Kas šiandien likę iš M.Chodorkovskio milijardų?

Prieš patekdamas į kalėjimą, Michailas Chodorkovskis buvo turtingiausias Rusijos žmogus. Jo turtas buvo vertinamas milijardais dolerių. Kas likę iš jo turtų po dešimties metų, kai jis pagaliau buvo paleistas į laisvę? Į tradicinius milijardierių „žaisliukus“ - jachtas, rūmus ir briliantus – M.Chodorkovskis neinvestavo. Pats ne kartą prisipažino, kad tokie dalykai jo nedomina. Ir tai jam neišėjo į naudą. Vokietijos portalas spiegel.de spėja, kad šiandien iš M.Chodorkovskio milijardų gali būti likę nedaug.

M.Chodorkovkis šiuo metu vieši Vokietijoje.<br>AP nuotr.
M.Chodorkovkis šiuo metu vieši Vokietijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2013-12-21 20:57, atnaujinta 2018-02-19 17:45

Prieš dešimt metų amerikiečių žurnalas „Forbes“ M.Chodorkovskio turtą vertino apie 8 mlrd. dolerių ir pavadino jį turtingiausiu Rusijos žmogumi. Jo kilimo aukštyn tempas buvo gniaužiantis kvapą. 2001 metais turtingiausių pasaulio žmonių sąraše jis buvo 194 vietoje, o 2002 m. jau 101-oje. 2003 metais jis pakilo į 26 vietą. Tais metais „Forbes“ M.Chodorkovskį priskyrė prie įtakingiausio pasaulio milijardierių klubo, nes jis sugebėjo „prieš „Opec“ valią išlaikyti naftos kainas žemas.

Likimo ironija – būdamas pačiame savo finansinės ir politinės įtakos zenite, 2003 m. spalį M.Chodorkovskis buvo suimtas savo privačiame lėktuve ir įkalintas ilgiems metams.

Staigus M.Chodorkovskio šuolis nuo komjaunimo lyderio iki naftos magnato analitikų vertinamas kaip klasikinis ekonominės anarchijos, įsivyravusios po Sovietų Sąjungos žlugimo, pavyzdys. Studijų metais jis nevengdavo padirbėti durininku ar kepėju, o būdamas 26 metų jau įkūrė banką „Menatep“.

Pradinį kapitalą jaunasis verslininkas surinko, pardavinėdamas kompiuterius. Vėliau jis pasinaudojo banku, įsigydamas „Jukos“. Naftos koncerną jam pavyko įsigyti privatizavimo procese, kuomet bendrovių akcijos būdavo parduodamos pusvelčiui. Tai buvo laikai, kuomet Rusijos ekonomikos lyderiai teisėtai susigrobė turtus.

Vėliau M.Chodorkovskis ėmėsi agresyvios verslo politikos ir padarė „Jukos“ ketvirta pagal dydį naftos ir dujų gamintoja pasaulyje. Užsienio akcininkus jis išstūmė.

Anksčiau buvo spekuliuojama, ar M.Chodorkovskiui pavyko prieš sulaikymą dalį savo turto, padedant Jungtinės Karalystės advokatams, apsaugoti nuo Rusijos teisingumo sistemos nagų. Kokio dydžio šiandien yra M.Chodorkovskio turtas, neaišku. Didžiąją buvusios „Jukos“ imperijos dalį perėmė valstybinis energetikos koncernas „Rosneft“. Ta dalis M.Chodorkovskiui jau nebepriklauso.

Liko tik milijonierius

2005 metais buvo pareikšta, kad praeityje buvęs turtingiausias Rusijos žmogus nebeturi ir 100 mln. dolerių. M.Chodorkovskio advokatų teigimu, žurnalas „Forbes“, 2005 m. įvertinęs jo turtą 2,2 mlrd. dolerių, klysta.

„M.Chodorkovskis nebėra milijardierius, nei realus, nei virtualus“, - teigė advokatai.

M.Chodorkovskis nebėra nei „Jukos“, nei „Group Menatep“, kuriai priklauso daugiau kaip 61 proc. „Jukos“ akcijų, akcininkas. 2005 m. sausį jis perdavė 59,5 proc. grupės akcijų kontrolę savo partneriui Leonidui Nevzlinui, emigravusiam į Izraelį. Asmeniškai M.Chodorkovskiui priklausė 9,5 proc. grupės akcijų, bet jis atsisakė šio paketo. Bet netgi jeigu akcijos būtų laikomomis jo, jų vertė ne tokia ir didelė. Advokatų vertinimu, jų vertė 2005 m. buvo 81,13 mln. dolerių. „Šiuo metu M.Chodorkovskis neturi ne tik milijardų, bet ir šimtų milijonų“, - teigė advokatai.

Pasak jų, M.Chodorkovskis negavo net ir tų pinigų, kuriuos „Jukos“ dosniai išmokėjo savo akcininkams kaip dividendus (3,61 mlrd. dolerių per 1999-2003 metus). „Group Menatep“ per tą laiką gavo 2,2 mlrd. dolerių, dar 360 mln. - fondas „Veteran Petroleum“, kurio akcijas valdė grupė.

Tuo tarpu Rusijos „Forbes“ versijos redaktorius Maksimas Kašulinskis sakė, kad žinojo, jog tokia bus M.Chodorkovskio atstovų reakcija. „Mes laikome, kad jis turi ne tiktai „Jukos“, ir viso jo aktyvai vertinami 2,2 mlrd. dolerių“, - tvirtino jis, bet apie kokius dar aktyvus kalbama, atsisakė patikslinti.

2006 m. „Jukos“ buvo paskelbtas bankrotas, po metų kompanijos turtas išparduotas, ji pati likviduota.

Gyventi be rūpesčių pinigų užteks

Portalas aif.ru rašo, kad išėjusiam į laisvę buvusiam „Jukos“ vadovui užteks pinigų, kad galėtų gyventi be rūpesčių.

„Sumą, reikalingą nerūpestingam gyvenimui, Michailas Borisovičius turi. Visa esmė, kad kompanija „Jukos“ turėjo dukterines struktūras užsienyje, didžioji jų dalis yra gana turtingos kompanijos, todėl problemų su pragyvenimo išlaidomis jam tikrai nekils“, - pasakojo „Alor“ generalinis direktorius Sergejus Chestanovas.

Kitas analitikas Aleksandras Razuvajevas nurodo, kad užsienio sąskaitose M.Chodorkovskis turi įspūdingą sumą, gautą iš „Jukos“ kaip dividendus. „Jis buvo steigėjas ir pagrindinis akcininkas grupės „Menatep“, kuri kontroliavo 59,5 proc. akcijų, todėl manau, kad jis turi užslėpęs pakankamai pinigų – vertybinių popierių ir grynųjų“, - aiškino analitikas. Pasak jo, šiuos aktyvus valdo buvęs „Jukos“ akcininkas L.Nevzilinas, ir, M.Chodorkovskiui išėjus į laisvę, „jie tarpusavyje atsidalins“.

Be šio kapitalo, A.Razuvajevas nurodo ir kitus M.Chodorkovskio turto šaltinius: „Ten buvo ir dividendai, ir nuosavos akcijos, buvo ir biržos brokeris, brokerių schemų niekas neatšaukė, jas turėjo ir „Jukos“, aš manau, pinigų ten pakankamai“. Analitikas turi omenyje nuosavą „Jukos“ „biržos brokerį“ - kompaniją „Petroval“, kuri yra dukterinė Nyderlanduose užregistruotos kompanijos „Yukos Finance“ įmonė – pastarąją tebevaldo buvusi „Jukos“ vadovybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.