Egipte moterų padėtis blogiausia iš visų arabų šalių

Ekspertai teigia, kad šiuo

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-12 11:00, atnaujinta 2018-02-20 10:43

Tyrimo metu buvo atlikta daugiau nei 330 lyčių lygybės ekspertų apklausa 21-oje arabiškai kalbančioje šalyje bei Sirijoje. Tyrimą atliko „Thomson Reuters Foundation“. Ekspertai turėjo įvertinti įvairius faktorius, pavyzdžiui, smurtą prieš moteris, reprodukcines teises, moterų padėtį šeimoje bei jų vaidmenį politikoje ir ekonomikoje.

Paskutinę Egipto vietą sąraše lėmė diskriminuojantys įstatymai, padažnėjusi prekyba žmonėmis bei seksualinis priekabiavimas. Balandžio mėnesį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje teigiama, kad 99,3 proc. mergaičių ir moterų Egipte yra patyrusios seksualinį priekabiavimą.

Irakas yra antra nuo galo šalis po Egipto. Toliau eina Saudo Arabija, Sirija ir Jemenas. Apklausa rodo, kad dabar moterims gyventi Irake yra pavojingiau nei valdant Saddamui Husseinui. Saudo Arabija buvo prastai įvertinta pagal moterų dalyvavimą politikoje, dėl diskriminacijos darbe, judėjimo laisvės apribojimų ir nuosavybės teisių. Tačiau konservatyvi šalis pasirodė geriau už kitas valstybes pagal moterų švietimą, sveikatos apsaugą, reprodukcines teises ir retai pasitaikantį smurtą.

Iš visų 22 šalių geriausia moterų padėtis yra Komorų salose, kur ministerijose moterys užima 20 proc. postų. Po Komorų eina Omanas, Kuveitas, Jordanija ir Kataras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.