Avarija Tiananmenio aikštėje galėjo būti savižudžių išpuolis

Kinijos pareigūnai įtaria, kad pirmadienio avarija, kai automobilis įsirėžė į minią žmonių ir užsidegė, buvo savižudžių išpuolis.

Žmonių gyvybių nusinešusi automobilio avarija Pekino Tiananmenio aikštėje gali būti susijusi su neramumais Kinijos vakariniame Sindziango regione.<br>AP nuotr.
Žmonių gyvybių nusinešusi automobilio avarija Pekino Tiananmenio aikštėje gali būti susijusi su neramumais Kinijos vakariniame Sindziango regione.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 8:44 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:40 PM

Pirmadienį per incidentą Tiananmenio aikštėje penki žmonės, įskaitant tris buvusius automobilyje, žuvo ir dar 38 buvo sužeisti. Oficialiai neskelbiama, ar tai buvo avarija, ar išpuolis. Tačiau su byla susipažinęs šaltininis naujienų agentūrai "Reuters" sakė, kad įtariamas išpuolis. Šalia Tiananmenio aikštės yra centrinė Kinijos vyriausybės būstinė.

Policija dar nenustatė automobiliu važiavusių asmenų tapatybės, bet pirmadienį Pekino policija paskelbė, kad dėl "stambaus incidento" ieško dviejų įtariamųjų iš Sindziango regiono. Šaltiniai teigia, kad vyrai įtariami padegę degų skystį ant automobilio Tiananmenio aikštėje. Manoma, kad incidentas nebuvo nelaimingas atsitikimas, o automobilyje buvę asmenys net neketino sprukti iš įvykio vietos.

Sindziangas yra uigūrų autonominis regionas Kinijos vakaruose. Uigūrai yra tiurkų kalba kalbantys musulmonai, kurie nepatenkinti tuo, kaip Kinija kontroliuoja jų kultūrą ir religiją.

Tiananmenio aikštėje 1989 metais vyko protestai už demokratiją, kuriuos vyriausybė negailestingai numalšino. Aikštė nuolat akylai saugoma, nes yra netoli centrinės vyriausybės būstinės ir parlamento posėdžių pastato. Nepaisant apsaugos, aikštė tebetraukia protestuotojus, ypač apie birželio 4 dieną, kai minimos kruvino protesto malšinimo metinės. Paprastai protestuotojus pareigūnai skubiai išvaiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.