„Maxima“ griūtis išvertė Vyriausybę ir apnuogino politikų ryšius su verslu

Antradienį netikėtai krito Latvijos Vyriausybė – atsistatydino ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis. Apie pasitraukimą iš pareigų jis pranešė po susitikimo su prezidentu Andriu Bėrziniu. To V.Dombrovskio pareikalavo pats prezidentas.

V.Dombrovskis trečiadienio popietę surengė spaudos konferenciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Dombrovskis trečiadienio popietę surengė spaudos konferenciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2013, 1:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:11 AM

Pasak premjero, šitaip jis prisiima politinę atsakomybę dėl tragedijos Rygoje.

Teigiama, kad valdančiosios Latvijos partijos „Naujasis laikas“ pirmtakai prieš kurį laiką panaikino Valstybinę statybų inspekciją, todėl buvo sušvelnintos pastatų tikrinimo procedūros.  Ši partija, kuri yra V.Dombrovskio Vyriausybėje, dabar siejama su statybų įmonėmis, tarp jų ir „Re&Re“, kuri pastatė „Maxima“ prekybos centrą.

Politikos apžvalgininkai pastebi, kad rinkimai į Latvijos parlamentą vyks kitų metų spalį, todėl dabar „nuskandinusi“ lyderį V.Dombrovskį partija kitąmet pakeis pavadinimą ir pakils su nauju veidu bei nauja jėga. Taip partija tikisi išvengti „Maxima“ nelaimės šleifo, kuris prieš rinkimus gali labai pakenkti.

„Re&Re“ parėmė partiją per rinkimus, paramos ši partija sulaukė ir iš kitų statybos įmonių. Kurį laiką V.Dombrovskis buvo partijos „Naujasis laikas“ valdybos narys (2002-2004 metais), todėl Latvių žiniasklaida vis atviriau kalba apie premjero ryšius su verslu.

Sprendimas - pavėluotas

„Vienybės“ partijos atstovas Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis kaip politikas priėmė atsakingą sprendimą, bet pavėlavo mažiausiai tris dienas, pareiškė trečiadienį žurnalistams ekspremjeras Andris Bėrzinis.

„Akivaizdu, kad premjeras atsistatydino dėl tragedijos Zuolitūdėje. Dabar, kai reikia greitai ir radikaliai sutvarkyti įstatymus, jis, manau, aiškiai suvokia, kad to neįmanoma padaryti esant dabartinei koalicijai, todėl ir atsistatydino“, – teigė A.Bėrzinis.

Jis priminė, kad koalicija neįstengia darniai dirbti jau maždaug metus. Nesutarimų kyla net „Vienybėje“, jau nekalbant apie bendradarbiavimą su kitomis partijomis.

Buvęs premjeras A.Bėrzinis nemano, kad V.Dombrovskio sprendimas turės įtakos stabilumui šalyje, be to, visi įstatymai, reikalingi eurui įvesti, jau priimti.

Savo ruožtu Latvijos finansų ministras Andris Vilkas („Vienybė“) laiko premjero V.Dombrovskio sprendimą atsistatydinti logišku.

„Vyriausybė pastaruoju metu susidurdavo su sunkumais, ir naujasis ministrų kabinetas turės būti labiau subalansuotas“, – sakė A. Vilkas.

Premjeras atsiprašė

Tuo tarpu pats V.Dombrovskis apie jokius savo ryšius nekalbėjo. Jis tikino, kad šaliai būtina Vyriausybė, palaikoma parlamentinės daugumos ir gebanti išspręsti situaciją, susiklosčiusią šalyje.

Premjeras padėkojo Latvijos gyventojų už palaikymą, taip pat atsiprašė už tai, kas nepavyko.

V.Dombrovskio susitikimas su prezidentu truko pusantros valandos. Latvijos žiniasklaida spėja, kad A.Bėrzinis pakvietė V.Dombrovskį prisiimti politinę atsakomybę už praėjusios savaitės tragediją.

„Raginu visus, kas žvelgia į ateitį, įvertinti savo atsakomybę ir atitinkamai pasielgti“, - sakė Latvijos prezidentas.

Spaudos konferencijoje V.Dombrovskis sakė, kad ketvirtą kartą premjeru netaps, jis planuoja grįžti į Saeimą kaip paprastas deputatas.

Jis patvirtino, kad sprendimą atsistatydinti priėmė po pokalbio su prezidentu.

Klampina ryšiai su statybų bendrovėmis

„Atsižvelgiant į Zuolitūdės tragediją ir visas su ja susijusias aplinkybes, būtina Vyriausybė, kurią palaikytų parlamento dauguma ir kuri galėtų išspręsti šalyje susiklosčiusią situaciją, ir aš skelbiu apie savo atsistatydinimą iš premjero posto, prisiimdamas politinę atsakomybę už šią tragediją“, - kalbėjo V.Dombrovskis.

„Noriu padėkoti Latvijos visuomenei už tą paramą, kurią jutau sunkiu finansinės ir ekonominės krizės įveikimo metu, ir kuri leis Latvijai sugrįžti į augimo kelią. Atsiprašau už tuos dalykus, kurie nepavyko. Manau, kad dabar išties būtina nauja vyriausybė, kuriai reikalinga Seimo daugumos parama ir kuri su nauju pasitikėjimo mandatu sugebės išspręsti šiuo metu šalyje esančias problemas“, - sakė jis.

Gruodžio 4 dieną Vyriausybės vadovas sušauks Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kurio metu bus sprendžiamas Zuolitūdės tragedijos pasekmių ir tolesnių veiksmų klausimas.

Kiek anksčiau trečiadienį apie savo atsistatydinimą paskelbė Ekonomikos ministerijos valstybės kancleris Juris Pūcė, atsakingas už statybų sektorių, kai buvo paskelbta apie jo žmonos vadovaujamo labdaros fondo ryšius su statybų bendrove, pastačiusia minėtą prekybos centrą Zuolitūdėje, kurio stogas įgriuvo praeitą ketvirtadienį.

„Buvo išsakyta abejonių dėl mano veiksmų etiškumo, susijusių su mano žmonos vadovaujamai labdaringai organizacijai paaukotomis lėšomis ir mano profesine veikla. Kitomis aplinkybėmis aš tikriausiai manyčiau, jog privalau tiesiog atmesti tuos nepagrįstus pareiškimus. Tačiau suvokiu, jog dabar vien mano įsitikinimo nepakanka visuomenės pasitikėjimui atkurti“, – agentūra BNS cituoja J.Pūcę.

Žiniasklaida paskelbė, kad ministerijos kanclerio žmona Zaiga yra viena iš vadovų 2011 metais įkurtame labdaros fonde „Ascendum“. Tarp dosniausių jo rėmėjų buvo kai kurios statybų bendrovės, įskaitant „Re&Re“, pastačiusi minėtą prekybos centrą. Kaip rašo Latvijos žiniasklaida, 16 val. rengiama spaudos konferencija, per kurią V.Dombrovskis detaliau paaiškins savo sprendimo priežastis.

V.Dombrovskis ministro pirmininko pareigas ėjo nuo 2009 metų.

Tai – ilgiausiai išsilaikęs poste Latvijos ministras pirmininkas.

Į šį postą jis atėjo prasidėjus finansinei krizei, 2009 m. vasario 26 d., suformavo koalicinę vyriausybę, kurioje dalyvavo penkios politinės partijos: Jaunais laiks, Piliečių sąjunga, Tautos partija, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga bei sąjūdis Tėvynei ir Laisvei/LNNK.

Po neeilinių Seimo rinkimų, 2010 m. lapkričio mėn. V.Dombrovskis suformavo naują koalicinę vyriausybę.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.