Kijeve į protestų mėsmalę pateko ir žurnalistai

Jau daugiau nei 40

Protestuotojai laukia pareigūnų veiksmų.<br>AP nuotr.
Protestuotojai laukia pareigūnų veiksmų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2013, 8:41 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:11 AM

Šiuo duomenis portalas pateikė remdamasis iki sekmadienio vakaro gauta informacija.

Daugiausiai žiniasklaidos darbuotojų nukentėjo sekmadienį, kai protestuotojai mėgino įsiveržti į prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracijos pastatą.

Ukrainos vyriausybė kol kas nesvarstė klausimo dėl galimo nepaprastosios padėties įvedimo šalyje, pirmadienio rytą sakė premjero Mykolos Azarovo atstovas Vitalijus Lukjanenka.

„Klausimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo šalyje valdžios nebuvo keliamas“, – V.Lukjanenka sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Jis nenurodė, ar M.Azarovui pirmadienį pavyko pasiekti savo darbo vietą vyriausybės rūmuose, kuriuos apsupo už integraciją su Europos Sąjunga (ES) pasisakantys protestuotojai.

Vienas „Interfax“ korespondentas sakė, kad demonstrantai blokavo visus įėjimus ir privažiavimus prieš vyriausybės būstinės, todėl ministrų kabineto nariams pirmadienio rytą nepavyko patekti į savo darbo vietą.

Opozicinės „Batkivščinos“ (Tėvynės) partijos parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas anksčiau pareiškė, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius nori sušaukti Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą bei įvesti šalyje nepaprastąją padėtį.

Taip pat buvo paskelbta informacija, kad per pirmadienį vyksiančius nepaprastuosius regionų tarybų posėdžius taip pat bus svarstomas galimo nepaprastosios padėties paskelbimo klausimas.

Kijeve tūkstančiai protestuotojų pirmadienį paryčiais laiko apsupę vyriausybės būstinės kompleksą, o atskiros aktyvistų grupės blokavo visus įėjimus į ministrų kabineto rūmus bei nacionalinį banką.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad 5–6 tūkst. žmonių kolona sustojo priešais vyriausybės rūmų pagrindinį įėjimą, skanduodami „Šalin gaują!“

Už minios, reikalaujančios vyriausybės ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimo, aktyvistų sustatyti automobiliai blokuoja eismą.

Vyriausybės rūmų kieme stovi aštuoni milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobusai, tačiau kol kas pareigūnai nesiima jokių veiksmų prieš protestuotojus.

Tuo tarpu protestuotojų užimtame Kijevo miesto administracijos pastate ir Profsąjungų rūmuose padėtis kol kas buvo rami.

Pasak „Interfax“ korespondento, sostinės administracijos pastato įėjimas buvo atidarytas; ten nuo paryčių rinkosi žmonės. Daugelis aktyvistų miega pastato viduje – daugiausiai antrame aukšte ir kolonų salėje. Ten buvo įkurtas maitinimo punktas, kur protestuotojams dalijama arbata ir maistas.

Pastatą užėmę aktyvistai palaiko tvarką, o valytojos mėgino pradėti darbą.

Profsąjungų rūmų įėjimas taip pat buvo atviras, o padėtis jame buvo ramu. Pirmame aukšte įrengtas savanorių registracijos punktas, o medicinos darbuotojai konsultuoja akcijos dalyvius. Antrame aukšte esančiame žiniasklaidos centre buvo keli žurnalistai ir dainininkės Ruslana, buvusi „Eurovizijos“ nugalėtoja. Pastate esantiems žmonėms dalijama arbata ir kava.

Tuo tarpu centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, kurioje sekmadienio vakarą vyko įnirtingi demonstrantų ir milicijos susirėmimai, tebėra daugiau nei tūkstantis žmonių, kurie buvo išsisklaidę aikštės teritorijoje.

Eismas centriniu Kreščiatiko prospektu buvo blokuojamas. Gatvės, vedančios į Nepriklausomybės aikštę, buvo užtvertos metaliniais skydais ir išardytos kalėdinės eglutės dalimis.

Opozicija reikalauja, kad būtų surengti pirmalaikiai parlamento ir prezidento rinkimai.

Protestuotojai Nepriklausomybės aikštėje pradėjo rinktis lapkričio 21 dieną, kai buvo paskelbta, jog Ukrainos vyriausybė nusprendė įšaldyti pasiruošimus asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES) pasirašymui.

Šeštadienį paryčiais „Berkut“ pareigūnai išvaikė vadinamąją Euromaidano demonstraciją, tačiau tuomet į gatves išėjo kelis kartus daugiau protestuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.