Nyderlanduose įsibrauta į Rusijos diplomatų namus (papildyta)

Hagoje vėlai ketvirtadienį buvo

Pastarosiomis dienomis plataus atgarsio sulaukė keli incidentai, per kuriuos nukentėjo Rusijos ir Nyderlandų diplomatai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pastarosiomis dienomis plataus atgarsio sulaukė keli incidentai, per kuriuos nukentėjo Rusijos ir Nyderlandų diplomatai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2013, 1:38 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:29 AM

„Buvo pavogti kai kurie asmeniniai daiktai, negaliu pasakyti, kokie“, – penktadienį nurodė policijos atstovė Ellen van Zijl, kuri pridūrė, kad kol kas niekas nebuvo areštuotas dėl to įsibrovimo į namus netoli Rusijos ambasados teritorijos.

Tame pastate yra keli butai, jį valdo Rusijos ambasada, bet diplomatinio statuso jis neturi, sakoma policijos pranešime.

„Šis įsilaužimas atitinka pastarojo meto įsilaužiamųjų vagysčių toje miesto dalyje veikimo būdą“, – priduriama pranešime.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime nurodė, jog ambasados darbuotojai grįžę namo po darbo pastebėjo, kad į vieną butų buvo įsilaužta.

„Grįžę namo iš darbo ... Rusijos ambasados Nyderlanduose darbuotojai ... aptiko neteisėto įsibrovimo žymių vienuose iš apartamentų, – nurodė ministerija. – Tame bute gyvena vienas ambasados administracinio ir techninio personalo darbuotojas, kuris šiuo metu atostogauja“.

Pranešime pabrėžiama, jog Rusija tikisi, kad „olandų pareigūnai imsis visokeriopų priemonių šio nusikaltimo kaltininkams nustatyti“.

URM pranešimas buvo paskelbtas praėjus trims dienoms po to, kai vienas aukštas olandų diplomatas, dirbantis Nyderlandų ambasadoje Maskvoje, buvo sumuštas nežinomų užpuolikų savo namuose Rusijos sostinėje.

Antradienį į Nyderlandų diplomatinės atstovybės vadovo pavaduotojo namus atvyko du elektrikais prisistatę vyrai ir jį sumušė. 60-metis olandų diplomatas smarkiai nenukentėjo ir neprašė medicinos pagalbos.

Olandų policija nurodė, kad minimam butui Hagoje nebuvo padaryta jokia žala, „nieko nebuvo iškeverzota ant sienų“. Pastaroji pastaba tikriausiai buvo padaryta turint omenyje, kad Maskvoje sumušto olandų diplomato bute lūpų dažais buvo nupiešta širdis ir užrašytos raidės LGBT („Lesbietės, gaėjai, biseksualai, transseksualai“).

Kad ir kas būtų įsilaužęs į butą Hagoje, tas asmuo pateko pro paradines duris ir nepadarė jokios žalos, nurodė policija, pridūrusi, kad tirdama incidentą bendradarbiauja su Rusijos ambasada.

Nyderlandų ir Rusijos santykiai pašlijo, kai Maskva praeitą mėnesį areštavo su Olandijos vėliava plaukiojantį tarptautinės ekologinės organizacijos „Greenpeace“ ledlaužį ir suėmė 30 jo įgulos narių per vieną protesto akciją prieš naftos gavybą Arktyje.

Be to, praeitą savaitgalį olandų pareigūnai sulaikė Hagoje vieną Rusijos diplomatą, įtartą netinkamu elgesiu su savo dviem mažamečiais vaikais. Vėliau Nyderlandai atsiprašė, kad pažeidė Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių, suteikiančią diplomatams teisinę neliečiamybę, tačiau nurodė, kad policininkų veiksmus lėmė jų profesinė atsakomybė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo nubausti diplomatą sulaikiusius policininkus, bet Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad „prieš tuos pareigūnus nebus imtasi jokių veiksmų“, penktadienį pranešė dienraštis „Telegraaf“.

Trintis tarp abiejų valstybių, kurių draugystė siekia laikus, kai caras Petras I lankėsi Nyderlanduose ir domėjosi laivų statyba, yra ypač nesmagi dar ir dėl to, kad atsirado Rusijos ir Olandijos dvišalės draugystės metais, kurių tikslas – skantinti šalių kultūrinius ryšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?