Lenkų medikai kaltinami žmonių žudymu

Lenkijos visuomenę sukrėtė garsaus neurochirurgo profesoriaus Jano Talaro pareikšti priekaištai kolegoms transplantologams. Esą jie organus paima iš gyvų žmonių, taip juos pasmerkdami mirčiai, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-10-18 08:04, atnaujinta 2018-02-21 01:47

Tokius kaltinimus profesorius viešai išsakė per medikų konferenciją Poznanėje.

Renginyje buvo aptartas sunkias smegenų traumas patyrusių pacientų gydymas.

J.Talaras pareiškė, kad medikai pacientų organus ryžtasi išpjauti nustatę vien smegenų mirtį, nors komos ištiktus ligonius esą dar įmanoma išbudinti.

Tokie specialisto žodžiai, žinoma, papiktino vietos transplantologus. Jie sutartinai patikino, kad organus ima ne vien pagal smegenų mirties, bet ir keletą kitų kriterijų.

Tačiau tokios garantijos skandalo nenuslopino, mat profesorius J.Talaras šalyje garsėja sugebėjimu efektyviausiai išbudinti pacientus iš komos.

Tiesiog siekia populiarumo?

Kad J.Talaras pelnosi teikdamas brangias privačias konsultacijas į komą nugrimzdusių ligonių giminaičiams, tapo pretekstu kelti kaltinimus, jog jis absurdiškais pareiškimais tiesiog siekia populiarumo.

Lenkijos žiniasklaida priminė: prieš kelerius metus Amerikoje kilus ginčams dėl to, ar nutraukti vienos komos ištiktos pacientės gydymą, J.Talaras kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą ir pasiūlė savo paslaugas.

B.Obama lenko pasiūlymo nepriėmė – kaip ir Lenkijos Seimas, atsisakęs svarstyti J.Talaro pasiūlymą sugriežtinti Transplantologijos įstatymą.

Savo ruožtu medicinos ekspertai Varšuvoje J.Talarą pavadino gabiu, bet klaidingu keliu pasukusiu gydytoju.

Katalikai gina, ekspertai puola

Sveikatos apsaugos ministerija baiminasi, kad nemoksliški profesoriaus gąsdinimai apie pjaustomus gyvus žmones sumažins organų donorystę, o tuomet daugybė lenkų mirs laiku nesulaukę pagalbos.

Pagal organų donorystę Lenkija ir taip užima vieną paskutinių vietų Europos Sąjungoje. Spėjama, kad tai iš dalies lemia Katalikų bažnyčios pasyvumas skatinant organų donorystę.

Iš tiesų kilus skandalui katalikiška žiniasklaida užsistojo ne transplantologus, o J.Talarą. Katalikų aktyvistai pritarė profesoriaus teiginiui, esą smegenų mirtis neegzistuoja.

Medicinos studijas baigęs dominikonų vienuolis Jacekas Norkowskis populiariausiam katalikiškam tinklalapiui „Fronda” pareiškė, kad smegenų mirtį išgalvojo gydytojai – kad galėtų nebaudžiami imti organus iš gyvų žmonių.

O gydytojas, „Radio Maryja” laidų autorius Boguslawas Wolniewiczius transplantologus pavadino „naujųjų laikų žmogėdromis”. Tokius kaltinimus atmetė ir niekingais pavadino profesorius Andrzejus Nesterowiczius.

Jis prisidėjo kuriant gaires, pagal kurias medikai pripažįsta pacientą mirusiu.

A.Nesterowiczius teigia, kad taisyklės buvo nustatytos remiantis naujausiomis viso pasaulio mokslininkų žiniomis.

Organus donorystei leidžiama paimti tiktai paciento mirtį pripažinus mažiausiai trims medikams.

Pacientus priima tik privačiai

J.Talaras giriasi iš komos sugebėjęs išbudinti net 200 pacientų. Jis 2008 metais pribloškė Lenkiją, kai pažadino 18 metų be sąmonės išgulėjusį Janą Grzebskį.

Aktyviausias šio mediko gynėjas – vienas verslininkas, kurio 11-metę dukterį, nukritusią nuo arklio, kiti gydytojai vadino neišbudinama iš komos ir siūlė paaukoti jos organus transplantuoti.

Bet J.Talaras mergaitę išbudino. Ji sėkmingai tęsia mokslus, o paauglės tėvas kartu su profesoriumi ragina sugriežtinti Transplantologijos įstatymą.

Dėl abejotinų pažiūrų į transplantologiją J.Talaras anksčiau neteko darbo keliose ligoninėse ir pacientus priima privačiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.