Prancūzijos šaulys buvo sąmokslo teorijų šalininkas

Prancūzija ketvirtadienį

Tyrėjai rado jo laiškų be nurodytos datos, kurių tekstai yra nerišlūs ir kuriuose A.Dekharas mėgina paaiškinti savo veiksmus.<br>AP nuotr.
Tyrėjai rado jo laiškų be nurodytos datos, kurių tekstai yra nerišlūs ir kuriuose A.Dekharas mėgina paaiškinti savo veiksmus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 22, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:25 AM

48 metų Abdelhakimas Dekharas trečiadienį buvo suimtas per didelio masto gaudynes, kurios, buvo surengtos po šaudynių kairiosios pakraipos dienraščio „Liberation“ redakcijoje, per kurias buvo sunkiai sužeistas vienas fotografo asistentas, taip pat po atskiro incidento, per kurį buvo šaudoma prie banko „Societe Generale“ būstinės.

A.Dekharas buvo rastas apdujęs viename automobilyje požeminėje stovėjimo aikštelėje Paryžiaus šiaurės vakariniame priemiestyje Bua Kolombe, kai veikiausiai mėgino nusižudyti.

Jis buvo išvežtas į vieną policijos areštinę Paryžiuje, kur pareigūnam buvo leista jį laikyti dar parą, kol bus atliekami tolesni tyrimai dėl pasikėsinimo nužudyti ir pagrobimo.

A.Dekharo advokatas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo klientas šiuo metu neatsakinės į jokius klausimus.

„Negalėdamas susipažinti su savo byla, mano klientas kol kas naudojasi teise tylėti“, – nurodė teisininkas Remi Lorrainas.

32 metų vyras, kurio namuose gyveno A.Dekharas, padėjo tyrėjams surasti bėglį ir tvirtino, kad įtariamasis jam sakė padaręs „kvailą klaidą“ tą pačią dieną, kai įvyko šaudynės „Liberation“ biure, vienas tyrimui artimas šaltinis sakė AFP.

Abu vyrai susipažino prieš 13 metų Londone, kur A.Dekharas gyveno kelerius metus ir dirbo viename restorane, Paryžiaus prokuroras Fredericas Molins’as sakė per spaudos konferenciją.

Didžiosios Britanijos laikraščiai penktadienį pranešė, kad A.Dekharas šioje šalyje gyveno iš viso 13 metų ir susituokė joje po to, kai buvo paleistas iš kalėjimo, atlikęs bausmę už savo ryšį su keliomis žmogžudystėmis, įvykdytomis Prancūzijoje praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

Jis iš pradžių gyveno Londono rytiniame Ilfordo rajone, nurodė dienraštis „The Times“, neįvardydamas savo šaltinių.

2000 metų vasarį A.Dekharas vedė vieną turkę studentę Londono šiaurės rytiniame Redbridžo rajone, pranešė „The Times“ ir dienraštis „London Evening Standard“.

A.Dekharo sesuo Farida Dekhar-Powell gyvena pietryčių Anglijos Esekso grafystės miestelyje Šenfilde ir dirba prancūzų kalbos mokytoja, rašo „Evening Standard“.

„Lioviausi su juo kalbėtis prieš 20 metų. Jis nėra mano gyvenimo dalis ir taip bus toliau“, – moteris sakė laikraščiui.

A.Dekharas atvyko į Prancūziją šių metų liepą, ketindamas pabūti ten mėnesį, tačiau į Londoną nebegrįžo.

Tyrėjai rado jo laiškų be nurodytos datos, kurių tekstai yra nerišlūs ir kuriuose A.Dekharas mėgina paaiškinti savo veiksmus.

Juose smerkiama kapitalizmas ir kalbama apie „sąmokslą, kuriuo siekiama grąžinti fašizmą į žiniasklaidą, bankus ir priemiesčių policiją“, aiškino F.Molins’as.

A.Dekharas taip pat kaltina žurnalistus, kad jie „gauna pinigus už tai, kad maitintų melu piliečius“, ir piktinasi priemiesčių gyventojų „nužmogėjimu“.

Pasak F.Molins’o, tuos laiškus verta „parodyti psichiatrui“.

Viename laiške minima Libija, Sirija ir padėtis arabų pasaulyje, pranešė naujienų televizija BFMTV.

Šaudynės prasidėjo pirmadienio rytą, kai 12 kalibro lygiavamzdžiu šautuvu ginkluotas užpuolikas įžengė į „Liberation“ redakciją ir pašovė 23 metų fotografo padėjėją, tuomet dar kartą šovė į lubas ir paspruko.

Vėliau jis nuvyko į verslo rajoną Defansą vakariniame Paryžiaus pakraštyje, kur kelis kartus iššovė prie „Societe Generale“ pagrindinės būstinės, tačiau nieko nesužeidė.

Galiausiai užpuolikas užgrobė vieną automobilį ir grasindamas ginklu privertė jo vairuotoją nuvežti į Prancūzijos sostinės centrinį rajoną, kuriame dingo iš akiračio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.