Abjėjaus dinkai balsavo už prisijungimą prie Pietų Sudano

Ginčytino Abjėjaus regiono

Referendume balsavo tik ngok dinkai, o miserijai perspėjo, kad nepripažins jokio vienašališko balsavimo rezultatų.<br>AP nuotr.
Referendume balsavo tik ngok dinkai, o miserijai perspėjo, kad nepripažins jokio vienašališko balsavimo rezultatų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2013, 5:13 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:44 PM

Referendume, kurio nepripažįsta nei Chartumas, nei Džuba, ir kuris, kaip nurodė Afrikos Sąjunga, kelia „grėsmę taikai“, balsavo tik vienos iš dviejų rajone gyvenančių etninių grupių rinkėjai.

Abjėjaus tolesnis likimas yra vienas opiausių klausimų, kuris liko neišspręstas nuo Pietų Sudano nepriklausomybės paskelbimo 2011 metais, kai baigėsi du dešimtmečius trukęs pilietinis karas Sudane.

„Referendumo komitetas paskelbė rezultatus, kurie rodo, kad už prisijungimą prie Pietų Sudano pasisakė 99,9 proc. balsavusiųjų“, – sakė Abjėjaus Referendumo aukštojo komiteto atstovas Luka Biongas.

Abjėjaus regione, kuriame patruliuoja maždaug 4 tūkst. Etiopijos vadovaujamų Jungtinių Tautų (JT) taikdarių, yra sėsliai gyvenančių ngok dinkų, glaudžiai susijusių su Pietų Sudanu, ir pusiau klajokliškai gyvenančių arabų miserijų, kurie periodiškai traukia į Sudaną ganyti savo galvijų.

Referendume balsavo tik ngok dinkai, o miserijai perspėjo, kad nepripažins jokio vienašališko balsavimo rezultatų.

Afrikos Sąjungos vadovas Nkosazana Dlamini-Zuma sako, kad balsavimas buvo neteisėtas ir jo organizatoriai rizikuoja sugrąžinti šalį prie karo, kuriame kovotų Chartumas ir Džuba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.