Europos žvalgybos tarnybos dalydavosi su duomenimis su Amerika

Europos žvalgybos tarnybos

Amerika įtariama šnipinėjusi sąjungininkus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Amerika įtariama šnipinėjusi sąjungininkus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2013, 8:04 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:56 PM

„Žurnalistų Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje pareiškimai, kad NSA rinko dešimtis milijonų pokalbių telefonu yra visiškai klaidingi“, – generolas Keithas Alexanderis sakė Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui.

„Kalbant visiškai aiškiai, tai nėra informacija, kurią mes rinkome apie Europos piliečius“, – nurodė jis.

K.Alexanderis buvo paklaustas apie Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos žiniasklaidos pranešimus, pagrįstus buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekinta medžiaga, kuriuose teigiama, jog NSA šnipinėjo milijonų Europos piliečių pokalbius telefonu.

Atmesdamas tuos pranešimus, K.Alexanderis sakė, kad Europos laikraščiai klaidingai interpretavo NSA dokumentus, kuriuos nutekino E.Snowdenas, ir kad didelė dalis tų duomenų buvo surinkta Europos žvalgybos tarnybų, kurios vėliau jais pasidalijo su NSA.

Be to, atsakydamas į kitą klausimą K.Alexanderis patvirtino, kad pokalbiai, kurie minimi nutekintame dokumente, daugeliu atveju vykdavo ne toje Europos šalyje, kuri apie juos pranešdavo.

„Jie žurnalistai kaip įrodymus pateikia kompiuterio ekrano vaizdo nuotraukas, kuriose matomi internetinės priemonės, skirtos duomenų tvarkymui, rezultatai – tačiau tiek jie, tiek įslaptintus duomenis pavogęs asmuo nesuprato, į ką žiūri“, – teigė jis.

NSA vadovo komentarai patvirtina anksčia antradienį paskelbtą dienraščio „The Wall Street Journal“ pranešimą, kuriame cituojami neįvardyti JAV pareigūnai, kurie sakė, jog Europos žiniasklaidos paskelbti pranešimai yra neteisingi ir kad Nacionalinio saugumo agentūra nešnipinėjo Europos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.