jog yra iškilęs pavojus jo reputacijai.

Pasiūlius naująjį planą, jis gali sulaukti naujo respublikonų pasipriešinimo – pirmiausiai Senate, o jeigu būtų ten priimtas – Atstovų Rūmuose.

J.Boehneriui gresia akistata su ultrakonservatyviąja „Arbatėlės“ frakcija, kuri priešinasi beveik visiems susitarimams, kuriuose nėra numatyta B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos reformą žlugdančių arba federalinės išlaidas ribojančių sąlygų.

Antrasis pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonas Ericas Cantoras sakė, kad partijos vadovybė „dar nepriėmė jokio sprendimo“, kaip bus siekiama įtikinti eilinius įstatymų leidėjus pritarti potencialiam susitarimui.

„Ryte susitiksime su mūsų nariais ir nuspręsime dėl geriausio kelio į priekį“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.