Amerikiečių laivyną šokdino sukčius

Atominis lėktuvnešis, dešimtys jį lydinčių laivų su tūkstančiais juose tarnaujančių žmonių ir branduoliniais ginklais – tokią galybę Ramiajame vandenyne lyg šachmatų figūrėles stumdė vienas aferistas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 7:04 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:49 PM

Leonardas Francisas arba tiesiog Storasis Leonardas, kaip jis buvo žinomas daugeliui JAV laivyno kapitonų, jau kelis dešimtmečius garsėja kaip verslininkas, kurio bendrovės aprūpina karo laivus, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP ir „Guardian”.

Dabar aiškėja, kad amerikiečių laivynas Ramiajame vandenyne tapo ekstravagantiško turtuolio žaisliuku – laivai plaukdavo ten, kur nurodydavo L.Francisas. JAV laivynas už paslaugas permokėdavo du, tris kartus daugiau, o Storasis Leonardas atsilygindavo savaip.

Pardavė slaptus duomenis

Dabar manoma, kad 25 metus karo laivus aprūpinusio Storojo Leonardo karjera baigta. Mat jis įtariamas korupciniais ryšiais su aukštais JAV laivyno pareigūnais. Nemalonumai laukia ir pastarųjų.

Jau šią savaitę JAV laivyno bazėje San Diege turėtų prasidėti skandalingas teismo procesas.

Jo metu į kaltinamųjų suolą sės buvęs laivo „USS Mustin” kapitonas Michaelas Vannakas Khemas Misiewiczius, laivyno tyrėjas Johnas Beliveau II, pats L.Francisas ir jo valdomos vienos Singapūro bendrovės vadybininkas Alexas Wisidagama.

JAV kariškiai įtariami perdavinėję slaptą informaciją apie laivų judėjimą jūroje L.Francisui.

Atsilygindavo prostitutėmis

Įtariama, jog M.V.Kh.Misiewiczius ir L.Francisas sukūrė pasipelnymo schemą: JAV laivyno pareigūnas iš Azijos uostų ir į juos nukreipinėdavo amerikiečių laivus.

Jūreiviams reikia maisto, degalų, o galbūt bilietų į Lady Gagos koncertą? Ne problema, Storasis Leonardas padės, net jeigu realiai paslaugų poreikio nėra.

Savo ruožtu L.Francisas išrašydavo milžiniškas sąskaitas JAV laivynui už suteiktas paslaugas. Pavyzdžiui, už vieno laivo kosmetinį remontą Tailande buvo paklota 10 mln. dolerių. Mainais už tai JAV laivai Azijos uostuose sulaukdavo prostitučių vizitų.

Žvaigždės nuopuolis

Neabejojama, jog į šią korupcinę schemą yra įsipainioję ir daugiau žmonių – nuo valdininkų, verslininkų iki JAV laivyno atstovų.

Pats L.Francisas yra savotiška legenda – kiekvienas laivo kapitonas Ramiajame vandenyne žino, kas toks yra Storasis Leonardas ir ką jis gali.

Turtus iš pelningų kontraktų su amerikiečių laivynu susikrovęs L.Francisas Singapūre įsirengė prašmatnius apartamentus ir jais mėgdavo girtis vietos žiniasklaidai.

Tyrimas truko mažiausiai 3 metus. Tai, kad teisme yra kaltinamas būtent M.V.Kh.Misiewiczius, yra nemenkas smūgis JAV laivynui.

Mat dar prieš keletą metų jis buvo vadinamas vienu labiausiai sėkmės lydimų Jungtinių Amerikos Valstijų laivų kapitonų, kylančia žvaigžde.

Jo istorija nepaprasta – praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje iš Raudonųjų khmerų nagų Kambodžoje ištrūkti sugebėjusį tada dar berniuką įvaikino lenkų kilmės amerikietė.

Atsidėkodamas naujajai tėvynei M.V.Kh.Misiewiczius pasirinko tarnybą laivyne.

2010 metais į Kambodžą sugrįžo jau kaip JAV karo laivo kapitonas.

Tada jausmingos ceremonijos metu netrūko ašarų, bet dabar aiškėja, kad M.V.Kh.Misiewiczius ir į Kambodžą užsuko tyčia – savų interesų turinčiam L.Francisui pamojus pirštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.