„Maxima Latvija“ vadovas tėškė latviams antausį (papildyta)

Latvijos dienraščio „Latvijas avize“ apžvalgininkas Maris Antonevičius portalui lrytas.lt teigė, kad ši G.Jasinsko kalba kaimyninėje šalyje sukėlė didelę pykčio bangą. Interneto vartotojai, įskaitant politikus ir vietos įžymybes, pradėjo raginti žmones skelbti parduotuvių tinklo „Maxima“ boikotą.

„Maxima Latvija“ vadovas G.Jasinskas jaučiasi atsakingas, bet ne kaltas.<br>AP nuotr.
„Maxima Latvija“ vadovas G.Jasinskas jaučiasi atsakingas, bet ne kaltas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Nov 28, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:41 AM

Latvijos dienraščio „Latvijas avize“ apžvalgininkas Maris Antonevičius portalui lrytas.lt teigė, kad ši G.Jasinsko kalba kaimyninėje šalyje sukėlė didelę pykčio bangą. Interneto vartotojai, įskaitant politikus ir vietos įžymybes, pradėjo raginti žmones skelbti parduotuvių tinklo „Maxima“ boikotą.

„Apie boikotą kas valandą kalbama vis daugiau. Kai kurie žmonės jau pareiškė, kad rašys asmeninį laišką Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, rinks parašus. Atsirado idėja rengti akcijas, piketus prie „Maxima“ parduotuvių.

Rygos meras Nilas Ušakovas ką tik pareiškė, kad stabdo naujo „Maxima“ prekybos centro statybas Rygoje, nes esą rasta klaidų“, – informavo M.Antonevičius.

Delfi.lv rašoma, kad minėtoje spaudos konferencijoje G.Jasinskui buvo užduotas klausimas, ar įmonė neketina palikti Latvijos rinkos. „Maxima Latvija“ vadovas atsakė, kad to neplanuoja. Paklaustas, ką mano apie socialiniuose tinkluose skambančius raginimus boikotuoti „Maxima“ prekybos centrus, G.Jasinskas pažymėjo, kad tam šiuo metu neskiria pakankamai dėmesio.

Lietuvis neatsakė į daugelį kitų žurnalistų klausimų, susijusių su teisiniais ir techniniais sugriuvusio pastato klausimais, ir patarė kreiptis raštu.

Latvijos gyventojai surinkę parašus ketina atsiųsti D.Grybauskaitei tokį laišką:

Brangi ponia Prezidente, 

Praėjusią savaitę Rygoje sugriuvo prekybos centras „Maxima“ ir pražudė 54 nekaltus žmones. Tai – didžiausia tragedija nuo Latvijos nepriklausomybės atkūrimo, sukrėtusi mūsų visuomenę iki šerdies ir paveikusi kiekvieną mūsų. Latvijos premjeras atsistatydino, prisiimdamas atsakomybę už tai, kas nutiko. Mes vis dar gedime savo mirusiųjų. Buvome dėkingi ir sujaudinti, kai Lietuva parodė solidarumą, sekmadienį paskelbdama gedulo diena.

 Tačiau „Maxima“ ir „Vilniaus prekybos“ vadovybės elgesys buvo ne tik gėdingas – jis baisus. Žuvo jų darbuotojai, bet „Maxima“ neuždarė parduotuvių nė vienai dienai. Dabar pasirodo žinių, kad darbo sąlygos prekybos centruose yra vergiškos, ir tai galėjo prisidėti prie darbuotojų sprendimo nepalikti darbo vietų netgi po to, kai suskambėjo pavojaus signalas, ir todėl jie mirė. „Maxima“ saugumo tarnyba neevakavo pirkėjų po signalo, ir tai kainavo jiems gyvybes – toks buvo „Maxima“ nurodymas. Latvijos policija dar sprendžia, ar toks elgesys yra kriminalinis nusikaltimas. Mano akimis, jis toks yra. 

Tuo tarpu „Maxima Latvija“ generalinis direktorius šiandien pranešė, kad „atsistatydina tik tie žmonės, kurie jaučiasi kalti“. „Maxima“ vadovybės reakcija grasina pakenkti ne tik Latvijos ir Lietuvos ekonominiams ryšiams, bet ir sugriauti gerus santykius tarp dviejų tautų ir jų žmonių.

Ponia Prezidente, mes visi esame girdėję pareiškimų, kad vyriausybės negali paveikti rinkos procesų. Vis dėlto tie procesai, dėl pelno ir iš baimės dėl teisinio persekiojimo, veikia taip, kaip mūsų visuomenės negali toleruoti. Aš boikotuosiu „Maxima“ ir kviečiu visus savo giminaičius ir draugus daryti tą patį.

Aš kviečiu Jus, ponia Prezidente, panaudoti visas įmanomas priemones imantis spręsti netinkamą „Maxima“ vadovybės elgesį ir padėti panaikinti Latvijoje dabar augančią prieš lietuvius nukreiptą nuotaikų bangą. Latvijos žmonėms dabar reikia jausti, kad Lietuvos vadovybė yra jų pusėje. Mes neturėtume leisti neatsakingai elgtis keliems lietuviams, kad jie galėtų pakenkti dviejų šalių santykiams. 

Nuoširdžiai jūsų, 

Latvijos pilietis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.