Buvęs Lenkijos prezidentas L.Walęsa siūlo integruoti mikroschemas politikams

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Oct 22, 2013, 4:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:46 PM

XIII Nobelio taikos premijos laureatų suvažiavimas Varšuvoje prasidėjo iššaukiančiu Lenkijos eksprezidento Lecho Walęsos pasiūlymu.

Į pirmą kartą Rytų Europos šalyje vykstantį renginį atvažiavo keliolika Nobelio taikos premijos laureatų, kurie tris dienas dalysis savo pasiūlymais apie tai, kaip pasaulį padaryti taikingesnį ir teisingesnį.

Varšuvoje rengti šį laureatų suvažiavimą buvo nuspręsta todėl, kad šiemet sukanka trisdešimt metų, kai Nobelio taikos premija buvo įteikta L.Walęsai - „Solidarumo“ profsąjungos įkūrėjui.

Prieš mėnesį septyniasdešimtmetį atšventusiam L.Walęsai buvo patikėta atidaryti laureatų suvažiavimą, ir Lenkijos eksprezidentas visus šokiravo pasiūlymu įvesti elektroninę politikų kontrolę.

L.Walęsa pareiškė, kad dauguma Gdansko uosto darbininkų, buvusių jo darbo kolegų bei „Solidarumo“ profsąjungos aktyvistų yra bedarbiai, nes politikams labiausiai rūpi asmeninė, o ne visuomenės gerovė.

L.Walęsa prisipažino, jog jis, nepatiriantis skurdo, jaučia gėdą prieš senuosius bendražygius, ir todėl siūlo visiems aukšto rango politikams įsiūti specialius elektroninius lustus.

Tokių lustų pagalba esą būtų galima stebėti, su kuo politikai bendrauja, kaip leidžia laiką, ir taps aišku, kas rimtai dirba visų labui, o kas dirba tik sau. Tiems, kurie naudosis savo padėtimi, L.Walęsa pasiūlė uždrausti penkiasdešimt metų užsiimti politika.

L.Walęsa šį pasiūlymą išsakė pusiau rimtai, pusiau juokais, tačiau būtent jis sukėlė didžiausią žiniasklaidos susidomėjimą pirmą laureatų suvažiavimo dieną. Be atgarsio neliko ir kitų nobelistų pasiūlymai - uždaryti Gvantanamo kalėjimą, uždrausti bepiločių lėktuvų vykdomus bombardavimus, sustabdyti branduolinį ginklavimąsi, o ginklavimosi lėšas skirti kovai su skurdu ir ligomis.

Į XIII suvažiavimą susirinkę nobelistai nusprendė savo įkurtą taikos prizą skirti JAV aktorei Sharon Stone. Prizas bus įteiktas trečiadienį, per suvažiavimo uždarymo iškilmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.