Amerika toliau artėja prie potencialaus nemokumo

Jungtinėms Valstijoms

B.Obama sakė, jog vis dar tikisi, kad ši problema galiausiai bus išspręsta.<br>AP nuotr.
B.Obama sakė, jog vis dar tikisi, kad ši problema galiausiai bus išspręsta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 10:50 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:20 AM

Likus vos 26 valandoms iki termino, kai JAV vyriausybė pristigs lėšų apmokėti savo sąskaitas, viltys išvengti tos krizės buvo grindžiamos vėlų vakarą vykusiomis derybomis tarp Senato demokratų daugumos lyderio Harry Reido ir respublikonų mažumos vadovo Mitcho McConnellio.

Abu seni politiniai priešininkai susitiko tartis po to, kai Atstovų Rūmų mėginimas pasiųsti vieną teisės aktą Senatui virto chaosu, kai jų pirmininkas Johnas Boehneris nesėkmingai mėgino suvaldyti ultrakonservatyviąją „Arbatėlės“ frakciją.

Jeigu Kongresui nepavyks pratęsti JAV vyriausybės skolinimosi įgaliojimų iki trečiadienio vidurnakčio (ketvirtadienio 7 val. Lietuvos laiku), Iždo departamentui pradės stigti lėšų, kad galėtų vykdyti visus šalies finansinius įsipareigojimus, todėl tikriausiai būtų skelbiamas istorinis valstybės nemokumas.

Artėjant galutiniam terminui, JAV politinė sistema, pasidalijusi į priešiškas prezidento Baracko Obamos demokratų ir Atstovų Rūmuose daugumą turinčių respublikonų stovyklas, faktiškai tapo paralyžiuota.

Tuo metu kitos galingosios šalys su nerimu stebi šį balansavimą ties pavojinga riba ir politinį susipriešinimą Vašingtone, baimindamosi, kad šios krizės padariniai gali sukelti sumaištį jų pačių nusilpusiose ekonomikose.

Didėjant susirūpinimui rinkose, finansinių reitingų agentūra „Fitch“ perspėjo Jungtines Valstijas, kad gali atimti iš jų palankiausią AAA įvertinimą.

Gilėjant politinei krizei, B.Obama sakė, jog vis dar tikisi, kad ši problema galiausiai bus išspręsta.

„Tikiuosi, kad tai bus išspręsta, bet mes neturime daug laiko, – jis sakė televizijos ABC Niujorko kanalui. – Kongreso bendruomenei siūlau vengti bet kokio perdėto pozicijos demonstravimo ... daryti, kas teisinga, vėl atidaryti vyriausybę ir užtikrinti, kad mes apmokėsime savo sąskaitas.“

Antradienis tapo faktiškai veltui sugaišta diena, nors Atstovų Rūmų respublikonai mėgino pratęsti vyriausybės skolinimosi įgaliojimus iki vasario 7-osios, o uždarytų dalies federalinių institucijų darbą atnaujinti iki gruodžio 15-osios.

Tačiau keliuose susijusiuose teisės aktų projektuose buvo numatyta suvaržyti sveikatos apsaugos sistemos reformą, laikomą didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu, todėl jie neturėjo jokių galimybių būti priimti demokratų vadovaujamos Senato.

J.Boehneris ėmėsi priemonių, mėgindamas pažaboti „Arbatėlės“ frakciją ir spausti Senatą, tačiau galiausiai netgi nesugebėjo surinkti pakankamai respublikonų balsų, kad tie teisės aktų projektai būtų pateikti svarstymui.

Derybos Senate, kurios buvo sustabdytos visą dieną, laukiant pažangos Atstovų Rūmuose, buvo greitai atnaujintos antradienio vakarą.

Abiejų stovyklų lyderių padėjėjai sakė „optimistiškai“ vertinantys susitarimo galimybes.

„Darome labai, labai gerą pažangą; dar nepasiekėme tikslo, bet iš tikrųjų artėjame, – sakė demokratas senatorius Chuckas Schumeris. – Manau, rinkos turėtų jaustis išties gerai dėl to, kas čia vyksta šį vakarą.“

Tikėtinas Senato susitarimas reikalaus, kad demokratai padarytų nedidelių nuolaidų dėl sveikatos apsaugos reformos, tačiau jos toli gražu neatitiktų respublikonų pastangų atidėti šią istorinę pertvarką arba atimti iš jo finansavimą. Daugelio nuomone, respublikonai inicijavo dalinio „vyriausybės uždarymo“ strategiją ir spyriojasi dėl skolinimosi ribos padidinimo, naudodami šiuos veiksmus kaip spaudimo svertą, kad sužlugdytų reformą, žinomą kaip „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

Anksčiau H.Reidas piktai kaltino J.Boehnerį siekiant gelbėti savo politinį kailį visų Jungtinių Valstijų sąskaita.

„Pasakykime aiškiai: Atstovų Rūmų teisės aktas nepraeis per Senatą, – pareiškė H.Reidas. – Esu labai nusivylęs Johnu Boehneriu, kuris dar kartą mėgins išsaugoti savo vaidmenį šalies sąskaita.“

J.Boehneriui trečiadienį gali dar kartą iškilti nepavydėtinas pasirinkimas – vienas iš tų, kurie ryškiausiai pažymėjo jo darbą susipriešinusioje Vašingtono vyriausybėje.

Jis gali palaikyti „Arbatėlės“ frakciją savo partijoje ir galbūt išsaugoti savo postą, tačiau tokiu atveju J.Boehneriui gresia pavojus pasiųsti JAV ekonomiką į pirmąjį bankrotą naujausiais laikais.

Jis taip pat gali siekti, kad su demokratų mažumos balsais būtų priimtas kompromisinis planas, priimtinas Senato demokratams ir B.Obamai, tačiau dėl tokio scenarijaus nuo jo gali nusigręžti respublikonai. Tikėtina, kad toks žingsnis J.Boehneriui kainuotų Atstovų Rūmų pirmininko postą.

Kinija ir Japonija, kurioms yra įsigijusios JAV Iždo departamento vertybinių popierių už 2,4 trln. dolerių, reiškė didelį susirūpinimą dėl šios krizės galimų padarinių.

Japonijos finansų ministras Taro Aso pareiškė, kad daugelis JAV politikų „atrodo gerai nesuprantantys, kokio masto tarptautinį poveikį gali padaryti ši problema“.

Tuo tarpu Kinijos finansų viceministras Zhu Guangyao sakė Pekine: „Reikalaujama, kad Jungtinės Valstijos kaip pagrindinę atsargų valiutą leidžianti šalis demonstruotų atitinkamą atsakomybę.“

Tuo tarpu JAV Valstybės departamentas perspėjo, kad Vašingtono nesugebėjimas veikti kenkia Vašingtono įvaizdžiui užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.