Latvijoje nežinia dėl būsimo premjero tęsiasi

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis

V.Dombrovskio įpėdinis turėtų paaiškėti kitą savaitę.<br>AP nuotr. iš archyvo
V.Dombrovskio įpėdinis turėtų paaiškėti kitą savaitę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2013, 9:23 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:01 PM

Kol kas A.Bėrzinis atmetė visas kandidatūras, kurias partijos siūlė nuo tada, kai prisiimdamas politinę atsakomybę už 54 gyvybes nusinešusią prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį atsistatydino ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis.

„Tai procesas, kuriam reikia laiko, kaip aukščiausios rūšies vynui“, – sakė A.Bėrzinis trečiadienį žurnalistams.

Jis tai pareiškė netrukus po to, kai prezidentūra išplatino pareiškimą, kuriame atmetė Arčio Pabriko kandidatūrą į premjero postą.

Gynybos ministras A.Pabrikas buvo vienintelis kandidatas, kurį partijos oficialiai iškėlė kandidatu po dvi savaites už uždarų durų vykusių derybų.

A.Bėrzinis sakė, kad jei partijoms iki naujų metų nepavyks iškelti tinkamos kandidatūros, po sausio 7 jis pasiūlys savo kandidatą. Tačiau apžvalgininkai abejoja, kad bus prie to prieita.

„Visa tai yra politinio proceso dalis. Kurį laiką bus šiokios tokios netvarkos, tačiau aš manau, kad iki sausio 7 dienos atsiras visoms pusėms priimtinas kandidatas“, – sakė politologas Ivaras Yjabas iš Latvijos universiteto.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad prezidentas vyriausybės vadovo poste norėtų matyti Seimo pirmininkę Suolvitą Abuoltinią arba eurokomisarą Andrį Piebalgą, tačiau nė vienas iš jų nepareiškė susidomėjimo šiomis pareigomis .

Būsimo premjero laukia nelengvas darbas, turint galvoje tai, kad pasitraukiančią trijų partijų koaliciją dar prieš V.Dombrovskio atsistatydinimą, kuris automatiškai išprovokavo jos žlugimą, draskė vidaus konfliktai.

Labiausiai tikėtina, kad prie koalicijos prisijungs ketvirta politinė jėga – Žaliųjų ir valstiečių sąjunga. Iki išrinkimo prezidentu 2011 metais A.Bėrzinis buvo Žaliųjų ir valstiečių sąjungos frakcijos Seime narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.