„Maxima“ griūtį Rygoje tiriantys ekspertai rado klaidų pastato projekte

Bus įkurtas memorialas

Prekybos centre, esančiame Rygos vakariniame gyvenamajame Zuolitūdės rajone, įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės.<br>AP nuotr.
Prekybos centre, esančiame Rygos vakariniame gyvenamajame Zuolitūdės rajone, įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2013, 11:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:24 AM

„RE&RE“, kuri pastatė tą prekybos centrą 2011 metų pabaigoje, tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad šią ekspertizė atliko sertifikuoti statybų inžinieriai Aldis Grasmanis, Valerijus Vasiljevas ir Didzis Žyguras.

Ekspertai padarė išvadą, kad pagrindinė prekybos centro stogo griūties priežastis – statybų techninio projekto rengimo stadijoje padarytos šiurkščios klaidos, skaičiuojant perdangos konstrukcijas veiksiančias apkrovas. Taip pat netinkamai apskaičiuota plieninių stogo santvarų apatinės juostos jungiamojo mazgo laikomoji galia, kuri buvo triskart mažesnė už reikalaujamą.

Galutinės išvados bus parengtos tik atlikus išsamius apskaičiavimus, taip pat atlikus medžiagų, naudotų statant prekybos centrą, laboratorinius tyrimus, sakoma bendrovės pranešime.

„RE&RE“ taip pat pakvietė Didžiosios Britanijos ekspertų paslaugų bendrovę „BRE Global“ atlikti išsamią apskaičiavimų analizę ir medžiagų ekspertizę, kai tik bus gautas leidimas atlikti tyrimus nelaimės vietoje, kurią šiuo metu saugo policija.

Lapkričio 21 dieną prekybos centre, esančiame Rygos vakariniame gyvenamajame Zuolitūdės rajone, įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai. Tyrėjai yra iškėlę tris šios nelaimės priežasčių versijas: kad buvo padaryta statinio projektavimo klaidų arba projektui nusižengta statant prekybos centrą. Taip pat tikėtina, kad pastato konstrukcijos buvo perkrautos, vykdant stogo apželdymo projektą.

2011 metų pabaigoje statybų bendrovės „Re&Re“ baigto statyti prekybos centro projektą parengė bendrovė „Kubs“ pagal vystytojų „Homburg“ užsakymą.

Bus įkurtas memorialas

Rygoje sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ vietoje neabejotinai atsiras memorialas, skirtas 54 tos tragedijos aukų atminimui, ketvirtadienį pareiškė Latvijos sostinės meras Nilas Ušakovas.

„Atminimo vieta ten tikrai bus. Kokios formos – 54 medžių ar kokios nors kitokio – nuspręsime kartu su rygiečiais“, – meras sakė naujienų agentūros BNS verslo informacijos portalui „Baltic Business Service“.

Jis pridūrė, kad susitiko su to pastato vystytojais – bendrove „Homburg“, kuri sutiko, kad ten būtų įrengtas memorialas.

„Pirmiausiai būtina, kad policija baigtų savo veiksmus ir perduotų teritoriją savininkams. Vėliau ir jie, ir statybų valdyba atliks ekspertizes – ... savininkai (turi) pasikviesti užsienio ekspertus, o mes irgi nusamdysime užsienio ekspertus, kad būtų patikrinta 12 aukštų (gyvenamojo) namo (esančio šalia prekybos centro) būklė ir išsiaiškinta, ar jį reikia nugriauti. Kol nebus baigtos ekspertizės, negalime nieko daryti su „Maxima“. Jeigu yra problemų su antruoju namu, tuomet griaunant „Maxima“ gali sugriūti antrasis pastatas“, – sakė N.Ušakovas.

Jis pridūrė, kad šalia apgriuvusio prekybos centro esančio 12 aukštų pastato likimas priklausys nuo ekspertizės išvadų.

„Jeigu jis nepatikimas, tuomet – kaip sakė ir savininkai – jis bus nugriautas. Jeigu jis patikimas, tuomet jie patys aiškinsis, ką su juo daryti. Susitarėme atlikti ekspertizes kiek įmanoma greičiau“, – pažymėjo meras.

N.Ušakovas nurodė, kad greta prekybos centro esančiame pastate įtaisyti specialūs matavimo prietaisai, fiksuojantys galimas deformacijas.

„Tačiau šiuo metu ten viskas normalu – galiu tai patvirtinti“, – sakė jis.

Pasak mero, Rygos dūmos atstovai su „Maxima“ atstovais dar nebuvo susitikę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.