Žvilgsnis į pastarųjų savaičių įvykius Vašingtone

Respublikonai gali iki užkimimo aiškinti, kad tiktai jų pasiaukojimas išgelbėjo JAV nuo nemokumo. Tačiau netgi daugelis nuosaikesnių šios opozicinės partijos lyderių pripažįsta: dėl krizės kalti tik jie, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir AP informacija.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas J.Boehneris pripažino pralaimėjimą kovoje su B.Obama ir demokratais.<br>„Reuters” nuotr.
JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas J.Boehneris pripažino pralaimėjimą kovoje su B.Obama ir demokratais.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2013, 8:08 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 AM

BBC apžvalgininko Marko Mardello teigimu, į pastarųjų savaičių įvykius Vašingtone galima žvelgti dvejopai.

Pirmoji versija – į miestą įjojo maištingų kaubojų būrys ir ėmė grasinti viską sudeginti. Vis dėlto jie gėdingai pasitraukė, kai šerifas griežtai atsisakė paklusti atvykėlių reikalavimams.

Antroji versija – drąsi sukilėlių kuopa nusprendė išstoti prieš tironą ir jam nusileido tik norėdami išsaugoti šalį.

Ar JAV prezidentas Barackas Obama šerifas, ar tironas, priklauso nuo to, kas pasakoja istoriją. Tačiau bet kokiu atveju mūšyje su respublikonais triumfavo būtent jis.

Maištininkai nieko nepešė

„Mūsų kova Kongrese buvo tikrai teisinga. Mes jos tiesiog nelaimėjome”, – vėlų trečiadienio vakarą pripažino Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris.

Respublikonai, o tiksliau – kaubojai iš Arbatėlės judėjimo frakcijos, nuo pat spalio 1-osios spyriojosi kaip išmanydami.

Iš pradžių jie iš dalies uždarė vyriausybę, Kongrese nepatvirtindami biudžeto ir iškeldami sąlygą: demokratai turi nusileisti dėl B.Obamos prastumtos sveikatos apsaugos finansavimo reformos.

Tą patį opozicija, turinti daugumą Atstovų Rūmuose, kartojo ir vėliau – įsiplieskus diskusijoms dėl valstybės skolinimosi ribos.

Staigus krytis apklausose

Bet kai Kongresas priėmė įstatymo projektą, kuriuo iki kitų metų vasario pratęsiami vyriausybės skolinimosi įgaliojimai ir nutraukiamas federalinių institucijų uždarymas, jame nebuvo atsižvelgta nė į vieną respublikonų reikalavimą.

Pralaimėjimas? Be abejo, užtenka vien pažvelgti į visuomenės nuomonės apklausas. Daugelis respondentų dėl beveik tris savaites užtrukusio chaoso kaltina būtent respublikonus.

Nuosaikesni, Arbatėlės judėjimo vengiantys respublikonai patys pripažįsta tapę vadinamojo Amerikos Talibano įkaitais.

Esą per ramesnes derybas opozicija būtų galėjusi laimėti kur kas daugiau.

„Priimtas įstatymas yra gana juokingas. Jeigu į situaciją būtume žvelgę racionaliau, išpeštume daugiau”, – apgailestavo senatorius Lindsey Grahamas.

Vašingtonas toliau susiskaldęs

Tiesa, džiūgauti dėl būsimų pergalių 2014 metų rinkimuose į Kongresą demokratams dar anksti.

Pirmiausia, nors B.Obama ir demokratai įrodė nė per nago juodymą nenusileisiantys respublikonams, pastarieji kovą prieš prezidento vykdomas reformas tęs ir toliau.

„Kova su demokratais tik nusikelia į kitus metus.

Mums reikia kuo greičiau griebtis išlaidų ir deficito mažinimo, nes pavėlavę nuvesime Ameriką į bankrotą”, – teigė vienas Atstovų Rūmų respublikonų lyderių Mo Brooksas.

Be to, ir pačioje Respublikonų partijoje į Arbatėlės judėjimo maištininkus greičiausiai bus žvelgiama kur kas atsargiau.

O nuosaikesnė pozicija Kongrese gali išvirsti į didesnę rinkėjų paramą per rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.